«Στην Αθήνα θα έχουμε αναβίωση των Special Olympics στους Παγκόσμιους Αγώνες. Οπως το 1896… Στο Καλλιμάρμαρο, τότε και τώρα…»

«Στην Αθήνα θα έχουμε αναβίωση των Special Olympics στους Παγκόσμιους Αγώνες. Οπως το 1896… Στο Καλλιμάρμαρο, τότε και τώρα…»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο κ. Lee Todd, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος του International Special Olympics και ο επικεφαλής της διοργάνωσης των Αγώνων, το δεξί χέρι του προέδρου κ. Timothy Shriver και στενός του φίλος. Μιλάει για τις σκέψεις του πάνω στον θεσμό και τη φιλοσοφία των Αγώνων, στο διάλειμμα του πυκνού προγράμματος του Forum Χορηγών, στην Αίθουσα «Εσπερίδες» του Χίλτον, που θα είναι το επίσημο ξενοδοχείο των Αγώνων «Αθήνα 2011».

Στη μακρά σειρά των Παγκόσμιων Αγώνων, Χειμερινών και Θερινών, που έχει διοργανώσει ο Lee Todd, οι Αγώνες της Αθήνας έχουν σημαίνοντα ρόλο και εξηγεί τι εννοεί: Το 1962 η Eunice Kennedy ίδρυσε τα Special Olympics και η πρώτη κατασκήνωση έγινε στο σπίτι της, στη Maryland, USA. H επίσημη ίδρυση του θεσμού έγινε το 1968. Τώρα η Eunice, πρώτα, και ο σύζυγός της Sargent Shriver, συνεργάτης και συνοδοιπόρος στον δρόμο της ζωής, έφυγε κι εκείνος, πρόσφατα. H σκυτάλη, ή μήπως να πούμε «η Δάδα», περνά σε νέα γενιά. Αλλάζει οριστικά χέρια. Κι αυτό είναι το σημαδιακό. Πως η αλλαγή Φρουράς στον θεσμό των Special Olympics γίνεται στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τις τελετές έναρξης και λήξης στον ιστορικό χώρο του Καλλιμάρμαρου, «που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο», όπως είχε παρατηρήσει με ενθουσιασμό η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και των Special Olympics Ελλάς, κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου.

«Τόσο η Eunice όσο και ο «Σαρτζ» Σράιβερ θα ήθελαν από εμάς να κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον». O κ. Lee Todd είχε πάει στην κηδεία του Shriver, όπου ήταν η Μισέλ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε αποχαιρετίσει τον δημόσιο άνδρα και τον πατέρα της οικογένειας που έφτιαξε με την Eunice. «Πίστευε στον Θεό και στην οικογένεια» είπε ο κ. Todd, που γι’ αυτόν η μεγάλη διεθνής οικογένεια των Special Olympics ήταν, όπως και οι Παγκόσμιοι Αγώνες, και στη δική του ευθύνη. O κ. Φωκάς Ευαγγελινός είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Εναρξης και Λήξης – «και θα μας καταπλήξει», όπως υποσχέθηκε η πρόεδρος Γιάννα Δεσποτοπούλου.

«Ως τις 5 Ιουλίου κανείς τους δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί ήσυχος, με τόσες δουλειές, τόσο κόσμο που έρχεται», είπε η κ. Mary Davis, διοργανώτρια των Αγώνων για Ευρώπη και Ασία. Ποιος σκέπτεται τέτοια εποχή, 148 ημέρες πριν από την έναρξη, τον ύπνο; O νους όλων μας είναι στο Ονειρο – αυτό που χρωστάμε στην Eunice και στον «Σαρτζ» Σράιβερ και στον γιο τους Tim Shriver, που στα δικά του χέρια περνάει οριστικά η Δάδα. Οσο για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας, αυτή θα γίνει στην Πνύκα στις 9 Ιουνίου και μετά ξεκινάει η Λαμπαδηδρομία. Ως τις 25 Ιουνίου που η Φλόγα θα ανάψει στον Βωμό του Καλλιμάρμαρου, για τη διαρκείας 4 ωρών Τελετή Εναρξης!ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή