Αναλυση: Παλιά Ι.Χ. και λευκά απολυτήρια

Αναλυση: Παλιά Ι.Χ. και λευκά απολυτήρια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αδικία δεν τη θέλει ούτε ο Θεός. Αρα το δίδυμο Μπιρμπίλη – Παπακωνσταντίνου, στους οποίους προσωποποιείται το κράτος εν προκειμένω, δεν δικαιούται ούτε να τη σκέφτεται. Πολλώ δε μάλλον να την επιβάλλει. Ο λόγος αφορά τις αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας. Κατ’ αρχάς, ένα βασικό ερώτημα: ποιους νομίζουν ότι «τιμωρούν» αυξάνοντάς τα έως και κατά 500 ευρώ για τα παλιάς τεχνολογίας Ι. Χ.;

Κανόνας πρώτος. Κινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί κανείς λαϊκιστής, η σωστή απάντηση είναι: «Αυτοί που τα ‘χουν, κυκλοφορούν με Cayenne».

Κανόνας δεύτερος: Αν δεν το γνωρίζουν, ας το πληροφορηθούν, πως κάτοχοι των παλιών Ι. Χ. είναι οι εξής «ύποπτοι»: συνταξιούχοι και μισθωτοί που έχουν απολυτήριο στρατού «χρώματος λευκού» εδώ και μερικές δεκαετίες.

Αυτοί επίσης έχουν και ένα άλλο διακριτικό: πληρώνουν το φόρο στην «πηγή». Αλλά και να μην υποχρεώνονταν και πάλι, αυτοβούλως, αληθινή δήλωση θα έκαναν. Γιατί, απλά, οι σειρές του ’50 και του ’60, άντε και του ’70, το έχουν στο DNA τους (από το ’80 και μετά απαιτούνται εξετάσεις αίματος). Με δύο λέξεις, έχουν τη λογική τού «έτσι πρέπει», που με τα χρόνια θα βρίσκει χώρο μόνο στο μουσείο… αρχαιοελληνικής τέχνης. Είναι αυτό που λέμε «οικογενειάρχες παλιάς κοπής». Αυτοί, που «τα μετρούν» μέχρι δεκάρας (άντε λεπτών, αν το προτιμάνε οι υπουργοί). Και βεβαίως δεν είναι… συλλέκτες, επειδή μπορεί κι αυτό να περάσει από κανένα περίεργο μυαλό, ως σκέψη.

Εννοείται ότι αν μπορούσαν να αγοράσουν καινούργιας τεχνολογίας αυτοκίνητο, θα το έκαναν. Μεγάλοι σε ηλικία είναι, δεν είναι ηλίθιοι. Και δεν θα υπολόγιζαν το… πόθεν έσχες. Δεν τους αφορά. Περίεργα πράγματα, έτσι; Υπάρχει τρόπος πάντως να τσεκαριστούν. Τόσες και τόσες μελέτες παραγγέλνονται κάθε χρόνο (άλλο αν δεν ολοκληρώνονται) για να δικαιολογηθούν κοινοτικές δαπάνες και απορροφήσεις. Ας παραγγελθεί και μια για τους κατόχους Καντέτ του ’78 και πετρελαιοκίνητων Αουντι 80. Αν εντοπιστούν περιπτώσεις υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεγάλης φοροδιαφυγής και συναφών ενασχολήσεων, πίσω από το βολάν, τότε στην πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου κάποτε ήταν το σιντριβάνι, θα πρέπει να στηθεί άγαλμα στον υπουργό που αποκάλυψε το πρόβλημα.

Αλλιώς, ας κάνουν τον κόπο κι ας ξαναδούν το θέμα. Γιατί, άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία είναι. Με υψηλό βεβαίως το κριτήριο του καθήκοντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και όριο. Συνεπώς, ας ψάξουν για άλλες λύσεις του προβλήματος για την καταπολέμηση του… CO2. Αν όχι από φέτος, επειδή είναι πολύ αργά, τουλάχιστον από του χρόνου. Και με την ευκαιρία, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους έχοντες το λόγο στη χάραξη της πολιτικής ότι δεν μπορεί για πάντα να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλον. Κι εδώ επίσης -θα πρέπει να- υπάρχει ένα όριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή