Τα καλοριφέρ θα ανάψουν πάλι

Τα καλοριφέρ θα ανάψουν πάλι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τους αντιρρησίες συνείδησης, υπάρχουν και οι αντιρρησίες κοινοχρήστων, σύμφωνα με δύο ρεπορτάζ που προβλήθηκαν την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και του Mega. Πληθαίνουν, λοιπόν, τα εξώδικα και οι αγωγές των εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων προς τους ενοίκους διαμερισμάτων οι οποίοι χρωστούν κοινόχρηστα λίγων μηνών ή και ενός ολόκληρου χρόνου.

«Τα καλοριφέρ σε πολλές πολυκατοικίες δεν άναψαν», μαθαίνουμε, ενώ ομηρικοί είναι οι καβγάδες στη συνέλευση της πολυκατοικίας ανάμεσα στους κακοπληρωτές και τους συνεπείς. (Εδώ σε θέλω, κάμερα!) Μερικές φορές το δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι να διακόπτεται η σύνδεση με τη ΔΕΗ στους κοινόχρηστους χώρους: σκοτεινοί είσοδοι και διάδρομοι, ασανσέρ που δεν λειτουργούν. Αναλογίζεται κανείς πόσο δύσκολη είναι η ζωή των ενοίκων, με το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες μες στο σκοτάδι, όμως εδώ χρειαζόμαστε τη γλώσσα των αριθμών, μια ακριβή εικόνα της πραγματικότητας. Πόσες είναι αυτές οι πολυκατοικίες και ποια η γεωγραφική κατανομή τους; «Φωνάζουν, χτυπιούνται, δεν πληρώνουν», λέει μια κυρία. Οι σχέσεις καλής γειτονίας τραυματίζονται, βαριές κουβέντες ανταλλάσσονται μπροστά στο αθώο χαλάκι της εισόδου, η καλημέρα κόβεται, ρεύματα μίσους διατρέχουν το κλιμακοστάσιο.

Η τηλεοπτική εικόνα είναι πεζή, χλωμή μπροστά σε ό, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις προσόψεις ακόμα και καινούργιων, περιποιημένων πολυκατοικιών. Τα πλάνα δείχνουν κτίρια, πίνακες με κουδούνια, ενώ ιδιοκτήτες γραφείων διαχείρισης κοινοχρήστων λένε ότι 3 στους 10 ενοίκους δεν πληρώνουν. Καθημερινά, από ένα μόνο γραφείο, στέλνονται περίπου 20 εξώδικα, ενώ οι προσφυγές στα αστικά δικαστήρια έχουν αυξηθεί 60% σε σχέση με πέρυσι. Φαίνεται ότι ο δικαστικός κλητήρας και ο ανιχνευτής φοροφυγάδων είναι δύο επαγγέλματα που δεν θα πληγούν από την κρίση.

Μπορεί η ιδέα για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους να ακούγεται ακραία εξωτική, όμως πολλά νοικοκυριά επιχειρούν την επαναδιαπραγμάτευση, τον διακανονισμό των χρεών τους προς τις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega. Δύο στους δέκα συνδρομητές ζητούν τον διακανονισμό των ανεξόφλητων λογαριασμών τους ή πληρώνουν στο παρά πέντε -αψευδής μάρτυρας οι τεράστιες ουρές στα ταμεία των τοπικών γραφείων της ΔΕΗ οι οποίες εκτείνονται στο πεζοδρόμιο- και ίσως εκεί θα έπρεπε να κάνουν μια επίσκεψη οι κάμερες.

«Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος» είναι ο τίτλος ενός πασίγνωστου μυθιστορήματος του Μενέλαου Λουντέμη. Το φθινόπωρο του 2010, με τα πρώτα κρύα, ο αισιόδοξος τίτλος ενός ελληνικού σίριαλ θα μπορούσε να ήταν «Τα καλοριφέρ θ’ ανάψουν και φέτος», οι κοινόχρηστοι χώροι θα λουστούν στο φως, το ασανσέρ θα ανεβοκατεβαίνει χαρούμενα και οι λογαριασμοί θα πληρώνονται στην ώρα τους. Και, για να θυμηθούμε έναν μεγάλο Ελληνα ποιητή, «όποιος ποτέ του δεν αγάπησε θ’ αγαπήσει στο φως» (εννοείται, το ηλεκτρικό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή