Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Απειλή

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκλήθη να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά καμία ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε επί του θέματος. Τα εθνικά ζητήματα κυριάρχησαν στην εκστρατεία, ενώ τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα απέφυγαν να προτείνουν κάποιον υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να ενσαρκώσει την ανανέωση. Και το κλίμα αυτό συνεχίστηκε υπό την πίεση των 27 ηγετών κρατών, οι οποίοι με μια ωραία ομοφωνία προώθησαν την επανεκλογή του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μα δεν βλέπουν τίποτε; Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται. Ο κόσμος διανύει μια οικονομική και κοινωνική κρίση που τη χαρακτηρίζει μια βιαιότητα άνευ προηγουμένου. Οι τάσεις προστατευτισμού θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική αγορά την ώρα που αβυσσαλέα ελλείμματα απειλούν να κλονίσουν το ευρώ. Η απουσία κοινής κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής στην Ε.Ε. πυροδοτεί δικαίως την αμφισβήτηση κατά της ίδιας της ένωσης. Και το μόνο που προτείνουν οι 27 κυβερνήσεις είναι να κάνουμε το ίδιο και να ξαναρχίσουμε! Η επανεκλογή του προέδρου της Κομισιόν χωρίς συζήτηση αποτελεί κοινωνική και οικολογική απειλή για την Ευρώπη.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Αλλη χώρα

Οταν οι Νορβηγοί ψήφισαν για το θέμα της ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε. το 1994, οι αντίπαλοι αυτής της προοπτικής προσέφεραν ένα άλλο όραμα, το όραμα μιας «Αλλης Χώρας», μιας κοινωνίας όπου τα πράγματα γίνονται με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κέρδισαν τότε το δημοψήφισμα και το όνειρό τους φαίνεται ότι έχει γίνει πραγματικότητα. Η Νορβηγία, μόλις που διαισθάνθηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ αυτήν την εβδομάδα οι ψηφοφόροι της αποτίναξαν μία ακόμη ευρωπαϊκή τάση, επανεκλέγοντας την κεντροαριστερή τους, «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν λίγο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων απ’ ό,τι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος, πάντως, εξασφάλισε πλειοψηφία τριών εδρών στο Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, ο Εργατικός πρωθυπουργός, Γιενς Στόλτενμπεργκ κατήγαγε εντυπωσιακή νίκη και όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτή τη χώρα που είναι συνηθισμένη σε συνασπισμούς μειοψηφίας, καμία κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει σε εκλογές από το 1993, καμία δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Προσχήματα

Η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να δώσει την απάντησή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος προ ημερών εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους και άρματα μάχης, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Η πολιτική της Βενεζουέλας αποτελεί πρόκληση για τη σταθερότητα στο Δυτικό Ημισφαίριο», διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι. Σκοπός του κ. Τσάβες, όμως, είναι να υπερασπίσει τη χώρα του έναντι των Αμερικανών, οι οποίοι συμφώνησαν με τη γειτονική Κολομβία να φιλοξενήσει τις επτά στρατιωτικές τους βάσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διακίνησης των ναρκωτικών. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας, βέβαια, δεν έχει καμία αμφιβολία: Ολα αυτά είναι πρόσχημα. Ο πραγματικός στόχος είναι να περικυκλωθεί η χώρα του. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει και αυτή μια μεγάλη συμφωνία για πώληση όπλων: Η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Πάτριοτ αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επειδή ο εφοδιασμός των συμμάχων του ΝΑΤΟ με όπλα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην περιφερειακή σταθερότητα…

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Πράσινη ενέργεια

Οι Κινέζοι και οι Γερμανοί έχουν αντιληφθεί ότι η ευημερία και η ανάπτυξη εξαρτώνται από την ενίσχυση της βιομηχανίας πράσινης ενέργειας. Η Applied Materials είναι μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές εταιρείες που πιθανόν να έχετε ακούσει ποτέ και η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει χτίσει 14 εργοστάσια ηλιακών κατόπτρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ούτε ένα από αυτά δεν βρίσκεται στην Αμερική. Πέντε είναι στη Γερμανία, τέσσερα στην Κίνα, ένα στην Ισπανία, ένα στην Ινδία, ένα στην Ιταλία, ένα στην Ταϊβάν και ένα ακόμη στο Αμπού Ντάμπι. Εντάξει, λοιπόν, εσείς δεν πιστεύετε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου υπάρχει. Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει. Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι ο κόσμος θα αποκτήσει άλλα 2,5 δισεκατομμύρια κατοίκους έως το 2050 και πολλά από αυτά θα θέλουν να ζήσουν μια αμερικανικού τύπου ζωή, πλούσια σε ενέργεια. Σ’ έναν τέτοιο κόσμο, η πράσινη ενέργεια θα έχει υψηλή ζήτηση. Οι Γερμανοί και οι Κινέζοι το έχουν καταλάβει αυτό. Οσο για τους Αμερικανούς, αν τους αρέσει να εισάγουν πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, θα τους αρέσει και η εισαγωγή ηλιακών κατόπτρων από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή