«Δύο Αφγανιστάν» απειλούν τις ΗΠΑ

«Δύο Αφγανιστάν» απειλούν τις ΗΠΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Οποια κι αν είναι η απειλή που θέτει το πραγματικό Αφγανιστάν κατά της αμερικανικής ασφάλειας, το «Εικονικό Αφγανιστάν» θέτει ακόμη μεγαλύτερη απειλή. Το Εικονικό Αφγανιστάν είναι το δίκτυο εκατοντάδων ιστοσελίδων του ιερού πολέμου τζιχάντ, που εμπνέουν, εκπαιδεύουν και προσηλυτίζουν νέους μουσουλμάνους προκειμένου να πολεμήσουν κατά της Αμερικής και της Δύσης. Οποιαδήποτε στρατιωτική μας επιχείρηση στο πραγματικό Αφγανιστάν δεν έχει ελπίδα να εδραιωθεί ως επιτυχία, εκτός εάν υπάρξει παράλληλη επιχείρηση -από Αραβες και μουσουλμάνους πολιτικούς ηγέτες- εναντίον εκείνων οι οποίοι προωθούν τη βίαιη μορφή της τζιχάντ σε μουσουλμανικά εδάφη αλλά και στο δίκτυο του Εικονικού Αφγανιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, πέντε άνδρες από τη βόρεια Βιρτζίνια συνελήφθησαν στο Πακιστάν, όπου είχαν μεταβεί, όπως δήλωσαν στην πακιστανική αστυνομία, για να συμμετάσχουν στην τζιχάντ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Πρώτα ήλθαν σε επαφή με δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Πακιστάν μέσω e-mail τον Αύγουστο. «Ο προσηλυτισμός online έχει κλιμακωθεί μέσω Facebook, You Tube και λόγω της αύξησης των χρηστών… Ολο και περισσότεροι μαχητές εγκαταλείπουν τους επιφανείς ρόλους τους σε μουσουλμανικά τεμένη και κοινοτικά κέντρα, διότι μέρη σαν αυτά ελέγχονται αυστηρά. Ετσι, αυτό που κάνουν αυτοί οι τύποι είναι να στρέφονται στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής, Ιβαν Κόλμαν.

Μόνο οι Αραβες και οι μουσουλμάνοι μπορούν να πολεμήσουν στον πόλεμο των ιδεών εντός του Ισλάμ. Στην Αμερική, είχαμε εμφύλιο πόλεμο τον 19ο αιώνα επειδή υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με κακές ιδέες, όπως, π.χ., ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ως δούλους άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Νικήσαμε αυτές τις ιδέες και τα άτομα, τους ηγέτες και τους θεσμούς που τις προωθούσαν και το κάναμε με τόση αγριότητα, που πέντε γενιές μετά, κάποιοι απόγονοί τους δεν έχουν ακόμη συγχωρήσει τον Βορρά.

Το Ισλάμ χρειάζεται τον ίδιο εμφύλιο πόλεμο. Στους κόλπους του υπάρχει μια βίαιη μειοψηφία με κακές ιδέες. Οτι, π.χ., είναι σωστό να δολοφονεί κανείς όχι μόνο μη μουσουλμάνους «άπιστους», αλλά και μουσουλμάνους, που δεν αποδέχονται τις πλέον αυστηρές αρχές του Ισλάμ. Αυτό που στ’ αλήθεια τρομάζει είναι ότι αυτή η βίαιη μειοψηφία φαίνεται ότι απολαμβάνει τη μεγαλύτερη «νομιμότητα» στον μουσουλμανικό κόσμο σήμερα. Λίγοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες τολμούν να μιλήσουν δημόσια εναντίον τους. Οι ηγέτες του κοσμικού αραβικού κόσμου εθελοτυφλούν μπροστά στη δράση τους, λέγοντας: «Θα σας συλλάβουμε εάν το κάνετε σε μας, αλλά εάν μας αφήσετε ήσυχους και το κάνετε σε άλλους, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Πόσες επίσημες αποφάσεις έχουν ληφθεί από ισλαμικά σώματα κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα; Ελάχιστες. Πού ήταν η οργή τους την περασμένη εβδομάδα όταν οι βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναζαν υπουργεία και πανεπιστήμια, σκοτώνοντας 127 άτομα στο Ιράκ; Οχι απλώς δεν υπήρξε μουσουλμανική καταδίκη, αλλά και η Ουάσιγκτον μετά βίας αντέδρασε.

Οι Αραβες και οι μουσουλμάνοι δεν είναι μόνο πιόνια. Φιλοδοξούν και μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του κόσμου τους. Εάν η επιθυμία η δική μας για ειρήνη στον τόπο τους είναι μεγαλύτερη από τη δική τους, τότε θα σιωπούν έναντι του χειρότερου εξτρεμισμού. Θα χάσουν, όμως, όπως θα χάσουμε και εμείς, εδώ και εκεί, στο πραγματικό Αφγανιστάν και στο Εικονικό Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή