Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE FΙGΑRΟ

Ευσεβείς πόθοι

Πολλές ήταν καθώς φαίνεται οι προσδοκίες του προέδρου Ομπάμα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Η δυνατότητα της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στο Ιράκ, αφού προηγουμένως βελτίωσε τις σχέσεις της με το ιρακινό Κουρδιστάν, θεωρείται άσος στο μανίκι του Ερντογάν, ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Αντιθέτως, σε σχέση με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, η αμφίσημη στάση της Αγκυρας γεννά επιφυλάξεις στους Αμερικανούς, που δυσφόρησαν όταν η Τουρκία απείχε σε πρόσφατη ψηφοφορία για την καταδίκη του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να αποκρυπτογραφήσουν το παιχνίδι των Τούρκων και συχνά βρίσκονται στη θέση τού εις μάτην αιτούμενου. Σίγουρα, λοιπόν, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε αποσαφήνιση των τουρκικών προθέσεων, σε περίπτωση ψηφοφορίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Αλλά ο κ. Ερντογάν αντέστη. Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η χώρα του μάλλον δεν θα αντιδράσει εάν ασκηθεί βέτο κατά των κυρώσεων στον ΟΗΕ.

DW

Οι δύο βαθμοί

Από την αποδοχή του ορίου των δύο βαθμών (ως προς τη θερμοκρασία) θα εξαρτηθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της διάσκεψης, εκτιμά η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και διευκρινίζει: «Αν αποτύχουν οι προσπάθειες, κάθε χώρα θα συμπεριφέρεται όπως εκείνη νομίζει. Αρα στόχος μας θα πρέπει να είναι να υιοθετήσουμε τις προτάσεις των επιστημόνων, οι οποίοι μας λένε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι τους δύο βαθμούς, αλλά όχι περισσότερο. Αυτό θα πρέπει να κάνει σε πρώτη φάση η διάσκεψη. Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε αργότερα στη συμφωνία που θα προκύψει δεσμευτικούς όρους. Θα πρέπει να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες και να ορίσουμε με ποια εργαλεία θα γίνουν όλα αυτά».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. «Η παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων καταδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία του κλίματος. Αυτό μου προκαλεί κάποια αισιοδοξία, αλλά τον στόχο μας δεν τον πετύχαμε ακόμη».

ΑRΑΒ ΝΕWS

Οι Ευρωπαίοι

Πολλές φορές οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη βούληση της κοινής γνώμης. Ο Τόνι Μπλερ οδήγησε τη Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολιτικοί μπορούν να σερφάρουν με μεγάλη άνεση πάνω στο ισχυρό κύμα της κοινής γνώμης. Η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης για το κλίμα φαίνεται ότι ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία.

Η πρώτη ημέρα ήταν γεμάτη με διάφορα χάπενινγκ. Παιδιά τραγουδούσαν για το μέλλον του πλανήτη, επισημαίνοντας στους ηγέτες των 192 κρατών ότι το μέλλον εξαρτάται από τις δικές τους αποφάσεις. Ενας ακτιβιστής από τις Μαλδίβες βυθίστηκε στα παγωμένα νερά μιας δεξαμενής για να αποδείξει τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στο νησί του αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι πρωτίστως πολιτικό γεγονός, στο οποίο οι πολιτικοί, κυρίως από την Ευρώπη, θα επιδιώξουν να αυτοπαρουσιαστούν ως πιο πράσινοι απ’ ό,τι ακόμη και οι ίδιοι νομίζουν, αν και με τόσες πολλές υποσχέσεις, ο διάβολος μάλλον κρύβεται στη λεπτομέρεια.

ΗΑΑRΕΤΖ

Τα λάθη

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να παγώσει την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών θεωρείται μάλλον βιαστική και επιπόλαιη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προτίμησε να εκμεταλλευτεί τα οφέλη από την έκπληξη, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη των υπουργών που ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς και οι οποίοι συνήθως απορροφούν τις διαμαρτυρίες των εποίκων.

Υπήρξε, βεβαίως, κάποια πολιτική λογική σ’ αυτήν την προσέγγιση, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τη στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μος Γιάλον, ο οποίος έπειτα από μια περίοδο σοβαρών αντιρρήσεων, ψήφισε υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου. Ομως αυτού του είδους οι συμβιβαστικές αποφάσεις έχουν το τίμημά τους. Και προφανώς κάτι μεσολάβησε για να αποφασίσει ο αντιπρόεδρος να υπαναχωρήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάλον χειρίζεται με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα θέματα. Αυτό που επιθυμούσαμε, είπε, ήταν να πετάξουμε ένα κόκαλο στην πεινασμένη αμερικανική κυβέρνηση! Ο Νετανιάχου επαναλαμβάνει τα σφάλματα του Αριέλ Σαρόν κι αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή