Χάνουν κάθε έρεισμα λαϊκής εμπιστοσύνης

Χάνουν κάθε έρεισμα λαϊκής εμπιστοσύνης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που χρειαζόταν περισσότερο από κάθε τι άλλο την περίοδο αυτήν ο ελληνικός λαός ήταν κάποιο έρεισμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και γενικότερα στους πολιτικούς του ταγούς. Τούτο θα συνιστούσε βασική προϋπόθεση στην αντιμετώπιση της κρίσης και την όποια ανοχή του στις θυσίες που καλείται να υποστεί. Αυτή την αυτονόητη αρχή τείνουν να ανατρέψουν σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αλήθεια ποίους προσπαθούν να πείσουν ότι απορούν και εξίστανται για την «ιταμή» παρέμβαση των τροϊκανών στα εσωτερικά μας; Από τη σύγκρουση-σκιαμαχία που επακολούθησε επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι η εκποίηση εθνικής περιουσίας αξίας 50 δισ., στην οποία καταφεύγει σήμερα η κυβέρνηση, είχε προταθεί προ 8μήνου από τη Ν.Δ. Ετσι, η διαφωνία εντοπίσθηκε στο αν οι δύο εκχωρητές εννοούσαν πώληση ή αξιοποίηση. Ωσάν να υπάρχουν κουτόφραγκοι επενδυτές, που θα συνάψουν με το ελληνικό κράτος -και μάλιστα υπό τη σημερινή του κατάντια- συμφωνίες, οι οποίες θα υπαγορεύονται από τα δικά μας και όχι από τα δικά τους συμφέροντα…

Προφανώς, λοιπόν, οι τροϊκανοί έχοντας ήδη υποστεί την αμφισημία των ελληνικών δεσμεύσεων στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, θέλησαν να τις «κλειδώσουν» και με δημόσιες δηλώσεις τους. Το έπραξαν, βεβαίως, με τρόπο ήκιστα πολιτικό (άλλωστε τεχνοκράτες και όχι διπλωμάτες είναι) και με ύφος απαράδεκτα θρασύ. Πιθανολογούμε, όμως, ότι η δημόσια επίδειξη ιταμότητας των τροϊκανών είναι ανάλογη με την δουλοφροσύνη των κάθε επιπέδου αξιωματούχων μας στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις μαζί τους. (Αλλωστε να μην ξεχνάμε ότι δεν εισέβαλαν στη χώρα ως κατακτητές, αλλά εμείς τους εκλιπαρήσαμε να επέμβουν. Και περίπου ως εν λευκώ σωτήρες).

Ομως η απώλεια κάθε ερείσματος λαϊκής εμπιστοσύνης, πρωτίστως έναντι της κυβερνητικής δράσης και συνακόλουθα ως προς την αντίδραση των άλλων κομμάτων, δεν πιστοποιείται μόνον στα μεγάλα και επίμαχα ζητήματα. Ενδημεί και προκύπτει και στα λιγότερο σημαντικά. Αίφνης την εβδομάδα αυτή, εκτός της πανικόβλητης δηλώσεως-παλινωδίας του κ. Γ. Παπανδρέου, ότι θα απαγορευθεί συνταγματικά η πώληση εθνικής περιουσίας, είχαμε: την τραγελαφική απόσυρση της εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους χώρους, Την «ισοδύναμη και αδιέξοδη», αντιπαράθεση του υπουργού Ναυτιλίας με τον γενικό του γραμματέα. Τη σύγκρουση των κορυφαίων υπουργών, σχετικά με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του οικονομικού εισαγγελέως. Την εν πανικώ απόσυρση της τροπολογίας για τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγορικού συμφέροντος), μετά την απειλή ομάδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με εκφραστή της τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο (!). Πρόκειται για την επεμβατική ισχύ των μεγάλων βουλευτικών συντεχνιών (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.), στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς προ διμήνου. Ας προστεθεί ότι την αντίδραση αυτή φρόντισε έγκαιρα να την αποφύγει η Ν.Δ., προαναγγέλλοντας -ανεύθυνα και καιροσκοπικά- ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Δηλαδή, η Ν.Δ. επικαλέσθηκε (υποκριτικά και αόριστα) ελλιπή ενημέρωση, σ’ ένα ζήτημα που αποτελεί από 2004 θεμελιώδη διακήρυξή της… Κατά τ’ άλλα -και αν εξαιρέσουμε το ύφος- οι τροϊκανοί, επισημαίνοντας κοινωνικές ανισοτιμίες και την ανάγκη επώδυνων τομών, μας είπαν πράγματα γνωστά και ορθά. Θα προτιμούσαμε να τ’ ακούσουμε από τους δικούς μας πολιτικούς ταγούς. Φυσικά δε όχι με υπεροπτικό και διδακτικό ύφος. Αλλά ως χαμερπή αυτοκριτική και -προπαντός- ως απόδειξη έμπρακτης μεταμέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή