«Αναμνήσεις και Ελπίδα για την Κύπρο», έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κρίτωνος Τορναρίτη, στο Λονδίνο

«Αναμνήσεις και Ελπίδα για την Κύπρο», έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κρίτωνος Τορναρίτη, στο Λονδίνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παγωμένο Λονδίνο της βαρυχειμωνιάς, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, έλαμψε και έλιωσε τα χιόνια για τα δεινά της Κύπρου η έκθεση ζωγραφικής του ένθερμου Κύπριου πατριώτη, δικηγόρου και ιδρυτή Μουσείων, κ. Γιώργου Κρίτωνος Τορναρίτη. Η έκθεση που επιμελήθηκε η γνωστή διεθνώς καλλιτέχνις κ. Ντέπυ Χανδρή, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των επίλεκτων μελών της ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο, αλλά και την προσοχή προσωπικοτήτων της Αγγλίας, όπως είναι η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έως πρόσφατα, Baroness Boothroyd. Την ελληνική διπλωματική πλευρά εκπροσώπησε ο γενικός μας πρόξενος στο Λονδίνο, κ. Μάκης Πανταζόπουλος.

Κατάμεστες οι αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου, που λες και φωτίστηκαν από τα χρώματα του κυπριακού τοπίου, με πράσινο της άνοιξης, πορτοκαλί του θέρους, το γαλανό του ουρανού της και το χρυσορόδινο του ηλιοβασιλέματος πάνω από τον Πενταδάκτυλο, την οροσειρά της Κερύνειας. Στη θέση των Αγνοουμένων σειρά τα ψηλόκορμα κυπαρίσσια, η θλίψη ενός λαού που πολλά υπέφερε και που τα δικαιώματά του καταπιέστηκαν, τα σπίτια ερημώθηκαν και πέρασαν σε άλλα χέρια.

Η ελπίδα όμως πάντα λάμπει, και αυτή είναι η κινητήρια δύναμη που προσθέτει, μαζί με τις σκιερές αναμνήσεις των μαυροφορεμένων γυναικών-μανάδων και αδελφών της κατεχόμενης Κύπρου, νότες αισιοδοξίας στη ζωγραφική του Γιώργου Τορναρίτη.

«Ο συμβολικός εξπρεσιονισμός», όπως μας είχε πει ο Γιώργος Τορναρίτης, όταν προαναγγείλαμε στην «Κ» την έκθεση-μαρτυρία στο Λονδίνο, «εκφράζει καλύτερα από τις λέξεις την αγωνία της πολύχρονης αναμονής και την ελπίδα της επιστροφής».

Στον συλλεκτικό κατάλογο η Μερόπη Μωυσέως, από τον «Πολίτη» της Κύπρου, παρατηρεί: «Ο Κύπριος δικηγόρος και συλλέκτης έργων τέχνης Γιώργος Τορναρίτης επιστρέφει στη ζωγραφική και ρίχνει στους καμβάδες του το κίτρινο του λαμπρού ήλιου της Κύπρου, χρώματα που αντιστέκονται στις μαυροφορεμένες γυναίκες, στους ρασοφόρους παπάδες, στις χλωμές εκκλησίες. Τα έργα του Γιώργου Τορναρίτη συναντούν την επικαιρότητα, όπου και αν βρεθούν». Αυτό συνέβη και με την έκθεση στο Hellenic Center του Λονδίνου, όπου η διευθύντρια κ. Αγάθη Καλησπέρα παρουσίασε τον ζωγράφο κ. Γ. Τορναρίτη, τον γιο του κ. Νίκο Γ. Τορναρίτη, πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας της Βουλής της Κύπρου, που χαιρέτισε το εικαστικό γεγονός με το θέμα της Κύπρου.

Για τη δύναμη και το μήνυμα της ζωγραφικής αυτής, που έχει πατριωτικό και όχι πολιτικό υπόβαθρο, μίλησε η συγγραφεύς κ. Ελενα Ματθαιοπούλου. Θαυμάσθηκε ιδιαίτερα ο τρόπος που είχε στηθεί η έκθεση από την κ. Ντέπυ Χανδρή, που γνωρίζει και επισκέπτεται συχνά την Κύπρο.

Οι φωτογραφίες από το εικαστικό αυτό event δίνουν τη διάσταση του ενδιαφέροντος που είχε σε Ελληνες και ξένους με ανοιχτούς ορίζοντες, καθώς και την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, για την ελπίδα που εκφράζει η ζωγραφική του Γιώργου Τορναρίτη.

Με την προτροπή να την δούμε γρήγορα και στην Αθήνα -η κυπριακή πρεσβεία θα πρέπει να την θέσει υπό την αιγίδα της- χαιρετίζει και η στήλη την πρωτοβουλία του Γιώργου Τορναρίτη να δείξει τα έργα του στον πολιτιστικό χώρο του Hellenic Center.

«100 Χρόνια Ιστορία», την επετειακή έκδοση για την εκατονταετία του Ελληνικού Προσκοπισμού παρουσιάζει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 18.00. Το λεύκωμα θα παρουσιάσει ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτής Β΄ Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Η εκδήλωση θα γίνει, ταιριαστά, στην Αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, στην Πτολεμαίων 1, Αθήνα, πρώτος όροφος.ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή