ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενας νέος σκηνοθέτης, ο Νάσος Γκατζούλης, φέρνει στο 32ο Φεστιβάλ Δράμας την ταινία του Human

Οι νέοι, τα νέα πρόσωπα, είναι εκείνοι που μεταγγίζουν ζωή και ενδιαφέρον σε όλες τις επιτυχημένες εκδηλώσεις τέχνης. Εμάς θα μας απασχολήσει σήμερα η Εβδομη Τέχνη, ο κινηματογράφος και το 32ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που αρχίζει τη Δευτέρα 21 και διαρκεί ώς το Σάββατο 26 του Σεπτέμβρη.

Οι παλαιότεροι αναγνώστες μου γνωρίζουν τους δεσμούς που συνδέουν τη στήλη με το Φεστιβάλ Δράμας, όταν στο 3ο Φεστιβάλ Δράμας, στις 17 Σεπτεμβρίου 1989, ένας νέος φοιτητής, ο Αλέξης Μπίστικας, μοιράστηκε μαζί με τον επίσης νέο σκηνοθέτη Παντελή Παγουλάτο το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση. Η δική του ταινία μικρού μήκους ήταν «Τα Μάρμαρα», που, από τότε, ξεκίνησαν μεγάλη καριέρα, πήραν μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, προβλήθηκαν στα αγγλικά και αμερικανικά πανεπιστήμια, πήγαν και στην Αυστραλία, λόγω του θέματος, που είναι η επιστροφή των Μαρμάρων – Γλυπτών του Παρθενώνα. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει και με το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως το αίτημα της επιστροφής είναι, όσο ποτέ άλλοτε, στην επικαιρότητα. Το ταινιάκι τελειώνει με τη φωνή του Αγγλου εκφωνητή του BBC να μεταδίδει απ’ ευθείας από την Αθήνα: «οι Ελληνες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και συνοδεύουν τα Γλυπτά που επιστρέφουν στον Παρθενώνα». Το μήνυμα που έστειλε, διαρκεί και διαρκεί… «Τα νέα παιδιά να προσέχεις, αυτά έχουν ανάγκη, όχι οι καταξιωμένοι φίλοι σου», με είχε συμβουλεύσει ο Αλέξης και προσπαθώ να το κάνω, όχι τόσο γιατί οι νέοι μάς έχουν ανάγκη, όσο γιατί εμείς τους έχουμε ανάγκη, για να μείνουμε νέοι και αφτιασίδωτοι, με ένα κάποιο όραμα, ειδικά όταν κλείνουν οι δρόμοι και στενεύουν οι επιλογές…

Πρώτο μάθημα διεθνώς

– Γιατί «Human», τον ρωτήσαμε.

– Ο πρωταγωνιστής στην πραγματική ζωή του, ο Αλέξης Γεωργαλής, που έχει γράψει και το σενάριο, έχει το ψευδώνυμο «Human Drum Machine» και στόχος της ταινίας μου είναι να κάνει για πρώτη φορά διεθνώς ένα μάθημα Beat Box, που με τον ρυθμό που θα βγάλει ως ήχος, μοντάζ, σκηνοθεσία, το όλο οπτικοακουστικό να κρατήσει τον θεατή, μας είπε ο Νάσος Γκατζούλης, 23 ετών, τελειόφοιτος στο Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αλλωστε και ο Αλέξης Γεωργαλής, ο πρωταγωνιστής και σεναριογράφος, σπουδάζει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Νάσος έχει γυρίσει άλλες 6 ταινίες μικρού μήκους, το «Human» είναι η πρώτη που πηγαίνει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας.

Ενας άνθρωπος με ήχους από φωνή, από τα χείλη, από τις φωνητικές χορδές παίζει τα όργανα μιας ορχήστρας, αυτό είναι το Beat Box που είναι γνωστό και δημοφιλές στη νεολαία. Ετσι και αυτή η ταινία είναι η ημέρα ενός «μπιτ μποξά», όπως θα λέγαμε ενός ροκά, γυρισμένη στην Αθήνα, σε δρόμους, πλατείες, στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής. Να, λοιπόν, και η δική μας ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσα από τον φακό της κάμερας του Νάσου Γκατζούλη την ημέρα ενός βιρτουόζου του Beat Box. Η σκηνοθεσία είναι του Νάσου Γκατζούλη, που είναι και παραγωγός, διευθυντής παραγωγής, μοντέρ και sound designer. Η μουσική είναι του Nick Cent, ηλεκτρονική, η φωτογραφία του Αλέξη Πηλού, ηχοληψία Σπύρος Δρόσος και Γιώργος – Αρης Αναστασόπουλος. Ο Νάσος Γκατζούλης έχει και αυτός δεσμούς με τη Δράμα, ο πατέρας του και η μητέρα του είναι Δραμινοί. Καλή επιτυχία στο «Human» και στα νέα παιδιά που στήνουν μια ταινία με ήχους και εικόνες στην Αθήνα που ξέρουμε…