Γραμματα Αναγνωστων

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανισόπεδοι κόμβοι στο Ψυχικό

Κύριε διευθυντά

Προ 10ημέρου περίπου, ένας 15χρονος μαθητής έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος όταν με τρεις συμμαθητές του διέσχιζε τη Λεωφ. Κηφισίας στο ύψος της Αβάνας.

Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, οργανώθηκε στον τόπο του δυστυχήματος μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να κατασκευαστεί υπέργεια διάβαση πεζών, για να διασχίζεται με ασφάλεια η Λεωφ. Κηφισίας – κυρίως από τους πάμπολλους μαθητές, μια και στην περιοχή λειτουργούν πολυάριθμα σχολεία.

Οι δημοτικοί άρχοντες του Ψυχικού (η δήμαρχος, η αντιδήμαρχος και άλλοι) που παρέστησαν στη συγκέντρωση, δήλωσαν (Καθημερινή, 13.12.09, σελ. 31) πως έχουν ζητήσει εκεί την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης πεζών και πως ο προβλεπόμενος στο παρελθόν πλήρης κόμβος στην Αβάνα (που προφανώς θα έλυνε το πρόβλημα), δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει χρημάτων! Ωστόσο καλό θα είναι να επισημανθούν ορισμένα πράγματα που δυστυχώς το τραγικό ατύχημα τα έκανε επίκαιρα.

Την άνοιξη του 2001 το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωστοποίησε στους τέσσερις γειτονικούς δήμους (Ψυχικό, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό) την πρόθεσή του, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών έργων, να κατασκευάσει τους τρεις κόμβους της Κηφισίας (Φάρος, Αγία Βαρβάρα και Αβάνα). Μάλιστα αφού είχε προβλεφθεί η αναγκαία πίστωση, το έργο δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε στον ανάδοχο η κατασκευή του. Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική διοίκηση Ψυχικού (μαζί με τον τότε δήμαρχο) προσπάθησαν με κάθε είδους αντίδραση, να ματαιώσουν την κατασκευή των έργων, ισχυριζόμενοι πως «οι κόμβοι θα αποτελούσαν καταστροφή για το Ψυχικό».

Προτίμησαν να ασκήσουν τοπική και κομματική μικροπολιτική από το να συνεργαστούν με το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στην υλοποίηση του προγράμματός του. Ετσι οργάνωσαν αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με μαύρες σημαίες στον Φάρο Ψυχικού και προέβησαν σε κάθε είδους δικαστικές προσφυγές (μηνύσεις, αγωγές, Συμβούλιο της Επικρατείας κ.λπ.) με στόχο τη ματαίωση των κόμβων. Ετσι οι εργασίες της ενιαίας εργολαβίας των τριών κόμβων καθυστέρησαν κατά 1,5 χρόνο όταν ακόμη και το αρχικά διατιθέμενο χρονικό διάστημα ήταν οριακό για την ολοκλήρωσή τους. Τελικά έγινε κατορθωτό μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ολοκληρωθεί μόνο ο κόμβος στον Φάρο Ψυχικού. Ο πανομοιότυπος, στη θέση Κολλέγιο – Αβάνα ματαιώθηκε. Μαζί και η υπογειοποίηση της εξόδου των αυτοκινήτων από το Χαλάνδρι στην Κηφισίας, στην Αγία Βαρβάρα.

Τα σημερινά δάκρυα λοιπόν των ανθρώπων της «Δημοτικής Συνείδησης», της δημοτικής παράταξης που εδώ και τέσσερις τετραετίες κυβερνά τον Δήμο Ψυχικού, αποσκοπούν στο να αποσείσουν τις ευθύνες τους για τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα στην περιοχή.

Η δημιουργία του κόμβου στην Αβάνα θα τα είχε αποσοβήσει. Ακριβώς όπως και στον κόμβο του Φάρου Ψυχικού. Η συνεχής και ταχεία κυκλοφορία των περαστικών αυτοκινήτων θα γινόταν υπόγεια, επιφανειακά δε μόνο η βραδεία και τοπική.

Αλεξανδρος Καριωτης – Πολιτικός Μηχανικός – Οικονομολόγος π. Αντιδήμαρχος Ψυχικού

Ολοι κρίνονται

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στα σχόλια του κ. Στέφανου Κασιμάτη (13/12/2009) για την επικοινωνία των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2009, εν σχέσει με αυτά του 2008. Είναι αδύνατον να διαφωνήσει κανείς με την εκτίμηση του κ. πρύτανη πως εφέτος υπήρχε ουσιαστική επικοινωνία και συντονισμός με το υπ. Παιδείας. Για αυτόν άλλωστε το λόγο η αναστάτωση και οι καταστροφές ήταν πολύ πιο περιορισμένες, επιτρέποντας έτσι να εκφραστεί καλύτερα η κοινή γνώμη για τα κοινωνικά προβλήματα της νέας γενιάς. Είναι, επίσης, προφανώς ορθή η αντιδιαστολή που έκανε ο κ. πρύτανης του ΕΜΠ με τον Δεκέμβριο του 2008, όπου εντοπίστηκαν υπουργοί να βρίσκονται σε νυκτερικά κέντρα και σε γήπεδα ποδοσφαίρου, προσβλέποντας σε «φυσική εκτόνωση» μιας πρωτοφανούς βίαιης κρίσης και θέτοντας εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα την επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές των δοκιμαζόμενων ιδρυμάτων μας. Στην ανοιχτή δημοκρατική μας κοινωνία όλοι και όλα κρίνονται. Ειδικά, όμως, οι προβεβλημένοι πολιτικοί και πνευματικοί μας ηγέτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι κρίνονται πρωτίστως εκ του αποτελέσματος.

Παναγιωτης Τσανακας / Καθηγητής ΕΜΠ

Περιβάλλον και χρήσεις γης

Κύριε διευθυντά

Στο νέο νομοσχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέρεται να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Ιδιόμορφη αντίληψη της προστασίας του περιβάλλοντος τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει μικρό ποσοστό γαιών υψηλής παραγωγικότητας, οι οποίες, αντί να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες, θα γίνουν τόπος εγκατάστασης ΑΠΕ. Χάθηκαν τα κατσάβραχα και οι άγονες εκτάσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας;

Σε ταξίδι στο Ισραήλ και στη διαδρομή Χάιφας – Ιερουσαλήμ με είχε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι ανάμεσα στις καλλιέργειες δεν υπήρχαν κατοικίες όπως στην Ελλάδα. Σε ερώτησή μου στον Ελληνοεβραίο ξεναγό έλαβα την απάντηση ότι κατοικίες και οικιστική ανάπτυξη επιτρέπονται μόνο σε περιοχές που δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν, κυρίως σε υψώματα και η έννοια του αυθαιρέτου κτίσματος δεν υφίστατο.

Αντιθέτως στην Ελλάδα καταστρέφουμε πλήρως το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Μεσόγεια, όπου εντάσσουμε στο σχέδιο καθαρά γεωργικές περιοχές, δημιουργώντας τεράστιες οικιστικές αναπτύξεις και περιοχές εμπορικών κέντρων(!), αντί να εντάξουμε στο σχέδιο (αν βεβαίως αυτό χρειάζεται) περιοχές άγονες ή βραχώδεις. Την καταστροφή συμπληρώνουμε με αυθαίρετα, επιχωματώσεις αγρών για εμπορικές χρήσεις και μύρια άλλα, οι αγροί εγκαταλείπονται και οικοπεδοποιούνται, ενώ θα έπρεπε να θεσπισθούν κίνητρα για την καλλιέργειά τους και αντικίνητρα για την εγκατάλειψή τους (ενδεχομένως φορολογικά).

Το τελειωτικό χτύπημα δίνει το να επιτραπεί η εγκατάσταση ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Κωστας Δαβαρης / Αθήνα

Το Ζάππειο Μέγαρο

Κύριε διευθυντά

Σε συνέχεια δημοσιεύματος της 28ης Νοεμβρίου 2009 της εφημερίδας σας σχετικά με τη στάθμευση αυτοκινήτων στον χώρο του Ζαππείου, επιθυμώ να σας εκθέσω τα ακόλουθα:

1. Το Ζάππειο Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως Κέντρο Τύπου και ποικίλων εκδηλώσεων κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και στη συνέχεια κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τούτο είχε ως συνέπεια την ελεύθερη προσπέλαση αυτοκινήτων επισήμων, δημοσιογράφων, υπαλλήλων του κράτους, προμηθευτών, εργολάβων και πάσης φύσεως άλλων επισκεπτών, αλλά και του κοινού, λόγω μη ελέγχου των εισόδων του Ζαππείου. Κατά το διάστημα αυτό, η παρουσία τροχοφόρων στο Ζάππειο ήταν πράγματι εξαιρετικά μεγάλη, σχετικά με την προηγούμενη εποχή.

2. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και των έργων εκσυγχρονισμού του Ζαππείου, ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από την παρούσα διοίκηση του Ζαππείου: α. Εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου προσπελάσεως των τροχοφόρων προς το Ζάππειο στην είσοδο επί της οδού Ηρώδου Αττικού με βυθιζόμενες μπάρες. β. Τοποθετήθηκε φύλακας επί 24ώρου βάσεως. γ. Μειώθηκε κατά 50% περίπου η επιφάνεια σταθμεύσεως αυτοκινήτων, με παρεμβολή αλυσίδων και εμποδίων, ο δε χώρος αυτός αποδόθηκε στους περιπατητές. δ. Το πλήθος των καθημερινώς δυναμένων να σταθμεύουν σήμερα στον χώρο του Ζαππείου αυτοκινήτων έχει περιορισθεί σε 160 από 400. ε. Ο ελεύθερος αυτοκινήτων χώρος για τους πεζούς επισκέπτες του Ζαππείου ανέρχεται σήμερα σε 80 στρέμματα.

3. Το εστιατόριο – καφετέρια «Αίγλη», που λειτουργεί στον χωρο του Ζαππείου έχει, βάσει του από 1998 μισθωτηρίου συμβολαίου, το δικαίωμα να χρησιμοποιεί μέρος του ενοικιασμένου ελεύθερου χώρου του προς στάθμευση των αυτοκινήτων των πελατών του. Επ’ αυτού η Επιτροπή δεν δικαιούται να προβεί σε καμιά αναπροσαρμογή των όρων μισθώσεως.

4. Το Ζάππειο δεν επιχορηγείται από το Δημόσιο, αντιθέτως πληρώνει σημαντικούς ετήσιους φόρους και είναι υποχρεωμένο να καλύπτει όλα τα έξοδα συντηρήσεως και λειτουργίας του με τα έσοδα που συγκεντρώνει από τις εκδηλώσεις στους χώρους του. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών επιτρέπεται κατ’ εξαίρεσιν η στάθμευση των αυτοκινήτων των επισκεπτών, προς διευκόλυνσή τους.

5. Ας μη μας διαφεύγει επίσης ότι σε όλα τα ιστορικά συνεδριακά κέντρα της Ευρώπης, μέρος του περιβάλλοντος αυτά χώρου προβλέπεται να λειτουργεί και ως χώρος σταθμεύσεως και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Ιωαννης Δομαγερ – Πρόεδρος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειο Μέγαρο

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Κύριε διευθυντά

Βλέπουμε τώρα τελευταία μια μεγάλη κινητικότητα γύρω από το Σκοπιανό. Δεν ξέρω τι πιέσεις δέχεται ο κ. Παπανδρέου από τους ξένους -Αμερικανούς (κυρίως) – ΝΑΤΟ – Αγγλους (φανατικά φιλότουρκους) – Ε.Ε. κ.λπ.- και σε τι υποχωρήσεις θα προβεί.

Θέλω όμως να πω ότι η Ελλάδα, η Μακεδονία, το μικρότερο νησί δεν ανήκουν στην κυβέρνηση ή στον κ. Παπανδρέου. Ανήκουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στο ελληνικό έθνος.

Συνεπώς, οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα, όπως θα κάνουν και τα Σκόπια με τον δικό τους λαό. Δεν νομίζω ότι οι Σκοπιανοί έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη, περισσότερο σεβασμό στον λαό τους και είναι περισσότερο δημοκράτες – εκτός και αν σφάλλω!

Δεν θα πρέπει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, εθνικά καταστροφικό, πραγματικά εθνοκτόνο, να το αποφασίσει ένας μόνο άνθρωπος ή 160 βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν καμιά εξουσιοδότηση γι’ αυτό από τον ελληνικό λαό. Αν η λύση είναι εθνικά αποδεκτή από τον λαό, τότε θα την υπερψηφίσει, αλλιώς θα είναι άκυρη, ανυπόστατη και απαράδεκτη. Καθαρές κουβέντες για να μην υπάρξουν παρατράγουδα!

Ε. Γκικας / Λαμία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή