Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο κ. Καραμανλής αναλώθηκε στη διατήρηση ισορροπιών έναντι των βαρόνων, τη στιγμή που το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο αποσκοπεί στη διεύρυνση της απήχησης πέρα από τα στενά κομματικά όρια, και.στην προσέλκυση προσωπικοτήτων εκτός πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός υπέκυψε σε ιδιοτελείς επιδιώξεις οι οποίες τον εγκλώβισαν σε επιλογές κατώτερες των περιστάσεων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ταλαιπωρείται, και αδυνατεί να προσφέρει ενεργά στη Βουλή. Ολοι σεβόμαστε τον πρώην πρόεδρο ενός μεγάλου κόμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοδικαίως του ανήκει για πολλοστή φορά η πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εκτός του κ. Εβερτ, σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να τοποθετηθούν επίσης οι κ. Σουφλιάς, Σιούφας, και Αντώναρος. Ο κ. Καραμανλής απόλεσε άλλη μια ευκαιρία να εμπνεύσει.

Οσο για τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια επιτυχημένη γυναίκα, έμπειρη υπουργό και ευρωβουλευτή, η οποία τόλμησε στον δύσκολο τομέα της Παιδείας, αδικήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό, και διαθέτει τεράστια συμπάθεια στην κοινωνία λόγω της περιπέτειας της υγείας της, πρόκειται για μια επιλογή η οποία στη συγκεκριμένη στιγμή θα είναι ατυχής. Και αυτό διότι ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να επιλέγει έναν άνθρωπο για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον Ιούνιο, και τρεις μήνες μετά να τοποθετεί τον ίδιο άνθρωπο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει ένα κενό στελεχιακού δυναμικού και αδυναμία προσέλκυσης άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε πυγμή έναντι ιστορικών στελεχών, «κόβοντας» πολλούς, μεταξύ αυτών έναν πρώην πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται τον χειρισμό της συγκεκριμένης περίπτωσης διότι η κοινή λογική είναι με το μέρος του. Ως πρώην πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης δεν χρειαζόταν σταυρό προτίμησης, άρα εξέλειπε ο λόγος κατάληψης της πρώτης θέσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να αναζητεί ανθρώπους πέραν της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό, όπως είχε κάνει το 2000 ο κ. Σημίτης επιλέγοντας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τη βυζαντινολόγο του Χάρβαρντ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αγγελική Λαϊου.

Στη σημερινή συγκυρία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία. Η προσπάθεια να πεισθεί ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, δεν τελεσφόρισε, και οι χειρισμοί που έγιναν ήταν άστοχοι, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την επιλογή. Ενα άλλο όνομα που ακούσθηκε, της Ελενας Παναρίτη, με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, και εμπειρία στην αναστύλωση οικονομιών, από το Περού έως την Παλαιστινιακή Αρχή, αποτελεί άλλη μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Αλλωστε, το γεγονός ότι ο Φράνσις Φουκουγιάμα έχει προλογίσει το βιβλίο της, «Ευημερία δίχως όρια», λέει κάτι.

Οποιες και αν είναι τελικά οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, είναι εμφανές ότι αναζητεί κάτι διαφορετικό, και ότι πιστεύει στους Ελληνες του εξωτερικού, για τους οποίους πολλά λέμε, αλλά σπάνια τους αξιοποιούμε. Αλλωστε, από τις πιό επιτυχημένες επιλογές του απεδείχθη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με δεκαετή θητεία στον ΟΟΣΑ, είναι ένας αποτελεσματικός εκπρόσωπος του κόμματος και εύλογα τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου επιδεικνύει μια εξωστρέφεια, αναζητώντας ανθρώπους που έχουν διαπρέψει διεθνώς, ο κ. Καραμανλής δείχνει εγκλωβισμένος στον κομματικό λαβύρινθο της ΝΔ, και εάν οι μέχρι τώρα πληροφορίες επιβεβαιωθούν, οι επιλογές του είναι μάλλον αποκαρδιωτικές.

Με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων Επικρατείας οι αρχηγοί των δυο κομμάτων εξουσίας δίνουν ένα στίγμα και καταθέτουν ένα όραμα για το μέλλον. Και οι δυο θα κριθούν από τις επιλογές που θα κάνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή