Οταν η ζωή μιμείται το σόου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αριστουργηματικό «Underground» του Κουστουρίτσα ο κεντρικός ήρωας και η οικογένειά του περνούν ολόκληρες δεκαετίες μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου κλειδαμπαρωμένοι σ’ ένα υπόγειο και κατασκευάζοντας όπλα που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθούν στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. Θύματα μιας περίτεχνης απάτης, νομίζουν ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

Να, όμως, που η πραγματική ζωή δεν μιμείται την κινηματογραφική τέχνη αλλά την εικονική πραγματικότητα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η τουρκική στρατιωτική αστυνομία έκανε έφοδο σε μια κατοικία, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, για να απελευθερώσει εννέα νεαρές κοπέλες που ζούσαν επί δύο μήνες κλειδαμπαρωμένες σε μια βίλα, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, νομίζοντας ότι παίζουν σ’ ένα ριάλιτι τύπου «Big Brother» που θα τις έκανε διάσημες.

Τις κοπέλες τις ψάρεψαν μέσω μιας αγγελίας που ζητούσε παίκτες για ένα ριάλιτι. Πολλές υποψήφιες πέρασαν από οντισιόν, αλλά τελικά η παραγωγή επέλεξε αυτές τις εννέα κοπέλες ίσως επειδή δεν είχαν συγγενείς στην Κωνσταντινούπολη που πιθανόν να τις αναζητούσαν. (Ολες ήταν ανθυπομοντέλα ή επίδοξα μοντέλα από την τουριστική πόλη Αντάλια και τη Σμύρνη.) Οι παίκτριες είχαν υπογράψει συμβόλαιο, όπως και στα κανονικά ριάλιτι, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να παραμείνουν τουλάχιστον δύο μήνες κλεισμένες στο σπίτι και να πληρώσουν ένα υψηλό πρόστιμο στην περίπτωση της οικειοθελούς αποχώρησής τους.

Οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι η «παραγωγή» υποχρέωνε τις κοπέλες να κυκλοφορούν ημίγυμνες στη γεμάτη κάμερες και μικρόφωνα βίλα και να τσακώνονται μεταξύ τους. Υποτίθεται ότι ο αρχηγός της συμμορίας πουλούσε βίντεο με αποκαλυπτικές σκηνές στο Ιντερνετ, αν και είναι απίθανο τα κέρδη να κάλυπταν το κόστος της επιχείρησης. Κάποια στιγμή οι κοπέλες βαρέθηκαν, θέλησαν να φύγουν, δεν τους το επέτρεψαν, όμως, κάποια βρήκε τρόπο να ειδοποιήσει κάποιο συγγενή της, που με τη σειρά του ειδοποίησε την αστυνομία.

Την τελευταία δεκαετία έχουν εκδοθεί πολλά μυθιστορήματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που εμπνέονται από τον κόσμο των ριάλιτι, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αληθινή απάτη που εμπνέεται από ένα τηλεοπτικό format.

Κάτω από το χώμα ζούσαν οι ήρωες της αλληγορίας του Κουστουρίτσα, πίσω από τη μάντρα, πλάι στην πισίνα και πάνω στο γκαζόν έπαιζαν σ’ ένα διατεταγμένο παιχνίδι αι εννέα μωραί παρθένοι της Κωνσταντινούπολης. Τραγικοί οι πρώτοι, θλιβερές οι δεύτερες.

Σε Ανατολή και Δύση τα «παιδιά της πιάτσας» εμπλουτίζουν τις μεθόδους δράσης τους, τις προσαρμόζουν στη νέα εποχή, αφού πολλοί θα τσιμπούσαν αν κάποιος τους υποσχόταν τη συμμετοχή σ’ ένα ριάλιτι, τάλεντ σόου ή τηλεπαιχνίδι. Κορόιδα πιάστηκαν οι εννιά κοπέλες, όμως κορόιδα έχουν πιαστεί και εκατοντάδες πρώην παίκτες που ξεφτιλίστηκαν σε διάφορα ριάλιτι χωρίς τελικά να πιάσουν την καλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή