Η Μάκιστος, αναγεννημένο χωριό, πάλι στον χάρτη της πληγείσας Ηλείας…

Η Μάκιστος, αναγεννημένο χωριό, πάλι στον χάρτη της πληγείσας Ηλείας…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάκιστος, αναγεννημένη πάνω στις στάχτες του παλιού χωριού μπαίνει και πάλι στον χάρτη της ζωής και της προόδου στην Ηλεία, χάρις στην απόφαση του ζεύγους Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη να την ξαναχτίσουν. Πριν από τρία χρόνια, στις φωτιές που κατέκαψαν τα όμορφα και ιστορικά χωριά της Ηλείας, το καλοκαίρι του 2007, οι οικογένειες της Μακίστου είδαν μόνη στέγη τους τον καπνισμένο ουρανό και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής αποκαΐδια και ερείπια…

Από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων κατοίκων της Μακίστου, ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα που αποφάσισαν να χτίσουν ξανά το χωριό, ένα ένα τα σπίτια του. Τον Οκτώβριο 2007 άρχισε η εκπόνηση των μελετών για κάθε οικοδομή και μέχρι το τέλος του 2009 είχε παραδοθεί και το τελευταίο σπίτι! Το σύνολο του έργου περιλαμβάνει την ανέγερση και ανακατασκευή 70 ανεξάρτητων κατοικιών, δύο εκκλησιών, καθώς και τη διαμόρφωση της πλατείας. Και να που τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σημαιοστολίστηκε η ολοκαίνουργια πλατεία, γέμισαν τα μπαλκόνια των καινούργιων σπιτιών κόσμο, λουλούδια και τα παιδιά του σχολείου παρατάχθηκαν και περίμεναν την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την ευεργέτιδα της Μακίστου, που έφθασε συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη και τον κ. Γιώργο Βαρδινογιάννη. Καταφανώς συγκινημένη η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη έκοψε την κορδέλα, εγκαινιάζοντας το ολοκαίνουργο πλέον χωριό της Μακίστου με τον πρόεδρο Μακίστου κ. Νικόλαο Πόθο, τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλο, τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως κ. Δημήτρη Χρονόπουλο και τον Μητροπολίτη Τριφυλίας κ. Χρυσόστομο, που ετέλεσε και τον Αγιασμό, στην ομάδα της υποδοχής.

Εκ μέρους των κατοίκων του χωριού μίλησε ο καθηγητής των Μαθηματικών κ. Νίκος Λαμπρόπουλος, που την καλωσόρισε λέγοντας: «Χάρη σ’ εσάς», είπε απευθυνόμενος στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, καταφανώς συγκινημένη, «στον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και όλη την οικογένεια και τον Ομιλο Βαρδινογιάννη εβδομήντα οικογένειες που τα σπίτια τους κάηκαν, έμειναν στις ρίζες τους, δεν ξενιτεύτηκαν, δεν ερήμωσε το χωριό. Και τώρα μπαίνουν πάλι στα σπίτια τους, στο καινούργιο μέλλον που εσείς το κάνατε πραγματικότητα, μέσα από τις στάχτες. Οι προσευχές μας μέσα από το εκκλησάκι του Αη Γιώργη και της Παναγίτσας που ξαναχτίσατε θα σας συνοδεύουν»… Η θερμή εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού του Σχολείου Ζαχάρως, στους οποίους η κ. Βαρδινογιάννη, πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO έδωσε το παιδικό βιβλίο «Η χώρα των δύο ήλιων», που εκδόθηκε από το ίδρυμά της και αφορά την προστασία των αρχαίων μνημείων της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή