Ανάλυση: Το ακροατήριο δεν ενθουσιάστηκε με την ομιλία του προέδρου Ομπάμα

Ανάλυση: Το ακροατήριο δεν ενθουσιάστηκε με την ομιλία του προέδρου Ομπάμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα ήταν όλα στραμμένα στον πρόεδρο Ομπάμα που διεμήνυε στο κέντρο του Μανχάταν ότι είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών. Δεν υπήρξε ενθουσιασμός. Το κοινό χειροκρότησε μία φορά μόνον και οι εκφράσεις των προσώπων έλεγαν πολλά περί του πώς αισθάνονται καθώς άκουγαν το μήνυμα του προέδρου.

«Δεν θα γυρίσουμε πίσω στις ημέρες της αδίστακτης συμπεριφοράς και των ανεξέλεγκτων ακροτήτων που βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κρίσης, όταν πολλοί είχαν κίνητρο μόνον τη διάθεση για γρήγορο κέρδος και διογκωμένα μπόνους» προειδοποίησε ο πρόεδρος. «Τα στελέχη της Wall Street δεν μπορούν να επιστρέψουν στην ανάληψη ρίσκου χωρίς να εξετάζουν τις συνέπειες και να περιμένουν πως την επόμενη φορά θα καλύψουν το κόστος οι Αμερικανοί φορολογούμενοι».

Το κοινό του δεν ήταν παρά τα υψηλότερα κλιμάκια της Wall Street, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί που «χρωστούν στον αμερικανικό λαό»: ο πρόεδρος του ομίλου Citi, ο πρόεδρος της Goldman Sachs, ο διευθύνων σύμβουλος της Evercore Partners και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου Blackstone Group. Θέλησαν να παρευρεθούν, ασφαλώς, καθώς ο κατάλογος των προσκεκλημένων αντανακλούσε τη διάρθρωση της ιεραρχίας στη Wall Street.

«Ηταν η συλλογική ανευθυνότητα στην Ουάσιγκτον, στη Wall Street και σε ολόκληρη την Αμερική που οδήγησε σχεδόν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος πριν από ένα έτος», τόνισε ο πρόεδρος και πολλοί από το ακροατήριο ένευσαν καταφατικά, ικανοποιημένοι γιατί επέρριψε την ευθύνη σε πολλούς. Στη συνέχεια, όμως, ο πρόεδρος επικεντρώθηκε στον ρόλο της Wall Street.

«Δεν χρειάζεται να περιμένετε τη νομοθεσία για να αναδιαρθρώσετε το σύστημα των αμοιβών σας ώστε τα στελέχη να αμείβονται βάσει της μακροπρόθεσμης απόδοσής τους και όχι βάσει βραχυπρόθεσμων κερδών» υπογράμμισε ο πρόεδρος, που ουσιαστικά ζήτησε να υπάρξουν ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις και τόνισε την ανάγκη να θεσπισθεί μια αρχή που θα χειριστεί την αποτυχία οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θεωρηθεί «υπερβολικά μεγάλο για να πτωχεύσει». Ο πρόεδρος τόνισε επίσης πως πρέπει να θεσπισθεί «ρυθμιστική αρχή του συστήματος», που θα καταγράφει τις κινήσεις όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θα είναι σε θέση να παρέμβει προτού τα προβλήματα του ενός μολύνουν το υπόλοιπο σύστημα. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υποστηρίξει πως η Federal Reserve πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Μίλησα με διευθύνοντες συμβούλους όταν βγήκαμε από την αίθουσα και οι περισσότεροι συμφωνούσαν ως προς την ανάγκη μιας τέτοιας αρχής. Οπως, όμως, συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις πολέμου κύρους ανάμεσα στη Fed και την Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων, κανείς δεν ήταν βέβαιο για το ποιος έπρεπε να αναλάβει τον ρόλο αυτόν. Η έκκληση του προέδρου για μια νέα Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή Χρηματοπιστωτικών έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις. Ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase ήταν από εκείνους που τάχθηκε κατά της δημιουργίας αυτού του σώματος όχι επειδή είναι κατά της προστασίας του καταναλωτή αλλά επειδή πιστεύει πως πρέπει να την αναλάβει κάποια από τις ήδη υφιστάμενες ρυθμιστικές αρχές. Η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα μάλλον δεν αναμένεται για το τρέχον έτος. Αν, όμως, δεν υπάρξει καινούργια κρίση είναι αμφίβολο αν θα θεσπισθεί κάποτε. Ο κ. Ομπάμα φαίνεται πως ελπίζει ότι το τραύμα της κρίσης είναι ακόμη αρκετά νωπό ώστε να γίνουν πράξη τα λόγια του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή