Το τέλος των φανατικών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι οι καταστροφές, οι κατακρημνίσεις των βεβαιοτήτων και οι οικονομικές κρίσεις δεν μας έμαθαν τίποτε ακόμα. Η χρεοκοπία του υπαρκτού σοσιαλισμού, η ηθική κατάπτωση των οικονομιών της αγοράς που κατασπαράσσονται από σκάνδαλα, απληστία και κυνισμό, καθώς και οι τρομερές οικολογικές καταστροφές θα έπρεπε, λογικά, να είχαν σημάνει το τέλος των φανατικών. Των κατόχων της μιας απόλυτης λυτρωτικής αλήθειας.

Το τέλος όλων των στρατευμένων σε ιδεολογίες, εξουσίες και συμφέροντα. Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει μια καινούρια εποχή, όπου δυσεπίλυτα προβλήματα θα βρίσκουν λύσεις μέσα από συνεννόηση και σύνθεση. Λογικά, ο κόσμος, πολίτες και ηγέτες, εμπειρικοί και επιστήμονες, ακτιβιστές και σοφοί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θα έπρεπε να επεξεργάζονται μια νέα ιδέα: αντί συγκρούσεις συμφωνίες, αντί πολέμους συμβιβασμούς. Αντί για το δίκιο του καθενός, λίγη έστω δικαιοσύνη για όλους…

Σχήματα λόγου, γιατί στην πραγματική ζωή οι φανατισμοί φαίνεται ότι δεν καταλαγιάζουν. Παπανδρέου και Σαμαράς, για παράδειγμα, χθες ξιφούλκησαν στο Κοινοβούλιο αερολογούντες και ανταλλάσσοντας ευφυολογήματα, ίσα ίσα για να φανατίσουν τους δικούς τους.

Οι φανατικοί των αγορών έχουν ήδη ξεχάσει όλα τα εγκλήματα της περασμένης περιόδου, την τρομερή κρίση, στην οποία βύθισαν οι αγορές τους τον κόσμο και ετοιμάζονται για νέες μπιλιές στον καπιταλισμό-καζίνο.

Οι φανατικοί της πυρηνικής ενέργειας λούφαξαν και κάτι ψελλίζουν για περισσότερα μέτρα ασφαλείας, ενώ ξιφούλκησαν ήδη οι φανατικοί των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ξεχνώντας όμως κι αυτοί να πουν όλη την αλήθεια: πως δηλαδή δεν φτάνει ο άνεμος για να κινήσει τον πλανήτη και πως το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, ενώ η μόνη απόλυτη αλήθεια, η απόλυτη προϋπόθεση για καθαρή ενέργεια είναι η λιγότερη ενέργεια… Οπως η απόλυτη λύση για τα απορρίμματα είναι η παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών, το οποίο όμως σκοντάφτει στο μάρκετινγκ και τον πολιτισμό του αμπαλάζ και της κατανάλωσης – άλλο ένα πεδίο για μάχες και κραυγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή