ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πολιτικο-δημοσιογραφικό σύμπλεγμα

Επτά στους δέκα πολίτες λένε ότι δεν είναι σημαντικό θέμα αν ο κ. Σημίτης θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές.

Αυτό δεν λέει τίποτε για τον κ. Σημίτη. Ο ίδιος πήρε τη θέση του στην ιστορία του τόπουu0387 εκλέχθηκε και επανεκλέχθηκε. Πέτυχε ως κυβερνήτης κάποια πράγματα κι απέτυχε σε κάποια άλλα. Ετσι κι αλλιώς το 45% του συνόλου των ψηφοφόρων στην ίδια δημοσκόπηση, θεωρούν θετικό τον ρόλο του κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ και μόλις το 24% λέει το αντίθετο. Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού είναι μόλις 16%.

Η δημοσκόπηση της Public Issue περί συμμετοχής ή μη του κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια δεν λέει και πολλά για το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 49% από το σύνολο των ψηφοφόρων (63% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 38% της Νέας Δημοκρατίας) πιστεύουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πήρε τη σωστή απόφαση να μην βάλει τον κ. Σημίτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εξ αυτού προφανώς προκύπτει ότι το 44% των ψηφοφόρων το σύνολό τους πιστεύουν ότι η απόφαση του κ. Παπανδρέου θα ωφελήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ και μόνο 33% πιστεύουν ότι τελικά θα το βλάψει.

Αντιθέτως, η δημοσκόπηση της Public Issue είναι ένα ακόμη καμπανάκι για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τον τρόπο που ιεραρχούν τα γεγονότα. Μόνο το 29% των πολιτών (και -ας μην το ξεχνάμε- πελατών των ΜΜΕ) λέει ότι καλώς τα ΜΜΕ τους απασχολούσαν επί βδομάδες για το «θρίλερ με την υποψηφιότητα Σημίτη».

Το 68% των πολιτών δήλωσε ότι δεν είναι δα και τόσο σημαντικό αν ο κ. Σημίτης θα είναι στα ψηφοδέλτια, ώστε να γίνει πρώτο θέμα και να αναλωθούν δελτία επί δελτίων, συζητήσεις επί συζητήσεων και να γίνονται εκτιμήσεις επί εκτιμήσεων για την πορεία του τόπου, εξαιτίας της απουσίας του πρώην πρωθυπουργού από τον Πειραιά. Θα πουν αύριο ότι αν ο κ. Τσιτουρίδης έχει να καταγγείλει κάτι περί διαπλεκόμενων στο Μαξίμου και στη Ρηγίλης, ας το κάνει. Προφανώς ελάχιστα θα τους ενδιαφέρει πως ελήφθη η απόφαση αποπομπής του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες έχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα από αυτά που έχουν οι πολιτικοί. Εχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα από αυτά που έχουν και οι δημοσιογράφοι. Τα προβλήματα των πολιτών είναι διαφορετικά από αυτά που συζητούν τα βράδια στο Κολωνάκι οι δημοσιογράφοι με τους πολιτικούς.

Τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν να κάνουν ούτε με τακτικές κινήσεις ούτε με αιχμές ούτε με δηλώσεις που κρύβουν υπονοούμενα ούτε με το προφίλ των πολιτικών, αλλά ούτε και με το ανφάς τους. Υπάρχουν πολίτες που αγωνιούν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις επιταγές του επόμενου μήνα και όχι αν τσαλακωθεί το προφίλ του κ. Σημίτη μπαίνοντας στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας, αντί του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η δημοσκόπηση της Public Issue απλώς συμπληρώνει απλώς το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες (και -ας μην το ξεχνάμε- πελάτες των ΜΜΕ) με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων και τις μειωμένες τηλεθεάσεις ότι η πολιτική που τους ενδιαφέρει είναι άλλη από το πολιτικό κουτσομπολιό που συζητεί και αναπαράγει το πολιτικο-δημοσιογραφικό σύμπλεγμα. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι τα προβλήματα και πολιτική θεωρούν τις προτάσεις για επίλυσή τους…