Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου, ανοίγουν με Φως και Χρώμα διάλογο για το σύγχρονο αστικό τοπίο

Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου, ανοίγουν με Φως και Χρώμα διάλογο για το σύγχρονο αστικό τοπίο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθάνει, έφθασε ο Οκτώβριος που εκτός από νέα κυβέρνηση φέρνει και πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις. Από τις πρώτες και η έκθεση «Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου: το Χρώμα και το Φως στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2009, στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη». Καταξιωμένα ονόματα ο καθένας στον τομέα του, τώρα και οι δύο μαζί, Φασιανός και Παπαϊωάννου, επιτυγχάνουν τη σύζευξη της ζωγραφικής με την αρχιτεκτονική με θαυμαστό τρόπο. Το αποτέλεσμα αυτής της σύζευξης είναι τα έργα που αποτελούν και τον κύριο άξονα της πολυεπίπεδης έκθεσης. Ζωγράφος «που άνοιξε δρόμους», όπως λέει για τον Αλέκο Φασιανό ο δάσκαλός του Γιάννης Μόραλης, αρχιτέκτων και καθηγητής αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο Τάσης Παπαϊωάννου είχαν στενή συνεργασία τα τελευταία είκοσι χρόνια και η ταύτιση τούς ώθησε να δημοσιοποιήσουν τις μελέτες τους για το σύγχρονο αστικό τοπίο, ανοίγοντας έναν διάλογο για καθετί νέο που αφορά τον χώρο της αρχιτεκτονικής. Μακέτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, κατασκευές, αντικείμενα, φωτογραφίες των δύο δημιουργών, ολοκληρώνουν τις μελέτες τους για την αισθητική αναβάθμιση των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Επιπλέον, στην έκθεση θα περιληφθούν αντιπροσωπευτικοί πίνακες ζωγραφικής και νωπογραφίες του Αλέκου Φασιανού από τη νέα δουλειά του.

Στην έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη, επισημαίνει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής κ. Παπαϊωάννου, «οι λέξεις «φως» και «χρώμα» έχουν ουσιαστικό νόημα και δυνατή ρίζα, αντέχουν στη δοκιμασία της δύσκολης ανάγνωσης. Το έργο των δύο δημιουργών, τόσο αυτό που εκθέτουν, όσο και όλο το υπόλοιπο που έχουν δημιουργήσει στο ζωντανό κοινωνικό χώρο, δίνει νόημα και εγγυάται το ειδικό βάρος των δύο λέξεων Φως και Χρώμα». Ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, εξηγεί πως: «Ο Φασιανός και ο Παπαϊωάννου καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις συνεργασίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν, να διεγείρουν και να ξαφνιάσουν. Εκφράζουν οι δυο τους μια διαφορετική εκδοχή της αρχιτεκτονικής, μέσα από την απλότητα και τη λειτουργικότητα. Ο τρόπος χειρισμού του φωτός επιτυγχάνει τη συναίρεση ανάμεσα στις δύο τέχνες». Και καταλήγει: «Ο Φασιανός με τη γλώσσα της ζωγραφικής και ο Παπαϊωάννου με τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής, συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας». Ενδιαφέρον προσδίδει ότι με την ευκαιρία της έκθεσης θα κυκλοφορήσει πολυσέλιδο έντυπο σε μορφή εφημερίδας, με συνεντεύξεις του Αλέκου Φασιανού από τον Τάκη Μαυρωτά, του Τάση Παπαϊωάννου από τον δημοσιογράφο της «Κ» Νίκο Βατόπουλο. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα των Νικήτα Κακλαμάνη, δήμαρχο Αθηναίων, Τάσου Μπίρη, καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δημήτρη Φιλιππίδη, ομ. καθηγητή ΕΜΠ, Γιάννη Μιχαήλ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Μανώλη Κορρέ, καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Η έκθεση θα στηθεί στο σύνολό της και με ένα μεγάλο πανό στην είσοδο Μέρλιν – Βασιλίσσης Σοφίας, από την ερχόμενη Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, για να περιμένει τα επίσημα εγκαίνια στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, ώρα 9 μ.μ., ενώ θα διαρκέσει ώς τις 13 Δεκεμβρίου. Μέσα στις τόσες επαγγελίες των ημερών το «Φως» και «Χρώμα» στη ζωγραφική και αρχιτεκτονική βρίσκει τον στόχο της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή