Η θρησκεία του ρέμπελου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πρωτοάνοιξε το μπαρ Νίξον στο Γκάζι, όλοι οι νυχτόβιοι Αθηναίοι αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να δώσουν σε ένα χώρο ψυχαγωγίας ένα τόσο αντιδημοφιλές όνομα όσο αυτό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Μόλις εισήλθαν στο εσωτερικό, το μυστήριο λύθηκε. Τον τοίχο του κοσμεί μια τεράστια αφίσα του Νίξον να παίζει μπόουλινγκ. Είναι η ίδια αφίσα που έχει στο δωμάτιό του ο «dude» (μάγκας, τύπος, φιλαράκι…) Τζεφ Μπρίτζες στην καλτ ταινία των αδερφών Κοέν «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι». Η λέξη dude χρησιμοποιείται 161 φορές στην ταινία και ο dude-ισμός τείνει να γίνει κυριολεκτικά μια αντεργκράουντ θρησκεία για τους λάτρεις της ταινίας. Πενήντα χιλιάδες χειροτονημένους ιερείς διαθέτει η «αίρεση», που διαθέτει, μάλιστα, τη δική της έκδοση, το Dudespaper.

Σε πρόσφατο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Boston Globe παρατηρεί έκπληκτη πως έντεκα χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, ο Μεγάλος Λεμπόφσκι μετεξελίχθηκε σε υποκουλτούρα για σινεφίλ και μη. Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι λάτρεις της ταινίας μπορούν να απολαύσουν στη Βοστώνη ένα διήμερο μουσικής, προβολών και αγώνων μπόουλινγκ, το αγαπημένο άθλημα του dude, έναντι είκοσι δολαρίων. Μεγάλοι μάγκες στην ιστορία της ανθρωπότητας θεωρούνται, εκτός από τον ίδιο το Λεμπόφσκι, ο Ηράκλειτος, επειδή είπε πρώτος ότι όλα είναι ρευστά, ο Ιησούς Χριστός ως ο κατεξοχήν χαλαρός τύπος και «αρχετυπικός μουσάτος – πρότυπο για τους χίπηδες του ’60», ο Γκάντι, ο Σνούπι, ο κιθαρίστας των Greatful Dead, Τζέρι Γκάρσια και ο Βούδας.

Αμπελοφιλοσοφία…

Μπόουλινγκ, μαριχουάνα, μηδενισμός, χαλαρότητα και αμπελοφιλοσοφία είναι τα στοιχεία που έχουν αναδείξει σε θρησκεία των απανταχού ρέμπελων τη συγκεκριμένη ταινία. Οπως θυμίζει η «Βoston Globe», όταν προβλήθηκε η κωμωδία των Κοέν δεν πήγε καν καλά εισπρακτικά (μόλις κατάφερε να αποσβέσει το κόστος της ύψους 15 εκατ. δολαρίων), ενώ χλιαρές ήταν οι περισσότερες κριτικές.

Παρ’ όλα αυτά, ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» έχει γίνει πολιτιστικό φαινόμενο, ενδεικτικό του κυνισμού και της απάθειας της δεκαετίας του ’90 στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο Ιντερνετ κοινωνιολογικές μελέτες για την επιρροή της ταινίας, έχουν εκδοθεί τα «Κατά Κοέν Ευαγγέλια», ενώ υπάρχει podcast της ταινίας, που παίζει τη μουσική που θα άκουγε ο dude, όπως το Hotel California και το The Man In Me του Ντίλαν ή το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ!

«Η ζωή είναι σύντομη και σύνθετη. Κανείς δεν ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει. Μην κάνεις τίποτα, λοιπόν. Απλά χαλάρωσε, φίλε. Σταμάτα να ανησυχείς αν θα μπεις στον τελικό… Μείνε πιστός στον εαυτό σου. Με λίγα λόγια, συμμορφώσου», είναι το μανιφέστο της θρησκείας του dude-ισμού και ο όρκος που δίνει κανείς για να μπει στο πάνθεον της μαγκιάς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή