Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω και πολλά σημειωτόν…

Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω και πολλά σημειωτόν…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα με το Νομπέλ Ειρήνης, τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρξε ιδιαζόντως ασυνήθιστη. Αμερικανός πολίτης σχολίαζε στο Twitter ότι θα ήταν περισσότερο δικαιολογημένο να πάρει το Νομπέλ… Λογοτεχνίας, αφού, αν μη τι άλλο, είχε γράψει δύο βιβλία! Αλλοι υποστήριζαν ότι η νορβηγική επιτροπή του βραβείου Νομπέλ ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχυ: Στο εξής, θα πρέπει κανείς να διεξάγει τουλάχιστον δύο πολέμους ταυτόχρονα για να διεκδικήσει ένα Νομπέλ… Ειρήνης! Εναντι των πληθωρικών επικρίσεων, η νορβηγική επιτροπή δεν είχε να επικαλεστεί τίποτα περισσότερο από μια πολύκροτη, πλην όχι ορατού αντικρίσματος, ομιλία: Εκείνη που εκφώνησε ο Ομπάμα στην Πράγα, στις αρχές Απριλίου 2009, για να περιγράψει το «όραμα» ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. Ενα χρόνο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξαναβρέθηκε στην Πράγα, κουβαλώντας στις αποσκευές του κάτι περισσότερο από οράματα: Τη νέα συνθήκη START, την οποία συνυπέγραψε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων των δύο χωρών κατά 30%. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Ουάσιγκτον θα φιλοξενήσει διάσκεψη κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια. Κι όλα αυτά, μετά την ανακοίνωση του νέου πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ, την περασμένη Τρίτη. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτεθεί με ατομικές βόμβες σε χώρες που σέβονται τη διεθνή συνθήκη μη εξάπλωσης των πυρηνικών.

Πρόκειται για ένα βήμα εμπρός στην αμυντική πολιτική της αμερικανικής υπερδύναμης, το οποίο, ωστόσο, συνοδεύεται από ένα επικίνδυνο βήμα πίσω και από πολλά αβέβαια βήματα σημειωτόν. Αβεβαιότητα περιβάλλει πρώτα απ’ όλα τη συμφωνία START. Η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα αποδέσμευσης από τη συμφωνία αν κρίνει ότι η ομιχλώδης αντιπυραυλική ασπίδα της Αμερικής θα στραφεί, τελικά, εναντίον της. Εξίσου αμφιλεγόμενο διαγράφεται το πυρηνικό δόγμα του Ομπάμα. Οχι μόνο γιατί προβλέπει τη διάθεση πέντε δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και γιατί αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων υπό «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες». Το κυριότερο, το δόγμα Ομπάμα εξαιρεί το Ιράν από τη δέσμευση ότι η Αμερική δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον μη πυρηνικής χώρας. Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με ανοιχτή απειλή πυρηνικής επίθεσης και θα είχε ξεσηκώσει θύελλα διεθνών διαμαρτυριών, αν στον Λευκό Οίκο δεν βρισκόταν ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο Τζορτζ Μπους.

Παρ’ όλες τις αντιφάσεις του, ο Ομπάμα δεν αποκλείεται, τελικά, να επιταχύνει σοβαρές εξελίξεις. Αίφνης, η κυβέρνηση Μέρκελ χαιρέτισε το νέο δόγμα των ΗΠΑ ζητώντας να απομακρυνθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στη Γερμανία. Ανάλογη ήταν η στάση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουκίο Χατογιάμα, ο οποίος προκάλεσε σοκ τον περασμένο μήνα αποκαλύπτοντας μυστικές συμφωνίες για τη φιλοξενία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη χώρα που έζησε τη φρίκη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Εν ολίγοις, ο Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να επιταχύνει όχι τόσο τη χειραφέτηση της ανθρωπότητας από τα πυρηνικά απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου όσο τη χειραφέτηση των μεγάλων συμμάχων του από τις πολιτικές δουλείες που τους κληροδότησε η ήττα τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για το καλύτερο ή το χειρότερο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή