Οικολογούσες ευκολίες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μια φορά κι έναν καιρό όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη, τώρα φαίνεται πως από παντού, και ιδίως στην προεκλογική περίοδο, οδηγούμαστε στην οικολογία. Στη φιλοπεριβαλλοντική ρητορεία δηλαδή, που κανέναν δεσμό δεν έχει με τα έργα και τις ημέρες μας, απλώς εντάσσεται και αυτή στα θηρευτικά τεχνάσματά μας. Το έργο το είδαμε και στις ευρωεκλογές. Τώρα ξαναπαίζεται και επειδή είναι της μόδας παγκοσμίως και επειδή το ευρωποσοστό των Οικολόγων άνοιξε την όρεξη και σε άλλα κόμματα, ακόμα και σ’ εκείνα που η κυβερνητική δράση τους δικαίως θα χαρακτηριζόταν πρασινοφάγος και περιβαλλοντοκτόνος.

Αίφνης, είδαμε τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς να διαγκωνίζονται ποιος προστάτεψε αποτελεσματικότερα το περιβάλλον. Θαρρείς και όσο κυβερνούσαν τα κόμματά τους, τα δάση αυτοπαραδόθηκαν στην πυρά, τα ποτάμια εξετράπησαν ή δηλητηριάστηκαν αυτοβούλως, όπως ο Αχελώος ή ο Ασωπός, οι λίμνες σαν την Κορώνεια αυτοχειριάστηκαν, τα ρέματα αυτομπαζώθηκαν, οι παραλίες οικοδομήθηκαν αυτοπροαιρέτως, οι χωματερές ξεφύτρωσαν μόνες τους και επίσης μόνη της η Αθήνα αποφάσισε ότι της αρκεί το ελάχιστο κατά κεφαλήν πράσινο. Κι ενώ συνέβαιναν όλα τούτα για τα οποία ουδείς κυβερνήτης έφταιγε, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ από ανθελληνικό πείσμα και μόνο μάς έκοβαν το ένα πρόστιμο μετά το άλλο και μας έδειχναν τη μια κίτρινη κάρτα πάνω στην άλλη για τη μη έγκαιρη συμμόρφωσή μας στη συνθήκη του Κιότο.

Αλλά και ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε σαν μέγας περιβαλλοντιστής στο ντιμπέιτ, κομίζοντας σαν ακράδαντο τεκμήριο την προσάρτηση από το κόμμα του μιας ομάδας από εκείνους τους οικολογούντες που η παρουσία τους συνέβαλε στη χλευαστική απόδοση στον όρο «οικολόγος» γνωρισμάτων της γραφικότητας. Στην ίδια τηλεμαχία, η κ. Παπαρήγα αποδείκνυε τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του κόμματός της εναντιούμενη στην ανακύκλωση ώσπου να ‘ρθει ο κατ’ αυτήν σοσιαλισμός και παίρνοντας υπό τη σκέπη της τα «λαϊκά» αυθαίρετα… Α ναι, όλοι οικολόγοι είμαστε. Αρκεί αυτό να μη σημαίνει τίποτα για την προσωπική μας καθημερινότητα και για την πολιτική μας δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή