Σιγά, σιγά ή τολμηρά;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες να μας δώσουν διορία τριών ετών για να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα από 12,7% σε 3%.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα κατά 3,5% το 2010 και προφανώς κατά 3,1% το 2011 και το 2012.

Η πρόθεση επίτευξης της μείωσης με ρυθμό 3,5 – 3,1 – 3,1 μου φαίνεται καταδικασμένη να αποτύχει. Θα προτιμούσα ένα ρυθμό 5,5 – 3 – 1,2.

Η μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% αντί 3,5 τον πρώτο χρόνο θα ενίσχυε δραματικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Τον πρώτο χρόνο είναι πολιτικά ευκολότερο να παρθούν επώδυνα μέτρα. Είναι επίσης τεχνικά ευκολότερο, διότι τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα και πιο ευδιάκριτα. Οσο πλησιάζεις το κόκαλο τόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είσαι. Η μείωση στην αρχή θα κάνει τον δανεισμό φθηνότερο για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση στην αρχή δίνει περιθώρια διόρθωσης λαθών στο τέλος. Η μικρή μείωση του ελλείμματος τον τρίτο χρόνο ελαφρύνει το άγχος των επερχόμενων εκλογών.

Ενώ πιστεύω ότι κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί με την άποψη ότι τα δύσκολα πρέπει να γίνουν γρήγορα και στην αρχή, παραδόξως η κυβέρνηση και -πριν από αυτή, η προηγούμενη- κάνει το αντίθετο. Είναι λάθος. Η προηγούμενη το πλήρωσε με την πρόσφατη εκλογική συντριβή της και το πληρώνουμε τώρα όλοι εμείς που πρέπει να αρχίσουμε πάλι από την αρχή.

Παράταση στους δήμους για συμβασιούχους μέχρι 31/12/2011 έδωσε ο κ. Ραγκούσης (νομίζει μήπως ότι το 2011 θα μπορεί να κάνει ό,τι δεν κάνει σήμερα;). Αργότερα η όποια παρέμβαση στο άσυλο, στον «σωστό χρόνο», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή. Λύση του ασφαλιστικού χωρίς να θιγεί κανένας υπόσχεται ο κ. Λοβέρδος.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα δείχνουν ότι μεταξύ της λογικής «τα δύσκολα στην αρχή και γρήγορα» και της λογικής «σιγά και λάου λάου για να μην έχουμε φασαρίες», η κυβέρνηση επιλέγει δυστυχώς τη δεύτερη. Οπως και η προηγούμενη.

Η μόνη ελπίδα είναι ότι η Ε.Ε. και οι αγορές δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο λάθος. Ευτυχώς είμαστε υπό επιτήρηση.

* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι μέλος της Δ.Ε. της Δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή