Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡRΑΒDΑΑνευ νοήματος

Η νέα σχολική χρονιά στις ΗΠΑ, που άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου, αμαυρώθηκε από μια μαζική, φραστική επίθεση κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ως συνήθως η επίθεση προήλθε από υπερευαίσθητους παραγωγούς του ραδιοφώνου, οι οποίοι συνέκριναν τον Αμερικανό πρόεδρο με τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μάο Τσετούνγκ, υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα επιθυμεί να μυήσει τους μαθητές της Αμερικής στον φασισμό, τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. «Θέλω να σας ρωτήσω», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, «Ποια θα είναι η συμβολή σας στο μέλλον της χώρας;». Σας θυμίζει Χίτλερ αυτό; Ο κ. Ομπάμα απηύθυνε μια λαμπρή ομιλία εκείνη την ημέρα, όπως κάνει κάθε φορά. Ωστόσο, όταν ήλθε η ώρα των ερωτήσεων, έγινε ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Ο πρόεδρος άρχισε τότε να κάνει μεγάλες παύσεις· ήταν πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι πάσχιζε να επιλέξει τις σωστές απαντήσεις, σαν να προσπαθούσε να αποφύγει κάτι που δεν θα έπρεπε να πει. Η ομιλία του βέβαια δεν είχε τίποτε που να θυμίζει τον Στάλιν ή τον Χίτλερ. Ολες οι κατηγορίες και οι συγκρίσεις δεν έχουν καμιά απολύτως βάση και δεν βγάζουν κανένα νόημα. Μα κανένα…

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Θύμα απάτης

Οι επιδόσεις του κ. Σταϊνμάγερ στην τηλεμαχία της Κυριακής, εν όψει των γερμανικών εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου, είναι απίθανο να κλονίσουν την πορεία των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ προς τη νίκη, καθώς οι τελευταίοι προηγούνται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η αναπάντεχη πυγμή την οποία επέδειξε ο κ. Σταϊνμάγερ -υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και υποψήφιος καγκελάριος- ενδέχεται να καταστρέψει την εκλογική αριθμητική. Να διαλύσει, δηλαδή, τις ελπίδες της κ. Μέρκελ για παραγκωνισμό των Σοσιαλδημοκρατών προς όφελος μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας με το μικρότερο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών. Με τα πέντε κυριότερα κόμματα της Γερμανίας να διεκδικούν τις ψήφους των πολιτών σ’ ένα αναλογικό σύστημα, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Γερμανός ψηφοφόρος είναι θύμα απάτης, καθώς οι βασικοί αντίπαλοι αρνούνται να δεσμευτούν και θα ορίσουν την πολιτική τους ανάλογα με το ποιους μπορούν να επιλέξουν για να σχηματίσουν συνασπισμό μετά τις εκλογές.

LΕ FΙGΑRΟ

Αφαντος

Γιατί άραγε δεν μπορούμε να βρούμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο; Σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες που δρουν στην Καμπούλ, δεν κρύβεται πια στα όρη του Ουαζιριστάν, στην πακιστανική ζώνη των φυλών που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ο «σεΐχης» δεν μένει ποτέ πολύ καιρό στην ίδια περιοχή και από το 2001 δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τηλέφωνο. Οσο για τα τα μέλη της φυλής των Παστούν, που ανέλαβαν να τον κατασκοπεύσουν, πολλά βρέθηκαν αποκεφαλισμένα στον δρόμο του. Επιπλέον, τίποτε δεν αποδεικνύει ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται στ’ αλήθεια να τον συλλάβουν και να προσφέρουν το κεφάλι του στους Αμερικανούς. Την ώρα που ο «σεΐχης» συνεχίζει την αλήτικη ζωή του, εκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας εξακολουθούν να ρέουν προς το Πακιστάν και δεν θα σταματήσουν. Τον Δεκέμβριο του 2001, ο Μπιν Λάντεν κατάφερε να φύγει από το κρησφύγετό του στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν χάρη σ’ ένα στρατηγικό λάθος των Αμερικανών. Η CIA έχει χάσει τώρα τα ίχνη του. Ακόμη και για τους πιο παλιούς του φίλους στο Πακιστάν έχει γίνει απρόσιτος.

ΤΗΕ BOSTON GLΟΒΕ

Πολιτική απροσεξίας

Η συγκινητική ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Κογκρέσο, την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι στ’ αλήθεια πιθανή η μεταμόρφωση της αμερικανικής κοινωνίας, αρχής γενομένης από τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. «Επειδή είναι ορθό, επειδή είναι φρόνιμo και επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία μας είναι πιθανό, μπορούμε να νικήσουμε τη φτώχεια», είχε πει στο ίδιο ακροατήριο ένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα συχνά συγκρίνεται με τον Τζον Κένεντι, αλλά ο Λίντον Τζόνσον ταιριάζει καλύτερα, καθώς η ευκαιρία του νυν προέδρου για ιστορική κοινωνική μεταμόρφωση απειλείται από έναν τερατώδη πόλεμο. Η καλύτερα δύο πολέμους. Το στρατιωτικό σφάλμα του προέδρου Ομπάμα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν καθίσταται σαφές ακριβώς τη στιγμή που έχει μπροστά του την πιο καλή ευκαιρία να βελτιώσει την αμερικανική ζωή. Η τραγωδία, όπως έγινε και με τον Λίντον Τζόνσον, είναι ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα καταστρέψει την προτεινόμενη κοινωνική μεταρρύθμιση. Ο Μπαράκ Ομπάμα ακολουθεί και αυτός την πολιτική απροσεξίας των προκατόχων του. Για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να σταματήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή