Η λιτότητα δεν είναι πανάκεια

Η λιτότητα δεν είναι πανάκεια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις περικοπές, τη μείωση κατανάλωσης, τη λιτότητα δεν θα ανακάμψουμε, θα πεινάσουμε, λένε οι απλοί άνθρωποι της αγοράς και -τουλάχιστον από τους ειδικούς- επιβεβαιώνονται. Οι αρνητικές συνέπειες της λιτότητας έχουν αποτυπωθεί σε πλήθος αναλύσεις. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η πρώτη άμεση συνέπειά της είναι η ανεργία. Η μείωση της ζήτησης φέρνει συρρίκνωση της παραγωγής· όμως μια σύγχρονη κοινωνία που δεν καταναλώνει, πεθαίνει. Επειτα, η λιτότητα, όπως έχει φανεί, εντείνει τις εισοδηματικές διαφορές. Η αναδιάρθρωση μιας οικονομίας σε κρίση απαιτεί μεγάλες θυσίες, οι άνθρωποι πρέπει να φτωχύνουν πολύ για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία (οι χαμηλοί μισθοί θα φέρουν κέρδη ώστε να γίνουν επενδύσεις κ. λπ.). Θα γίνουν επενδύσεις, αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, ανάκαμψη της οικονομίας ή απλά οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των ασθενών; Ακόμη, η λιτότητα συντηρεί την αποδιοργάνωση (π. χ. στο ήδη ξεχαρβαλωμένο, λεηλατημένο, δυσλειτουργικό ελληνικό Δημόσιο). Υποβαθμίζει τη μόρφωση. Η εξειδίκευση στην οποία καταφεύγουν οι οικονομίες σε κρίση δεν προσφέρει τις γενικές γνώσεις που χρειάζονται τα άτομα για να προσαρμοστούν στα νέα ζητούμενα.

Λέμε ότι η λιτότητα θα φέρει πείνα. Το πρόβλημα είναι ότι η λιτότητα επίσης θα ενισχύσει (πάντοτε ενίσχυε) τις παραβατικές συμπεριφορές, τη μικρή και μεγάλη διαφθορά. Θα πεινάσουν οι ταλιμπάν της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής; Οι 2.250 γιατροί με τραπεζικούς λογαριασμούς από 1 έως 10 εκατ. ευρώ, οι 1.300 συνάδελφοί τους με τις υπέρογκες μίζες (2007 – 2009) από φαρμακευτικές εταιρείες, οι 200 (ή 1.200) του ΙΚΑ με τις υπερσυνταγογραφήσεις; Οι 2.320 ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών που τις μισθώνουν αλλά δεν δηλώνουν τα ενοίκια στην εφορία; Οι 2.500 ιδιοκτήτες σκαφών που τα δηλώνουν επαγγελματικά για να μην φορολογούνται; Οι 30.000 Ελληνες με συνολικές καταθέσεις 600 δισ. ευρώ στο εξωτερικό; Οι 990 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων (κατέχουν όλοι μαζί 6.121 ακίνητα) που δεν πληρώνουν φόρους; Οι 1.600 ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους ψίχουλα; Οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί με περιουσίες εκατομμυρίων (όπως οι 70 υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών με δηλωθέν εισόδημα 50.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία από 800.000 έως 3 εκατ. ευρώ έκαστος);

Αμφίβολο. Τις συνέπειες της λιτότητας θα υποστούν οι υπόλοιποι, οι διαφανείς, έχοντες και μη.

Και κάτι ακόμη. Από τους 5.598.885 Ελληνες φορολογουμένους μόνο 34.577 εμφανίζονται επίσημα να έχουν εισόδημα άνω των 95.000 ευρώ ετησίως και μόνο 74 άνω των 900.000, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 120.000 πισίνες (οι 50.000 είναι αδήλωτες), πάνω από 1 εκατ. πολυτελή αυτοκίνητα, πάνω από 1.600.000 εξοχικά, πάνω από 120.000 σκάφη αναψυχής…

Ποιος θα εξαναγκάσει τους εμφανείς και αφανείς βολεμένους να αλλάξουν στάση; Ποιος θα ελέγξει την κοινωνία για αυξημένη ασυνειδησία και επικίνδυνη αδιαφορία; Ποιος θα συνετίσει τους επέκεινα της πωρώσεως; Πάντως, όχι η λιτότητα. Είναι βέβαιο.

Οπως βέβαιο είναι πως, όταν ένας λαός δεν έχει μέσα του κανένα ηθικό κράτημα, το μόνο που του απομένει ως στόχευση είναι η τάση της αρπαγής. Δηλαδή της διάλυσης, της καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή