Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

INTERNATIONAL HERALD ΤRΙΒUΝΕΗ νέα γενιά

Οι πολιτικές ελίτ στις ΗΠΑ αλλάζουν. Οι συναντήσεις για θέματα ασφάλειας επί ευρωπαϊκού εδάφους μπορεί να προσελκύουν προσωπικότητες, όπως ο Μπρεζίνσκι, η Ολμπράιτ και ο Κίσινγκερ, αλλά και οι τρεις έχουν δεσμούς με την Ευρώπη. Αυτή η γενιά, όμως, έχει αντικατασταθεί από εκείνους που δεν έχουν εμπειρία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε από την κομμουνιστική εποχή. Αυτό δεν είναι κακό. Ούτε είναι κατάλληλη η στιγμή για να σχολιαστεί ο τρόπος αντιμετώπισης των Ανατολικοευρωπαιων από τον Ομπάμα. Οι πολίτες αυτού του τμήματος της Ευρώπης ας εγκαταλείψουν την ιδέα της αμυντικής ασπίδας και ας στραφούν προς την Ε. Ε. Μια ισχυρή Ευρώπη θα συμβάλει στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

DΕR SΤΑΝDΑRD

Προβλέψιμο

Η ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αλλάξει κάτι στην Εγγύς Ανατολή δεν εκπληρώθηκε μέχρι τώρα. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να είναι βάρος για την περιοχή. Ηταν επίσης προβλέψιμο ότι οι Ισραηλινοί συντηρητικοί θα τον μισούσαν για την εμμονή του να τεθεί τέρμα στην ανοικοδόμηση και τη διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Ακόμη και όταν ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ, έφερε πριν από ένα χρόνο το τροποποιημένο σχέδιο του τερματισμού της οικοδόμησης οικισμών οι Αμερικανοί δεν απόλαυσαν ούτε καν την επιδοκιμασία των Αράβων, ενώ οι Ισραηλινοί εξακολουθούν και σήμερα να οικοδομούν νέους οικισμούς ή να διευρύνουν τους παλιούς.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Η Ιταλία

Η Ιταλία είναι η χώρα του αυτοαπασχολούμενου επιχειρηματία. Από τη μόδα έως τα τρόφιμα και τη βαριά βιομηχανία και τα καφέ, μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν χρόνια τώρα τον πυλώνα της ιταλικής οικονομίας. Ομως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι πλέον δύσκολο να ανοίξεις δική σου επιχείρηση στην Ιταλία. Στοιχίζει περισσότερο, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η Ιταλία βρίσκεται στην 75η θέση, έχοντας κατρακυλήσει 21 θέσεις. Την ίδια ώρα, βρίσκεται στην 78η θέση ως προς την επιλογή χώρας για μπίζνες. Φτωχό το αποτέλεσμα για ένα κράτος του οποίου ο πρωθυπουργός είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Γι’ αυτό και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αμφισβητείται κάθε μέρα και περισσότερο.

ΤΗΕ WASHINGTON ΡΟSΤ

Η ατζέντα

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να στηρίξει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις με το Ιράν τον επόμενο μήνα, παρά τις σαφείς διακηρύξεις της Τεχεράνης ότι δεν θα δεχθεί κουβέντα για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν στην αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμένου ουρανίου εκ μέρους της Τεχεράνης. Ομως, αν είναι η δέσμευση με το Ιράν να έχει νόημα και συνέχεια, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα κι άλλα εξίσου σοβαρά θέματα, όπως η καταπίεση που ασκεί η κυβέρνηση εις βάρος της εσωτερικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα στη μεταχείριση και την προσαγωγή πολιτών από τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή