Μια «καινούργια» πορεία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να φτάσει αυτόνομα και να διατηρηθεί αυτοδύναμα στην εξουσία. Δεν δέχεται συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει σύμπραξη «με όσους υποστήριξαν το Μνημόνιο», δηλαδή με τον ΛΑΟΣ ή με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της κας Ντόρας Μπακογιάννη και δεν πρόκειται να στηρίξει «θεόσταλτες εξωθεσμικές λύσεις», εννοώντας προφανώς κάποια κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή κάτι παρόμοιο. Είναι σαφές ότι το μόνο που επιθυμεί και επιδιώκει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι η μονοκομματική κυβέρνηση. Δικαίωμά του και ουδείς ψόγος. Ολα τα κόμματα αποσκοπούν στην εκλογική νίκη και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Παράλληλα όμως με την αποσαφήνιση της πορείας που θα ακολουθήσει, ο Αντ. Σαμαράς άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι εξυφαίνονται συνωμοσίες από διάφορα κέντρα σε βάρος του ιδίου και του κόμματός του. Είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν, υστερόβουλα και άκομψα, να εμφανίσουν δήθεν προβλήματα, ανύπαρκτα προβλήματα, στη Νέα Δημοκρατία, για να στερήσουν τη χώρα από μία ισχυρή και αυτοδύναμη εναλλακτική λύση». Πρόσθεσε ότι δεν τον πτοεί «η διαστρέβλωση των θέσεών του ούτε η απόκρυψη της αλήθειας ούτε η παραπλάνηση της κοινωνίας με διάφορα μυθεύματα που συστηματικά προωθούνται», για να καταλήξει απειλητικά ότι «όσοι προσπαθούν να μας εμποδίσουν ή να μας εκτρέψουν, θα πάρουν την απάντησή τους».

Ο Αντ. Σαμαράς δεν διευκρίνισε ποιους εννοεί ότι συμμετέχουν στις συνωμοσίες σε βάρος του. Κάποιοι από το περιβάλλον του μίλησαν για ξένες πρεσβείες, για στελέχη του κόμματός του και για μίντια. Αν ληφθούν σοβαρά οι καταγγελίες αυτές, συμπεραίνεται ότι οι πάντες συνωμοτούν για να μη φθάσει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, εκτός βέβαια από τους αγνούς πολίτες. Δεν είναι όμως σοβαρά αυτά τα πράγματα. Ούτε είναι πολιτικά υγιές για έναν αρχηγό και ένα κόμμα εξουσίας να αναλώνονται σε συνωμοσιολογίες και να σπαταλούν ενέργεια σε μάχες με ανεμόμυλους. Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη ερμηνεία. Οτι όλα αυτά αποσκοπούν αφενός να εμφανίσουν ως στόχο και θύμα τον Αντ. Σαμαρά για να ηρωοποιηθεί ως «καινούργιος» και λαϊκός ηγέτης και αφετέρου να επιβάλουν λογοκρισία ή και να φιμώσουν όσους μέσα κι έξω από το κόμμα ασκούν κριτική ή δεν συμφωνούν με την πολιτική γραμμή του.

Ισως είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά η τελευταία ερμηνεία. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από τόση ανασφάλεια η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα ήταν καλό για τον τόπο. Πρόκειται για το άλλο μεγάλο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα και παραμένει δυνάμει εναλλακτική λύση. Δεν επιτρέπεται να προσφέρει τροφή σε κακόβουλους ή μη, για να χαρακτηρίζουν ανασφαλή την ηγεσία του. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα κόμμα στέρεο, κεντροδεξιό, αστικό, συντηρητικό, που να αντιλαμβάνεται την δεινή κατάσταση της χώρας, που να έχει ρεαλιστικές προτάσεις, που να θέλει την εφαρμογή των νόμων, που να αντιστέκεται στις πιέσεις των συντεχνιών και την φαυλότητα, που να είναι ενταγμένο στη λογική της Ευρώπης. Ο Αντ. Σαμαράς υπόσχεται κάτι «το καινούργιο», όπως είπε προχθές. Καμία αντίρρηση, αρκεί να μην είναι «ελαφρολαϊκό» (προκειμένου να στηρίζει καταλήψεις μαζί με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ), ή να αποτελεί εκδοχή «λεπενισμού».

Με τις προχθεσινές δηλώσεις, πάντως, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έκοψε γέφυρες, που σημαίνει ότι αντικειμενικά περιόρισε τις δυνατότητες ελιγμών και συμβιβασμών. Τι θα κάνει όμως αν έλθει στη Βουλή για επικύρωση το Σύμφωνο Euro Plus που συμφωνήθηκε τις προάλλες στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία (180 ψήφους) λόγω της σοβαρότητας του θέματος; Κανονικά, θα πρέπει να πει «όχι» για να είναι συνεπής με την αντιμνημονιακή του στάση. Αλλά τότε θα βρεθεί εκτός γραμμής από τα άλλα ομόδοξα ευρωπαϊκά κόμματα. Και αν το «όχι» του οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και δεν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πάλι θα αρνηθεί συνεργασία; Δεν μπορεί να μην τα έχει σκεφθεί αυτά ο Αντώνης Σαμαράς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή