Αναλυση: Στα χέρια της Κίνας η συμφωνία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Αναλυση: Στα χέρια της Κίνας η συμφωνία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κάνει η Κίνα για την κλιματική αλλαγή; Αυτό είναι, ίσως, το σημαντικότερο ερώτημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μόνο και μόνο χάρη στη θέση της χώρας ως κορυφαίας παραγωγού αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό που είναι -ή δεν είναι- έτοιμο, ωστόσο, να κάνει το Πεκίνο θα καθορίσει αν ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία άξια του χαρτιού στο οποίο θα γραφεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Καθόλου παράξενο που η ανάγνωση της κινεζικής προσέγγισης έχει γίνει το σύγχρονο ανάλογο της ψυχροπολεμικής «κρεμλινολογίας». Μόνο η Βρετανία έχει περισσότερους από 20 διπλωμάτες στο Πεκίνο με καθήκον να παρακολουθούν και να προτρέπουν τους Κινέζους ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο. Οι ΗΠΑ έχουν τους διπλάσιους.

Μια επίσκεψη με αεροπλάνο στο Πεκίνο (3,9 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα) δεν μας γεμίζει αισιοδοξία για τις προοπτικές συμφωνίας. Τους τελευταίους μήνες, τα νέα ήταν μόνο θετικά. Μια ευρεία εκστρατεία για την ανανεώσιμη ενέργεια, χάρη στην οποία η Κίνα θα ξεπερνούσε την Ευρώπη με τους φιλόδοξους στόχους για καθαρή ενέργεια ώς το 2020. Ενα ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή, το πρώτο του ανώτατου νομοθετικού σώματος της χώρας. Η έναρξη δημόσιας συζήτησης για το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται οι κινεζικές εκπομπές καυσαερίων. Το Πεκίνο έφθασε να προσλάβει τη λονδρέζικη εταιρεία δημοσίων σχέσεων Freuds για να «καλλωπίσει» την εικόνα της επί του θέματος.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, Κινέζοι επιστήμονες και διαπραγματευτές εμφανίστηκαν λιγότερο θετικοί. Η επίσημη θέση του Πεκίνου συνοψίσθηκε ως: «κοινό βάρος, διαφορετικές ευθύνες». Εν ολίγοις, βρισκόμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, εσείς όμως ευθύνεστε, επομένως οφείλετε να κάνετε περισσότερα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, οι Κινέζοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους από το καλοκαίρι. «Στο παρελθόν ζητούσαν μείωση των εκπομπών από τις πλούσιες χώρες κατά 25-40% ώς το 2020. Σήμερα, κάνουν λόγο μόνο για 40%». Κάποιοι εικάζουν ότι πρόκειται απλώς για επίδειξη δύναμης ενόψει της συνόδου, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις προς τις ανεπτυγμένες χώρες που ζητούν απελπισμένα μια συμφωνία. Ισως, όμως, η στάση αυτή να αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη αμφιθυμία στους κόλπους της κινεζικής κυβέρνησης.

Για να κατανοήσουμε την κινεζική προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή πρέπει να εξηγήσουμε πολυάριθμες φαινομενικές αντιφάσεις. Για παράδειγμα, η χώρα που επιμένει ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές της μόνο με τη βοήθεια δυτικής τεχνογνωσίας και ρευστού είναι η ίδια που δαπανά δισεκατομμύρια σε φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα. Οδεύει να γίνει «τόσο «πράσινη» υπερδύναμη όσο και «μαύρη» υπερδύναμη». Την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος κολοσσός της «πράσινης» ενέργειας και ο «κακός» που εκπέμπει το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Δυτικός ειδικός, σύμβουλος του Πεκίνου για θέματα κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει ότι τα μηνύματα μπορεί να μην είναι τόσο αντιφατικά όσο φαίνονται. Οι προθέσεις της Κίνας για μείωση της χρήσης άνθρακα είναι ειλικρινείς. Την ίδια ώρα, όμως, το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να υποχρεώσει τις πλούσιες χώρες να μειώσουν περισσότερο και να προσφέρουν περισσότερη τεχνογνωσία και ρευστό στις αναπτυσσόμενες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή