Η Αγροτέρα και οι πολιτιστικές ευαισθησίες!

Η Αγροτέρα και οι πολιτιστικές ευαισθησίες!

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραγε, στην Ελλάδα η πολιτιστική ευαισθησία λειτουργεί επιλεκτικά; Λύνουμε κάποια προβλήματα και αφήνουμε άλλα στο έλεος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ θα αντιμετωπίσει τις πολιτιστικές εκκρεμότητες της Αθήνας με ριζοσπαστικό τρόπο, σε πείσμα όσων επιμένουν ότι η αδιαφορία της πολιτείας είναι ο καλύτερος σύμμαχος αδηφάγων επιχειρηματιών.

Προχθές το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεδαφιστούν τα κτίρια που βρίσκονται στις δύο γωνίες της οδού Χατζηχρήστου με τις οδούς Μακρυγιάννη και Μητσάκη, τα οποία «δεν ταίριαζαν» με τον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, άρα έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες. Το πρώτο από τα δύο κτίρια αποτελεί δείγμα της ακμής του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, ενώ το δεύτερο εκπροσωπεί τον όψιμο νεοκλασικισμό. Ιδού, λοιπόν, ένα πρώτο βήμα της πολιτιστικής ευαισθησίας του υπουργείου και ειδικότερα ορισμένων ανώτατων υπαλλήλων του, οι οποίοι με μεράκι πασχίζουν να τακτοποιήσουν βασικές εκκρεμότητες της πρωτεύουσας. Καθ’ οδόν προς λύση μαθαίνουμε ότι βρίσκεται και η υπόθεση της «αρ ντεκό» πολυκατοικίας επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το γνωστό κτίριο Κουρεμένου, που προ διετίας προκάλεσε πάθη και ακατάσχετη επιχειρηματολογία. Προ εξαμήνου, το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2007 και ουσιαστικά έδωσε βαρύτητα σε μια ευρύτερη πλατφόρμα που στοχεύει στην ανάδειξη αστικών μετώπων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μένει, επομένως, να μετουσιωθεί σε πράξη η απόφαση του ΣτΕ και να κλείσει θριαμβευτικά ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ακρόπολης.

Η απόφαση του ΥΠΠΟ αφορά την ευρύτερη περιοχή του διδύμου Ακρόπολη – Μουσείο. Ελάτε, τώρα, να σύρουμε μια νοητή γραμμή από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ώς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και ώς τους πρόποδες του Μετς, επί της Αρδηττού. Εκεί θα συναντήσουμε την «άσημη» Αγροτέρα Αρτέμιδα. Υπάρχει μάλιστα και σχετική πινακίδα! Για όσους δεν γνωρίζουν, στο οικόπεδο που ώς πρόσφατα βρίσκονταν σωροί από χαλάσματα -πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων το καθάρισε- κάποτε στεκόταν επιβλητικός ο ναός της Αγροτέρας, τον οποίο το 1778 ο βοεβόδας των Αθηνών κατεδάφισε. Εκτοτε η Αγροτέρα -επίσημα αρχαιολογικός χώρος από το 1960- γνώρισε την περιπέτεια α λα ελληνικά. Το οικόπεδο πέρασε σε ιδιώτες και επί σειρά ετών βρίσκεται σε εξέλιξη υπόθεση σκληρής αντιπαλότητας ανάμεσα στο ΚΑΣ, τους υπουργούς Πολιτισμού, τους διεκδικητές του οικοδομικού χώρου και φυσικά τους μαχητικούς κατοίκους της περιοχής. Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί επτά απαλλοτριώσεις!

Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει την περασμένη εβδομάδα. Η συνεδρίαση, όμως, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών. Πληροφορούμαστε ότι κάποιοι στο υπουργείο και στην αρμόδια εφορεία έχουν πάρει το θέμα ζεστά και θα παλέψουν για την απαλλοτρίωση του επίμαχου οικοδομικού τετραγώνου. Αν τα καταφέρουν, θα δείξουν ότι το πολιτιστικό μας επίπεδο δεν κρίνεται μόνον από τα φανταχτερά έργα, αλλά και από τα μικρά που δεν τα πιάνει το μάτι του καθημερινού ανθρώπου, αλλά που κουβαλούν τη δική τους μακρόχρονη ιστορία και αποτελούν κρίκο της δικής μας αλυσίδας ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή