Τιμητική πλακέτα στους Πρόσφυγες πρώτης γενιάς που γεννήθηκαν στη Σμύρνη πριν από το 1922

Τιμητική πλακέτα στους Πρόσφυγες πρώτης γενιάς που γεννήθηκαν στη Σμύρνη πριν από το 1922

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν μόνο πίστη στην παράδοση, στο έθιμο και στη νοσταλγία η ετήσια μεγάλη Γιορτή της Ενώσεως Σμυρναίων. Κεντρικό της θέμα, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, ήταν να τιμηθούν οι συμπατριώτες μας που βίωσαν την τραγωδία του ξεριζωμού από τα σπίτια και την πατρίδα Σμύρνη, όπου και γεννήθηκαν. Δεν είναι πολλοί πια αυτοί που βρίσκονται ανάμεσά μας, ζωντανή μαρτυρία και κατάθεση στο Δικαστήριο του ανθρωπισμού γι’ αυτά που έπαθαν οι ίδιοι και οι γονείς τους, επειδή μερικοί ήταν μικρής ηλικίας, όπως η κ. Αννα Μαΐλλη – Βεϊνόγλου και ο καλλίφωνος Ελευθέριος Σκορδίλης που γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1922 πάνω στο καράβι της προσφυγιάς.

Το εκλεκτό τέκνο της Σμύρνης των Γραμμάτων, ο ακαδημαϊκός κ. Κώστας Δεσποτόπουλος, που ήταν μαζί μας στην εκδήλωση, έχει τιμηθεί χωριστά. Ηταν σειρά των μελών της Ενωσης να ανταμειφθούν. Τα παιδιά, τα μωρά της προσφυγιάς, που ήλθαν στην Ελλάδα και στήριξαν μεγαλώνοντας τους δικούς τους γονείς, αλλά και που δίδαξαν και την κάτω γενιά, τα δικά τους παιδιά. «Απόδειξη η σημερινή μας συγκέντρωση», όπως είπε το μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως κ. Μαρία Φωτεινού που ανέλαβε την παρουσίαση των τιμηθέντων. «Ξεκινάμε -είπε- από την κ. Νάνσυ Χόρτον, την κόρη του αξέχαστου λάτρη της Ελλάδας και του Δικαίου Γεωργίου Χόρτον – George Horton. Που με αυτοθυσία έκρυψε, έσωσε και κατευόδωσε χιλιάδες κατατρεγμένων ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη εκείνου του εφιαλτικού καιρού: Με βαθιές μικρασιατικές ρίζες η ίδια η Νάνσυ, κόρη της Ελληνίδας Αικατερίνης Σακοπούλου, που ο πατέρας της Νικόλαος Σακόπουλος ήταν γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη και είχε παντρευτεί τη Σμυρνιά Ουρανία Ηλιάδη, γιαγιά της Νάνσυ. Η λεπτή, εύθραυστη Νάνσυ που έμεινε πάντα φίλη της μικρασιατικής οικογένειας, ποιήτρια η ίδια, πήρε συγκινημένη την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του προέδρου της Ενώσεως στρατηγού κ. Ευαγγέλου Τσίρκα και μίλησε, εκ βαθέων, για τον πατέρα της, ενώ γύριζε η κάμερα για ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η κ. Μαίρη Παπαλιού. (Το κείμενο της Νάνσυ Χόρτον στα «Ελμπιστευτικά», στο «Κ» της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου, με φωτογραφίες και περισσότερα για τους τιμηθέντες.)

Και να οι τιμηθέντες που χειροκροτήθηκαν θερμά, μίλησαν με αγάπη για την οικογένειά τους και συνοδεύονταν από τα περήφανα παιδιά και εγγόνια τους. Με αλφαβητική σειρά οι κυρίες: Αντιγόνη Αρσένη, το γένος Εμμανουηλίδου, Κασταμονή, 1918, ιατρός μικροβιολόγος, υφηγήτρια, αθλοθέτις του επάθλου «Ιατρική στη Σμύρνη». Στάσα (Αναστασία) Ισηγόνη, το γένος Αρτίνογλου, Σμύρνη, 1915, κόρη του καθηγητού της Ευαγγελικής Σχολής Ηλία Αρτίνογλου, οδοντίατρος, σύζυγος του τραπεζικού Γιάννη Ισηγόνη. Αννα Μαΐλλη, το γένος Βεϊνόγλου. Η μητέρα της Ελένη Ομήρου της μεγάλης οικογένειας ευεργετών που έκαναν το Ομήρειον Παρθεναγωγείο. Σύζυγος του δικηγόρου και συλλέκτη Γιάννη Μαΐλλη, η Αννα ήρθε μωρό από τη Σμύρνη, τη γνώρισε από φωτογραφίες και είναι από τα πλέον δημιουργικά μέλη της Ενώσεως.

Τιμήθηκαν η κύριοι: Γιώργος Αρώνης, 1913, Βούρλα, υπάλληλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας Μεταφορών, 3 παιδιά. Θάνος Κωνσταντινίδης, 1921, Βούρλα, είχε την τύχη να τον βαπτίσει ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης, ιατρός, νευρολόγος, έκτακτος καθηγητής, συγγραφεύς, δεινός ορειβάτης. Δημήτριος Παλαιολόγος, Σμύρνη, 1921, γιος του αξιωματικού Κων. Παλαιολόγου από το Μεσολόγγι και της Σμυρνιάς Φανής Παπαδοπούλου, απόφοιτος Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, αξιωματικός, πτυχίο μηχανολόγου από ΕΜΠ. Σύζυγός του η Αλίκη Χαλδέζου, κόρη του Πάνου Χαλδέζου, δημιουργού της Εστίας Νέας Σμύρνης. Ανδρέας Πιλάβιος του Ισαάκ, 1920. Ο πατέρας του Σμυρνιός με καταγωγή από το Ανδρονίκιο της Καππαδοκίας. Δικηγόρος. Σκορδίλης Ελευθέριος του Γεωργίου, γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο καράβι της προσφυγιάς όπου είχε μπει από τον Τσεσμέ η ετοιμόγενη μητέρα του Φιλιώ Σκορδίλη. Οπτικός, με κατάστημα στην οδό Σταδίου, πρώην μέλος του Δ.Σ. Ενώσεως Σμυρναίων, ιεροψάλτης, μας τραγούδησε την «Ανάμνηση της Σμύρνης» και καταχειροκροτήθηκε. Σκουλάκης Βασίλειος, Σμύρνη 1921, από πατέρα Ναζλιώτη και Σμυρνιά μητέρα. Νομικά και Οικονομικά. Και Σταμνάς Γεώργιος, Σμύρνη, 1929. Με την οικογένειά του, μωρό της αγκαλιάς, στην Αίγυπτο, μετά στη Γερμανία, Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, κατετάγη στον Κλάδο Εφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά τον κέρδισε το εμπόριο.

Τα φλας άστραψαν γι’ αυτούς, αλλά και για τις τυχερές του φλουριού από τα Αετουδάκια, προσφορά του Θεοφάνη Γ. Κατραμόπουλου. Ηταν η κ. Ελένη Ρεμπέσκου, η κ. Ελένη Κωνσταντινίδη, η κ. Εύα Πετρίδου, σύζυγος Βαμβακά, και ο εκλεκτός μας καλεσμένος, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασίλης Μπορνόβας. «Βρεθήκαμε στη θέρμη μιας οικογένειας», είπε το νέο μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων η κ. Λίλα Ηλία Λαλαούνη, που ο παππούς της ήταν από την Καππαδοκία. Μαζί της, επίσης μέλος, η κ. Αικατερίνη Λαλαούνη, όπως και η κ. Εύα Αττάρτ, κόρη της κ. Κατερίνας Αττάρτ, το γένος Μαρσέλλου. Μικρότερη όλων η μαθήτρια Λυκείου Ευρυδίκη, κόρη του Βασίλη Βασιλικού και της Βάσως Παπαντωνίου. Και του χρόνου. Η πατρίδα μας ζει και ξέρει να γλεντά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή