Γραμματα Αναγνωστων

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συναίνεση

Κύριε διευθυντά

Ο συνεργάτης σας κ. Κώστας Καλλίτσης σε δημοσίευμά του -«Καθημερινή» 23/8/09- με τίτλο «Εκλογές πότε;» αναφέρει -ως εν κατακλείδι- «προς τούτο η διεξαγωγή εκλογών είναι (μόνον) αναγκαία, δεν είναι και ικανή προϋπόθεση. Δεν διασφαλίζει ότι θα κερδηθεί το στοίχημα, απλώς θα επιτρέψει να το θέσουμε». Ηδη οι εκλογές προκηρύχθηκαν. Η αναγκαία συνθήκη (προϋπόθεση) εκπληρώθηκε. Το στοίχημα τίθεται. Ζητείται η ικανή συνθήκη και είναι η συναίνεση.

Το πολιτικό σύστημα που λειτουργεί στη χώρα μας τριάντα πέντε τώρα χρόνια, με την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, πέραν της εδραίωσης της Δημοκρατίας -το μέγιστο επίτευγμα- δεν επέφερε αισθητή βελτίωση στη λειτουργία του κράτους, δεν ικανοποίησε τους πολίτες σε βασικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία κ.λπ.). Δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργήθηκε η εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι τα κόμματα τους αδίκησαν, με σκοπό άλλοτε μεν να αποκτήσουν την εξουσία και άλλοτε δε να τη διατηρήσουν.

Σήμερα, οι διαμορφωθείσες συνθήκες στο «πολιτικό γίγνεσθαι» σε συνδυασμό και με τα κρίσιμα θέματα -που ολοένα και περισσότερο πιεστικά προβάλλουν- επιβάλλουν τη συναίνεση με το κόμμα που θα φέρει αυτοδυναμία.

Η συναίνεση -λέξη σύνθετη- έχει ως δεύτερο συνθετικό λέξη που προέρχεται από τα αίνος (αινίζω) με τη σημασία του ύμνου, ύμνον ιερόν, δοξαστικόν προς ό,τι αναφέρεται.

Και είναι η στιγμή -ύστατη στιγμή- για τα δύο μεγάλα κόμματα -και όχι μόνον- να συναινέσουν για την επίλυση των κρισίμων θεμάτων.

Στην περίπτωση αυτή θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητά τους, θα ενισχυθεί το πολιτικό τους ήθος. Θα αναδειχθούν άξιοι πολιτικοί ηγέτες. Θα προσδώσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες, οι οποίοι δεν αγνοούν πλέον ότι «Κύριος γαρ ων ο Δήμος της ψήφου αυτού κύριος και της Πολιτείας». Δεν είναι δύσκολος ο απαιτούμενος διάλογος προς τούτο.

Προγραμματισμός των προς επίλυση θεμάτων, επαυξημένη κοινωνική αντίληψη ως προς την αρμονική σχέση των θεμάτων αυτών, οι δύο σταθερές. Μεταβλητή -σε στενά όρια- ο χρόνος. Οι πολίτες προ μιας τοιαύτης συναίνεσης υπομένουν, έχουν προβεί σε μεγαλύτερες θυσίες για το καλό της χώρας τους.

Συναίνεση, τι το ιερότερον, σε κρίσιμες περιστάσεις, από την ενωτική προσπάθεια για το καλό του τόπου;

Χαραλαμπος Π. Παναγιωταρεας – Παπαγου

Πολιτικός πολιτισμός

Κύριε διευθυντά

Εθνικούς λόγους επικαλέσθηκε η πολιτική ηγεσία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την 4η Οκτωβρίου 2009, προκειμένου οι πρόωρες εκλογές (δείγμα και αυτό της πολιτικής μας ανωριμότητας να ζητάμε και να πιέζουμε να γίνουν πριν από την ώρα τους) να ανοίξουν το δρόμο για την πολιτική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας μας από την πτωτική πορεία στην οποία ήδη βρίσκεται.

Εάν λοιπόν εθνικοί λόγοι υπαγόρευσαν τις παρούσες πρόωρες εκλογές, τότε επιτακτική και λίαν επείγουσα εθνική ανάγκη είναι να λυθούν τα χρόνια προβλήματα της πατρίδας μας, με στόχο να φθάσουμε στο προηγμένο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Εθνικός στόχος, ο οποίος υπήρξε και το κίνητρό μας για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλά γεννώνται τα ερωτήματα πώς δύναται να χαρακτηρισθεί η απομάκρυνσή μας από αυτήν την εθνική μας επιδίωξη και τι χρειάζεται για να βρεθούμε ξανά σε αυτή την πορεία;

Είναι γεγονός ιστορικά αναμφισβήτητο ότι μια κοινωνία λειτουργεί ομαλά και προοδευτικά με άξιες ηγετικές προσωπικότητες και με άριστους καθιερωμένους πολιτικούς θεσμούς.

Μια ηγετική προσωπικότητα σε οποιοδήποτε διοικητικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο (πολύ περισσότερο στην πολιτική, η οποία κατά τον Πλάτωνα αποτελεί την πρώτη επιστήμη, ηγούμενη όλων των άλλων) απαραίτητο τυγχάνει να συνδυάζει εκ φύσεως τη σοφία και τη δύναμη της θέλησης να εργαστεί για το καλό της κοινωνίας και μόνο και όχι να επιδιώκει την εξουσία προς ίδιον όφελος.

Ο ηγέτης έχει όραμα, έχει εθνικούς κοινωνικούς στόχους, τους οποίους κάνει πράξη, μετρώντας μόνο το όφελος της πατρίδας του και όχι το κομματικό ή προσωπικό κόστος.

Καθοδηγείται από το όραμά του αυτό και όχι από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία έχει αναδείξει τέτοιες ηγετικές προσωπικότητες, με όραμα, υπευθυνότητα, φρόνηση και αποφασιστικότητα.

Μια όμως ηγετική προσωπικότητα ευδοκιμεί ακόμα καλύτερα μέσα σε ένα πολιτισμένο διοικητικό ή πολιτικό σύστημα με άριστους νόμους, οι οποίοι εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις στους προσκείμενους στην εκάστοτε εξουσία ή στους κατέχοντες τη δύναμη του πλούτου.

Εάν οι παραπάνω κανόνες έχουν έναν καθολικό διαχρονικό χαρακτήρα, για την παρούσα πολυδιάστατη παρακμιακή κατάσταση της χώρας μας, φρονώ ότι απαιτούνται άμεσα οι εξής βασικές διορθώσεις για το πολιτικό ήθος μας:

Κατ’ αρχήν στους πολιτικούς, αλλά και στους κοινωνικούς άλλους φορείς, να προέχει του κομματικού και του συνδικαλιστικού το κοινωνικό συμφέρον και οι σκέψεις τους και οι αποφάσεις τους να μη διαπνέονται από το κομματικό ή το προσωπικό λεγόμενο κόστος.

Επίσης φρονώ ότι αποδείχθηκε ανώφελη και μάλλον επιζήμια η κομματική διαίρεση και οργάνωση της κοινωνίας μας δημιουργώντας έτσι κάποιας μορφής κομματικά κράτη.

Ιδιαίτερα σήμερα είναι εθνική ανάγκη η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και των άλλων, για την υπεύθυνη ανόρθωση της πατρίδας μας, ενώ είναι ανεπίτρεπτο το ένα κόμμα να αντιμετωπίζει το άλλο ως άλλους Ελληνες και να προσμετρά τη δύναμή του με τη λεγόμενη πόλωση των κομμάτων, η οποία είναι μία μορφή καλλιέργειας διχασμού.

Επικίνδυνη επίσης είναι η καλλιέργεια σοφιστικών συνειδήσεων στους πολίτες με τους δημόσιους διαλόγους των πολιτικών και των άλλων φορέων, οι οποίοι αντί να προάγουν τον ουσιαστικό και ηθικό λόγο, εξαντλούνται σε επιφανειακά «ξύλινα» σχήματα της γλώσσας, με αποτέλεσμα να μολύνεται αποσυνθετικά ο κοινωνικός ιστός.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτές οι εκλογές υποχρεωτικά σηματοδοτούν την ανόρθωση της χώρας μας και επομένως ζητάμε, μαζί με όλα τα άλλα, από τα κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματά μας, τις οποίες απαραιτήτως πρέπει συνεργαζόμενα να εφαρμόσουν μετεκλογικά για να μη διαλυθούμε …

Αυτό φρονώ ότι είναι το πνεύμα της εθνικής ανάγκης των πρόωρων εκλογών.

Αρης Διαμαντοπουλος – Υποστράτηγος ε.α, Ψυχολόγος – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Νεοελληνικό δράμα

Κύριε διευθυντά

Στο κυριακάτικο φύλλο της 30/08/2009 δημοσιεύθηκε άρθρο του καθηγητή κ. Χαρίδημου Τσούκα στο οποίο περιγράφεται με τον συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα καταστροφολογικό λόγο η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Ειλικρινά, όμως, δεν καταλαβαίνω τον λόγο να δημοσιευθεί ένα τέτοιο άρθρο όταν απλά σε αυτό περιγράφονται τα απολύτως γνωστά σε όλους, χωρίς όμως να προτείνεται καμιά ολοκληρωμένη λύση για το οτιδήποτε.

Φυσικά, από ένα τέτοιου είδους άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει και η γνωστή σύγκριση με τις «προηγμένες δημοκρατίες»! Μια σύγκριση που μόνο αίσθημα μειονεξίας προκαλεί. Θυμίζει τον δάσκαλο που μαλώνει έναν αδύναμο μαθητή του λέγοντάς του ότι τα κάνει όλα λάθος και ότι οι άλλοι είναι καλύτεροί του. Μήπως δεν γνωρίζει αυτός ο μαθητής ότι είναι κακός; ΄Η ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι; Νομίζετε πως ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την κατάντια του;

Δεν έχει ανάγκη όμως από καταστροφολόγους, οι οποίοι μετά θα λένε αυτάρεσκα «εμείς τα λέγαμε». Εχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι θα θυσιαστούν για να τον αλλάξουν. Οχι να τον κάνουν έναν ραγιά, που θα προσπαθεί να φτάσει τις «προηγμένες δημοκρατίες», αλλά να βρει την εθνική του ταυτότητα, να αποκτήσει επιτέλους αυτοπεποίθηση και να δημιουργήσει τη δική του «πρόταση δημιουργικής ετερότητας». Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα όσοι είναι πραγματικά άξιοι παραμένουν απλοί θεατές και μόνο καταγγέλλουν. Μέχρι τώρα και «έξω από το χορό», έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Από εδώ και πέρα, όσοι οδύρονται για την κατάντια του τόπου πρέπει να σταματήσουν να γράφουν και να αρχίσουν να πράττουν. Μέχρι οι πραγματικά άξιοι να αποφασίσουν να πέσουν στη φωτιά για τη σωτηρία αυτού του τόπου, θα «ανεχόμαστε» τους ίδιους πολιτικούς. Και ίσως το δράμα να κορυφωθεί…

Χριστοφορος Καραθανασης

Πλατεία Μοναστηρακίου

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το δημοσίευμα «Εικόνες Παρακμής» στη 01/09/2009 όπου αναφέρεται η έλλειψη καθαριότητας στην πλατεία Μοναστηρακίου, σας ενημερώνουμε ότι εγκαίρως ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αισθητική διαφύλαξη της πλατείας. Πιο συγκεκριμένα η πλατεία Μοναστηρακίου πλένεται και απολυμαίνεται καθημερινά τις βραδινές ώρες με ειδικά οχήματα. Παράλληλα, η αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται δύο φορές ημερησίως σε προσυνεννοημένες ώρες, απευθείας από τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να έχει εξαλειφθεί το χρόνιο φαινόμενο της εναπόθεσης των απορριμμάτων σε υπερχειλισμένους κάδους. Ο οδοκαθαρισμός της πλατείας επίσης είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και η μόνιμη παρουσία επιστάτη καθαριότητας. Ολα τα ανωτέρω έχουν συμπεριληφθεί στον ειδικό κανονισμό της πλατείας Μοναστηρακίου που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους. Στην ευρύτερη περιοχή, η αποκομιδή τόσο των κοινών απορριμμάτων, όσο και των υλικών συσκευασίας πραγματοποιείται καθημερινά, ενώ σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Ερμού, με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, η αποκομιδή γίνεται δύο φορές ημερησίως. Ακόμα, επιστάτες του δήμου επιτηρούν την καθαριότητα και την περιβαλλοντική συμπεριφορά δημοτών και καταστημάτων για τη διαφύλαξη της αισθητικής αρτιότητας της περιοχής.

Γ. Δημοπουλος – Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή