Πρωθυπουργός και πρέσβεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως συναντηθεί στο Νταβός με τον Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο επισκέφθηκε ήδη στην Κωνσταντινούπολη και θα τον υποδεχθεί σε λίγους μήνες στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, συναντάται σήμερα στο Λονδίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ενώ την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τη Χίλαρι Κλίντον και τον δεύτερο στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Ενδιαμέσως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενώ το προσεχές διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, και θα επισκεφθεί το Παρίσι και τη Μόσχα. Οι επαφές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνούς κινητικότητας που διακρίνει την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες και στις Πρέσπες, είδε τη Χίλαρι Κλίντον στο Βερολίνο και είχε επανειλημμένες επαφές με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Αν και ευλόγως η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην οικονομία, υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά θέματα που απαιτούν σωστό προγραμματισμό και συντονισμό. Οι συνομιλίες στην Κύπρο βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, στα ελληνοτουρκικά κατατίθενται προτάσεις μέσω επιστολών ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς και εκφράζεται εκατέρωθεν πολιτική βούληση για επίλυση διαφορών και προβλημάτων, ενώ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πολλαπλασιάζονται οι διμερείς επαφές και ετοιμάζεται νέα περιοδεία Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια στο τέλος Φεβρουαρίου.

Στο πολύπλοκο διπλωματικό παζλ που εξελίσσεται σε όλα τα «μέτωπα» ξεχωριστό ρόλο διαδραματίζουν οι Ελληνες διπλωμάτες που υπηρετούν στα σημαντικά πόστα: στην Ουάσιγκτον, στην Αγκυρα, στα Σκόπια, στη Μόσχα, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Πεκίνο, στο Βερολίνο, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Παρότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει συγκαλέσει συνάντηση με τους πρέσβεις μας σε σημαντικές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς. Αν και πρόσφατα μίλησε σε σύσκεψη των Σέρβων πρέσβεων στο Βελιγράδι, δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο με τους Ελληνες. Δεν είναι θέμα ευγενείας και καλής συμπεριφοράς. Είναι θέμα ουσίας. Οσο καλοί και αν είναι οι κ. Παπανδρέου και Δρούτσας, αν οι πρέσβεις δεν έχουν κάνει σωστή προεργασία, δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Μια συνάντηση με τους πρέσβεις αυτούς, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και πρώην συνάδελφοί τους που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, αλλά παραμένουν πηγές συσσωρευμένης εμπειρίας και σοφίας, μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί για την ηγεσία του υπουργείου και της χώρας. Δεν αρκούν τα τηλεγραφήματα και οι εκθέσεις που στέλνουν οι διπλωμάτες από τις πρωτεύουσες στις οποίες υπηρετούν. Χρειάζεται η περιοδική σε βάθος ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και η ζύμωση με άλλους πρέσβεις που την ίδια περίοδο υπηρετούν σε σημαντικά πόστα, καθώς συχνά παρατηρείται συντονισμός κινήσεων από τις χώρες και τους οργανισμούς που επηρεάζουν τα θέματα που μας απασχολούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική χάραξη μακρόπνοης στρατηγικής και σωστή επιλογή τακτικών κινήσεων.

Ενας πρωθυπουργός που επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον, αναπτύσσει έντονη διεθνή κινητικότητα, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, έχει κάθε λόγο να διοργανώσει μια τέτοια συνάντηση στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή