Η εξεταστική, της εξεταστικής…

Η εξεταστική, της εξεταστικής…

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο ηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Δεν υπήρξε από μέρους του φιλοχρηματία ούτε διαπλοκή με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Τα κίνητρά του δεν ήταν επιχειρηματικά, αλλά ανθωπιστικά, φιλανθρωπικά, πνευματικά. Δεν επεδίωξε ο ίδιος τις ανταλλαγές, αλλά σύρθηκε σε αυτές από την πολιτεία. Αφησε σαφείς υπαινιγμούς κατά των κ. Σ. Τσιτουρίδη και Ευ. Μπασιάκου, ως πρωτεργατών των συνεννοήσεων και επιφυλάχθηκε να απαντήσει την ερώτηση εάν σήμερα θα επέστρεφε τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη μονή.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που όλοι μιλούσαν για όργιο λεηλασίας δημόσιας περιουσίας. Με 31 συμβόλαια μεταβιβάστηκαν στη μονή 260 ακίνητα του Δημοσίου, στις περιοχές Ραιδεστού, Πανοράματος, Ωραιοκάστρου, Καλαμαριάς, Μίκρας, Νέων Επιβατών, Τριγλίας, Ουρανούπολης, Σωζόπολης, Ν. Καλλικράτειας (και αλλού στη Χαλκιδική), Βεγορίτιδας, Καβάλας, Ν. Αγχιάλου, Τρικάλων, Λαυρίου, Κάτω Σουλίου Μαραθώνα, Αχαρνών, με αντάλλαγμα τα νερά της λίμνης Βιστωνίδας (τις παραλίμνιες εκτάσεις διατήρησε στην κυριότητά της η μονή).

Κάθε ημέρα και ένα συμβόλαιο ανταλλαγής μέρους της υδάτινης έκτασης με ένα «φιλέτο» του Δημοσίου έβλεπε το φως της δημοσιότητας προκαλώντας το κοινό αίσθημα και αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές, για διεφθαρμένους αξιωματούχους που διευκόλυναν την αρπαγή πανάκριβων ακινήτων. Από τις ανταλλαγές το ελληνικό Δημόσιο -υπήρξε τότε η εκτίμηση- ζημιώθηκε 100 εκατ. ευρώ (το 0,5% των συνολικών απωλειών του -20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ- από «συναλλαγές»).

Εκτοτε η υπόθεση διερευνάται σε εξεταστικές επί εξεταστικών… Αν η περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα πολιτικής «αμηχανίας» μπροστά στις πολλές όψεις της «αντικειμενικής» πραγματικότητας, αρκετές ακόμη μικρότερες υποθέσεις επιβεβαιώνουν ότι η απρόθυμη αναζήτηση της αλήθειας αποτελεί κανόνα στην πολιτική ζωή. Τα διαφορετικά πορίσματα από κάθε κομματική παράταξη μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης σκανδάλων από εξεταστικές επιτροπές, αντικατοπτρίζουν την παντελή απουσία βούλησης για συνεπή ανάγνωση των γεγονότων, που αποτελεί από μόνη της μια μορφή δικαιοσύνης.

Σίγουρα ο κόσμος είναι μέγας, πολλαπλός, λαβυρινθώδης. Δεν υπάρχει μία προσέγγιση των πραγμάτων. Ετσι, καταθέσεις εμπλεκομένων ενώπιον των επιτροπών, διαποτισμένες από ιδιοτέλεια, υποκειμενικότητα -ένα διαφανές εγώ πίσω από κάθε λέξη- λυμαίνονται ένα κομματάκι της «μοναδικής», δηλαδή νοθευμένης, αλήθειας. Σκανδαλώδεις προσπάθειες φυγής από τις ευθύνες, από τις κυρώσεις αντιμετωπίζονται ως μια ακόμη εκδοχή. Αδιαμφισβήτητα τεκμήρια ακυρώνονται μέσα στις λεκτικές διακλαδώσεις της αοριστίας. Και εμείς θεατές-θύματα μιας άσχημης ιλαρο-τραγωδίας με προεικάσιμο τέλος, βγαίνουμε από το ανείπωτο με τις έννοιες κουρελιασμένες. Οπως στον εφιάλτη της αγωνιώδους κίνησης στο κενό, νιώθουμε να μην μπορούμε να δράσουμε προσβάλλοντας το παρελθόν, να αποκαταστήσουμε τη βλάβη, να ανακτήσουμε ό, τι απωλέσαμε. Με συνέπεια, να απομακρυνόμαστε από την πολιτική πράξη, να περιχαρακωνόμαστε στη φιλοσοφία του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» αναπτύσσοντας εκείνον τον κυνισμό που οδήγησε τα ελληνικά πράγματα στο ναδίρ, που μετέτρεψε ακόμη και τα διαμάντια σε στάχτη. Είναι η ταπείνωση, στην καμπή της πορείας μιας χώρας, ένα σημείο δίκαιης τιμωρίας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή