Ενας αναγνώστης αφηγείται σελίδες από την ιστορία του προσκοπισμού

Ενας αναγνώστης αφηγείται σελίδες από την ιστορία του προσκοπισμού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορίες από το παρελθόν και μνήμες προκάλεσε η αναφορά της στήλης στην ωραία έκθεση για τα 100 χρόνια του Προσκοπισμού, που παρουσιάζεται έως τις 20 Φεβρουαρίου στο νέο κτίριο της Βουλής στη λεωφόρο Αμαλίας, κοντά στη Ρωσική Εκκλησία. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ήταν η αφορμή για τον αναγνώστη και φίλο της στήλης, κ. Αντώνη Ν. Βενέτη, να αφηγηθεί με τον δικό του τρόπο σελίδες από την ιστορία του προσκοπισμού. Αλλά, ας του δώσουμε καλύτερα τον λόγο…

«Η αρχή του προσκοπισμού βρίσκεται στην πολιορκία της πόλης Μέιφκινγκ της Ν. Αφρικής, που κράτησε από τις 14-10-1899 έως τις 17-5-1900 και στον τότε Αγγλο φρούραρχο Ρόμπερτ Μπάντεν Πάουελ (1857-1941) και στην ιδέα του να χρησιμοποιήσει παιδιά σε βοηθητικές υπηρεσίες ανίχνευσης, μεταβίβασης διαταγών κ.λπ.

Στον περιώνυμο πόλεμο των Μπόερς (1899-1902) συμμετείχε εθελοντικά με το μέρος των Μπόερς κατά της πανίσχυρης βρετανικής αυτοκρατορίας και ο Ηπειρώτης, από το ακριτικό χωριό Λειά Θεσπρωτίας, Τζον Κώστας (1864-1932), ο οποίος, πλην άλλων, είναι λίαν πιθανόν να ήτο εις το απόσπασμα των Μπόερς που συνέλαβε αιχμάλωτο τον νεαρό τότε Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Η πιο αιματηρή, όμως, πτυχή του παγκόσμιου προσκοπισμού συνέβη στο Αϊδίνιο της Μ. Ασίας, όταν οι Τούρκοι Τσέτες, στις 16-6-1919 κατέσφαξαν τον έφορο Ν. Αυγερίδη και τους αξιωματούχους του προσκοπισμού Φιλοκτήτη Αργυράκη και Μίνωα Βεϊνόγλου και δεκάδες -παίδες και εφήβους- Ελληνες προσκόπους. Στη σφαγή των προσκόπων συμμετείχε και ο Αντνάν Μεντερές (1890-1961), γεννημένος στο Αϊδίνιο. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας στη δεκαετία 1950-1960. Ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού, στις 17-9-1961, στο νησί Ιμραλί. Στις 20-6-1919 το Αϊδίνιο ανακαταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό και στο ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο, μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού περιελαμβάνετο και ο νεαρός φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρης Βενέτης, καταγόμενος επίσης από το ακριτικό χωριό Λειά – Μουργκάνας Θεσπρωτίας».ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή