Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΤΙΜΕSΑπογοήτευση

Εάν παρατηρήσουμε πόση ενέργεια εκπέμπει και δαπανά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε όλες τις συναντήσεις, πόση πολιτική ρητορεία χρησιμοποιεί και τι πολιτικά οφέλη έχει αποκομίσει μετά εννιά μήνες στον προεδρικό θώκο, ο απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός.

Τα νομοσχέδια για την προστασία του κλίματος που υποσχέθηκε κόλλησαν στη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και θα λέγαμε αρκετά φιλάρεσκος, όπως οι περισσότεροι σε αυτό το αξίωμα. Αυτή τη φιλαρέσκεια, όμως, πρέπει να την περιορίσει και αντ’ αυτής να φροντίσει να ενισχύσει το κύρος και την πολιτική ισχύ του. Είναι δύο στοιχεία που χρειάζεται άμεσα.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Διαφωνίες

Οι δύο ανερχόμενες μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ινδία, είναι πεπεισμένες ότι η Δύση και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το θέμα του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκειμένου να επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη δική τους οικονομική ηγεμονία. Οι δύο αυτές χώρες εκλαμβάνουν το αμερικανικό Κογκρέσο ως τη φωνή των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αν, επομένως, οι Αμερικανοί βουλευτές καταψηφίσουν τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, όπως έγινε και με το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι οικονομίες – τίγρεις δικαιολογημένα θα υποπτευθούν προδοσία. Επίσης, θα δηλώσουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα της Δύσης ήταν αυτή που ξεκίνησε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που σήμερα πλήττει τις ανερχόμενες οικονομίες.

DW

Το γάλα

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι ευρωβουλευτές συνειδητοποίησαν ότι η κρίση στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι παροδική ούτε πια περιφερειακή, αλλά έχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Ενας Ιταλός ευρωβουλευτής έκανε λόγο για ελεύθερη πτώση των τιμών του γάλακτος, ένας Βρετανός κατήγγειλε την έλλειψη αγροτικής πολιτικής και μια Πορτογαλίδα δήλωσε ότι οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Ο Ζοζέ Μποβέ, ο γνωστός «ως Αστερίξ των Γάλλων αγροτών», από τα έδρανα των Πρασίνων δήλωσε: «Στη γαλλική επαρχία απειλούνται δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Πολλοί αγρότες έχουν μόνον ζημίες και γνωρίζουμε στο μεταξύ ότι μερικοί έκαναν και απόπειρες αυτοκτονίας».

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Το λάθος

Η βραβευμένη το 2003 με Νομπέλ Ειρήνης Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι δήλωσε πρόσφατα ότι οι μη δημοκρατικές χώρες είναι πιο επικίνδυνες από την πυρηνική βόμβα. Στην πραγματικότητα και οι δύο είναι εξίσου επικίνδυνες, αλλά περισσότερο επικίνδυνα είναι τα πράγματα αν η πυρηνική βόμβα βρίσκεται στα χέρια ενός μη δημοκρατικού ηγέτη. Το Ιράν ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία. Γι’ αυτό η παρουσία του Βρετανού πρεσβευτή στην ορκωμοσία του Αχμεντινετζάντ -προσπάθεια άμβλυνσης της εικόνας της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ήταν λάθος της βρετανικής διπλωματίας. Δεν σημαίνει ότι αν παραβλέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πείσουμε το Ιράν να δεσμευθεί στα πυρηνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή