Χωρίς πολιτική ευθύνη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μου αρέσει όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται από πολιτικό οργανισμό που ασκεί εξουσία σε έκθαμβο δημοσιογράφο – ερευνητή, που αίφνης ανακαλύπτει τα «ελληνικά σκάνδαλα». Θαυμάζω όταν αποκαλύπτει διά στόματος εμβρόντητων υπουργών ή και του ίδιου του πρωθυπουργού την κλοπή δισεκατομμυρίων στα φάρμακα, την οικογενειοκρατία στην ανώτατη εκπαίδευση, την ακύρωση του σχολείου.

Μου αρέσει ο υπουργός Οικονομικών όταν ξινίζει το πρόσωπό του, καταγγέλλοντας τη φοροδιαφυγή και όταν ο ευειδής υπουργός Πολιτισμού ανακαλύπτει μόλις τώρα ότι τα μνημεία μας δεν έχουν δίγλωσσες πινακίδες, στοιχειώδεις οδηγούς των εκθεμάτων, κυλικεία και πωλητήρια. Αλλά λησμονεί να αποκαλύψει βεβαίως ότι δεν έχουν επίσης το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό όταν το ΠΑΣΟΚ κυβερνά κάθε φορά σαν να ήταν η πρώτη φορά. Εάν επρόκετο για κάτι περιστασιακό, για υπεκφυγές που γίνονται υπό το κράτος εξαιρετικών περιστάσεων, εάν η συγκεκριμένη πρακτική της αποποίησης ευθυνών ήταν περιορισμένης έκτασης θα μπορούσε να είναι και οριακά ανεκτή, ως μια βλαβερή συνέπεια της μανίας για εξουσία πάση θυσία. Πρόκειται όμως για σεσημασμένη καθολική πρακτική των κομμάτων εξουσίας, να κυβερνούν κάθε φορά υπό καθεστώς αμνησίας όσον αφορά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους. Είναι μια πρακτική που καταργεί τη συνέχεια του κράτους, περιφρονεί τις πιεστικές ανάγκες της πατρίδας και των πολιτών της.

Με την ανοχή των σταρ της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, οι οποίοι δυστυχώς δίνουν τον πολιτικό τόνο και την δυσερμήνευτη απάθεια των ψηφοφόρων, αυτή η κοροϊδία έχει γίνει καθεστώς, νοθεύοντας τη δημοκρατία.

Εάν οι πολιτικοί σχηματισμοί συνολικά και κάθε πολιτικός ξεχωριστά ανέλυαν τις αιτίες και ομολογούσαν τα λάθη που οδήγησαν την Ελλάδα σε ναυάγιο, τότε θα υπήρχε μια ελπίδα ότι το έγκλημα δεν θα επαναληφθεί, ότι τουλάχιστον γνωρίζουμε όλοι, παραδεχόμαστε τι έγινε. Εχουμε μια κοινή αφετηρία. Με τη συνεχιζόμενη πρακτική του στρουθοκαμηλισμού, το πολιτικό σύστημα θα βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στην ανυποληψία και η χώρα θα βολοδέρνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή