ΑΠΟΨΕΙΣ

Η απόσυρση

Ισχυρίζονται ότι η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και η αντικατάστασή τους από καινούργια, ενδεχομένως μεγαλύτερα και νεότερης τεχνολογίας, θα είναι ευεργετική για το περιβάλλον επειδή θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μικροσωματιδίων. Γι’ αυτό και το κράτος θεσπίζει οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση και την αγορά νέων αυτοκινήτων υποχρεωτικά, που αποκλειστικά ωφελεί την εμπορία και τους εμπόρους των αυτοκινήτων. Δεν ξέρουμε πόσο θα στοιχίσουν τα θεσπιζόμενα κίνητρα στον κρατικό προϋπολογισμό, για τον σχηματισμό των οποίων πληρώνουμε όλοι, κάτοχοι και μη αυτοκινήτου, αποσύροντες και μη. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο αριθμός των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων πιθανόν να αυξηθεί, αν μέρος των αυτοκινήτων που θα αποσυρθούν έχουν ήδη παροπλισθεί.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μέτρο υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά και υπέρ του αυτοκινήτου και της εμπορίας του. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις το όφελος του περιβάλλοντος κατ’ ανάγκην συμψηφίζεται με την ενίσχυση του αυτοκινήτου που θεωρείται κύριος ένοχος για τη μόλυνση και για την ασφυξία που προκαλεί η εκτόπιση χώρου από τα κινούμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Για πολλούς λόγους, που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε, όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν σταθερή πολιτική υπέρ του αυτοκινήτου, παραγνωρίζοντας ένα κρίσιμο σημείο: ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς (σιδηρόδρομος, τραμ, μετρό) σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας και τον εκτοπιζόμενο χώρο προσφέρουν περίπου εκατονταπλάσια μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων από το αυτοκίνητο. Εντούτοις, ποτέ δεν καταβλήθηκε προσπάθεια εξισορρόπησης και συμπληρωματικού συνδυασμού μεταξύ των δύο μέσων. Με ευεργετικές συνέπειες στη μόλυνση και στο κόστος μετακίνησης.

Θα μου πείτε ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα, αλλά αυτά ακριβώς αποκαλύπτουν την απουσία συνολικής πολιτικής για τις μεταφορές. Κάθε φορά καταφεύγουμε σε μπαλώματα όταν τα προβλήματα οξύνονται και δημιουργούν αδιέξοδα. Υπάρχουν, όμως, και μερικά άλλα που δεν είναι και τόσο ψιλά γράμματα, αντιθέτως είναι καρφιά που σου τρυπάνε τα μάτια. Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ένα παλιό αυτοκίνητο, με αυτό κάνουν τη δουλειά. Πολλοί από αυτούς δεν θα αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο για να αποσύρουν το παλιό. Οχι βέβαια… από αντιπεριβαλλοντική ιδεολογία. Αλλά επειδή δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο και να αποσύρουν το παλιό. Ας πούμε ότι ώς εδώ καλά και άγια. Από καιρό όλοι έχουμε καταλάβει ότι η βασική διαχωριστική γραμμή περνάει ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν και σ’ αυτούς που δεν έχουν.

Αλλά θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε κιόλας επειδή δεν έχουν; Αυτό, δυστυχώς, προβλέπεται από την απόσυρση. Δεν θα στερηθούν μόνο τα κίνητρα αλλά ευθέως απειλούνται με επιπλέον τέλη κυκλοφορίας και ενδεχομένως με απαγόρευση εισόδου σε κεντρικές και επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων. Αυτό, κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ που παριστάνετε και το… υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι προκλητικά άδικο και σκληρά ταξικό, σχεδόν ρατσιστικό. Αν δεν είναι εξαναγκασμός να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο…