Πραγματικότητα ή μοντάζ;

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα των κεντρικών δελτίων, την ώρα που γίνονται οι γάμοι των celebrities, διάλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου για να ανακοινώσει προχθές τα μέτρα για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

«Χριστούγεννα, Χριστούγεννα, ευτυχισμένα, δεν γίνονται, δεν γίνονται χωρίς εσένα», τραγουδάει ξανά η Δέσποινα Βανδή από τα μεγάφωνα των φωταγωγημένων εμπορικών δρόμων, ενώ ο ριαλιτογεννημένος Κώστας Μαρτάκης («θα ‘μαι καλό παιδί, άριστος μαθητής…») δίνει δωρεάν συναυλίες κατά τις οποίες μοιράζονται παριζάκια στο κοινό, όπως διαβάζουμε. Οι γονείς μας και οι παππούδες μας μιλούσαν για πράσινα άλογα, όμως σήμερα παντού κυριαρχεί το πράσινο αρκουδάκι, το Gummy Bear της πασίγνωστης τηλεοπτικής διαφήμισης.

Πάμε καλά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ηδη άρχισαν οι τηλεοπτικές φιλανθρωπικές προσφορές. Από δέκα κιλά κρέας μοιράστηκαν στους πρώτους 10 τυχερούς τηλεθεατές που τηλεφώνησαν σε καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Κρέας ολόφρεσκο από τη Βαρβάκειο Αγορά, νωπό σαν την εντολή που ήθελε να λάβει στις 5 Οκτωβρίου ο Κώστας Καραμανλής, αλλά τελικά την έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτά είναι μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών που πλήττονται από την κρίση! Κρέας από του Παπαδάκη, παριζάκι από του Μαρτάκη, θα την αντέξουμε την μπόρα.

Οταν η πραγματικότητα μοιάζει με σάτιρα και δίνει την εντύπωση ότι είναι προϊόν μοντάζ, κάτι δεν πάει καλά, όχι τόσο με τα μυαλά που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα σαν σάτιρα όσο με την ίδια την πραγματικότητα. Προχθές το μεσημέρι άκουγα στην «Ελληνοφρένεια» τον Γιούρι Γκέλερ να μας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ότι μας περιμένουν φωτεινές μέρες, αρκεί να μην είμαστε αρνητικοί και να κάνουμε θετικές σκέψεις. Αρχικά νόμισα ότι επρόκειτο για ηχητικό μοντάζ, όπως συνηθίζεται στη δημοφιλή αυτή ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά έκανα λάθος. Ο «μένταλιστ» μιλούσε σοβαρά απαντώντας σε ερώτηση του παρουσιαστή του σαββατιάτικου σόου «Ο διάδοχος του Γιούρι Γκέλερ».

Ετσι κατάλαβα γιατί ο Νίκος Ευαγγελάτος δεν παρουσιάζει πια το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, γιατί κόπηκε η ενημερωτική εκπομπή του «Αποδείξεις», γιατί συρρικνώνονται ή καταργούνται δελτία ειδήσεων και σε άλλα κανάλια. Τι ανάγκη τους έχουμε τους ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους; Αφού δεν έχουν νέα ευχάριστα να πουν, καλύτερα να μη μας πουν κανένα. Η Πετρούλα άνοιξε τον δρόμο. Ας παρουσιάζουν τα δελτία οι κριτές του «X-Factor» ή όμορφες κοπέλες σαν τη Βίκυ Καγιά από το «Νext top model» και ας καλούνται για σχολιαστές διάφοροι μένταλιστ, μοντελίστ και αστρολόγοι. Ποιος ο λόγος να ξοδεύουν τα κανάλια χρήματα παραγγέλνοντας δημοσκοπήσεις σε εταιρείες; Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιούρι Γκέλερ είχε από πολύ νωρίς προβλέψει τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά και, επομένως, ο διάδοχός του θα μπορεί να μας πει με ακρίβεια πόσο θα μειωθεί το έλλειμμα την επόμενη τετραετία. Φαντασία και θετική σκέψη χρειαζόμαστε, όχι γκρίνια και μουρμούρα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή