Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

CHINA DΑΙLΥ

Εις βάρος του λαού;

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, παρά τις ήδη ισχύουσες κυρώσεις, το Ιράν παραμένει ο πλέον σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής το Ιράν διαθέτει διπλωματική παρουσία και επιρροή, παράγοντες που ενοχλούν την Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα ελπίζει ότι θα κερδίσει τη στήριξη της Κίνας και της Ρωσίας στον αγώνα δρόμου για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ενώ ήδη έχει πάρει «πράσινο φως» από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένει ότι οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την ιρανική οικονομία και ως εκ τούτου θα καταστήσουν αντιδημοφιλή την κυβέρνηση Αχμεντινετζάντ. Η επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ στη δεκαετία του ’90 δεν έθιξε τους αξιωματούχους, αλλά τις φτωχές οικογένειες. Θα είναι άδικο να δούμε την επανάληψη της ιστορίας, αυτήν τη φορά εις βάρος του ιρανικού λαού. Η πρόληψη στον τομέα της πυρηνικής τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, ώστε εκατομμύρια Ιρανών να αποκλειστούν και να υποφέρουν.

ΑRΑΒ NEWS

Arab Νews

Οι αμερικανικές Αρχές βιάστηκαν να δηλώσουν ότι δεν υπήρξε άμεση σχέση ανάμεσα στους Πακιστανούς Ταλιμπάν και στο επεισόδιο που παρ’ ολίγον να εξελιχθεί σε δράμα στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, παρότι χθες οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημείωναν ότι προκύπτει σχέση. Αυτή η δήλωση μπορεί να μη σχετίζεται με την πραγματικότητα, αλλά έγινε προκειμένου να υπάρξει σύγχυση και να φτάσουν οι Αρχές ευκολότερα στον δράστη. Ο κύριος ύποπτος είναι ο 30χρονος Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, Φαζάλ Σαχζάντ, ο οποίος συνελήφθη τη στιγμή που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για το Ντουμπάι. Ο νεαρός δήλωσε ότι εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή βομβών στην πακιστανική επαρχία του Βαζιριστάν και τόνισε ότι δεν είχε συνεργάτες. Ο νεαρός επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη, αλλά η υπόθεση αναβλήθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από τις Αρχές. Παρά τους επαίνους του Ομπάμα για την άμεση αντίδραση των Αρχών, υπάρχει μεγάλη οργή για την αποτυχία της ασφάλειας στο αεροδρόμιο, απ’ όπου πέρασε κανονικά ο Σαχζάντ, για να φανεί εκ των υστέρων ότι το όνομά του ήταν σε απαγορευτική λίστα.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ανευ όρων παράδοση;

Υπάρχουν πολλές και επείγουσες ερωτήσεις για τον άνδρα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατινάξει παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη. Οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις επηρεάζουν άμεσα την υπόθεση ασφάλειας του αμερικανικού λαού και οι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του νόμου αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν. Αυτό όμως δεν απέτρεψε ομάδα πολιτικών να χρησιμοποιήσουν κυνικά το επεισόδιο ως μια ακόμη δικαιολογία εξασθένησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και μαζί της προσπάθειας της χώρας να αποκτήσει εκ νέου τη φήμη της. Βουλευτές, όπως ο γερουσιαστής Μακέιν της Αριζόνας και ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν του Κονέκτικατ εξέφρασαν τον θυμό τους ευθύς μετά τη σύλληψη του νεαρού από το FBI, με το σκεπτικό προφανώς πως επρόκειτο για Αμερικανό πολίτη. Ζήτησαν δε να θεωρηθεί ο Ζαχζάντ παράνομος μαχητής πολέμου, να του αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και να παραπεμφθεί ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων. Ομως, το να εγκαταλείπουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς στο όνομα της τρομοκρατίας, είναι σαν να παραδιδόμαστε.

DW

Πόλεμος πίστης

Στον ΟΗΕ, στη Γενεύη, έχει ξεσπάσει ένας περίεργος πόλεμος πίστης. Από τότε που τα μουσουλμανικά κράτη πριν από μερικά χρόνια ανακήρυξαν την «καταπολέμηση της σπίλωσης των θρησκειών» σε πρωταρχικό πολιτικό θέμα, η συζήτηση παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στα φόρα όπου συζητούνται θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ζαμίρ Ακράμ είναι πρεσβευτής του Πακιστάν στη Γενεύη και εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του η βλασφημία είναι μια μορφή προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η Δύση κατανοεί λάθος το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, οι οποίοι ζουν στις δυτικές κοινωνίες. Αυτό συμβαίνει κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπου προέκυψε μια σύνδεση μεταξύ Ισλάμ, μουσουλμάνων και τρομοκρατίας» Και ο ίδιος ο πρεσβευτής, πάντως, δεν διευκρινίζει τι ακριβώς είναι η σπίλωση της θρησκείας. Σε πολλές ισλαμικές χώρες επιβάλλονται αυστηρές ποινές, που φθάνουν μέχρι και τον λιθοβολισμό, εάν διαπιστωθεί πως υπήρξε προσβολή του Ισλάμ. Τόσο όμως η ελευθερία της γνώμης όσο και η ελευθερία της πίστης είναι δύο θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έρχονται σε αντίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή