Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MAIL & GUΑRDΙΑΝΗ ευθύνη

Στη διάρκεια της μεταψυχροπολεμικής εποχής, διανοούμενοι της Αφρικής και ηγέτες έδωσαν βαρύτητα στην ιδέα της «υπευθυνότητας στην προστασία». Ο Φράνσις Ντεγκ, Σουδανός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για θέματα παρεμβάσεων σε γενοκτονίες, προέβαλε την ιδέα της «κυριαρχίας ως ευθύνη» το 1996 και προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει απειλούμενους πληθυσμούς όταν ήταν αρμόδιος του ΟΗΕ για τους εσωτερικούς πρόσφυγες. Εάν οι Αφρικανοί επιθυμούν να αποφύγουν το ηθικό αδιέξοδο στο οποίο καταλήγουν οι Δυτικοί, κατηγορούμενοι για την παρέμβασή τους στη Λιβύη και παράλληλα για την αδράνειά τους στη Ρουάντα, είναι σημαντικό να εξηγήσουν την ιδέα της «ευθύνης».

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Πτώση

Ενας άνεμος ελευθερίας πνέει εναντίον των Αφρικανών δικτατόρων. Ο άνεμος αυτός ήταν χθες έτοιμος να παρασύρει τον Λοράν Γκμπαγκμπό, στην Ακτή Ελαφαντοστού. Παρά την προοπτική εμφυλίου πολέμου, που παρέμενε υπαρκτή μέχρι και την αρχή της εβδομάδας και οδήγησε πολλούς Αφρικανούς να καταδικάσουν τη δυτική αδιαφορία στο Αμπιτζάν, επισημαίνοντας την ευαισθησία της Δύσης στην πετρελαιοφόρο Λιβύη. Η ώρα ανήκει, όμως, στους λαούς που, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους, απομάκρυναν το φάσμα του εμφυλίου. Η Δύση καλείται τώρα να βοηθήσει στην πρόληψη μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που απειλεί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, 100.000 από αυτούς στην ήδη πάμπτωχη Λιβερία.

ΕL ΡΑΙS

Εμφύλιος

Ο εμφύλιος πόλεμος που ζει η Ακτή Ελεφαντοστού, άλλοτε το καμάρι της Δυτικής Αφρικής, έφτασε στο Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα της μεγαλύτερης κακαοπαραγωγού χώρας στον κόσμο. Εκεί βρίσκεται το καταφύγιο του Λοράν Γκμπαγκγμπό, που δεν αποδέχεται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, παρά τη διεθνή απομόνωση και τη βροχή οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα έκτοτε. Εναντίον του Γκαμπγκμπό προελαύνει ο Αλασάν Ουαταρά, εκλεγμένος πρόεδρος που τον στηρίζει ο ΟΗΕ. Οι εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, που υποτίθεται ότι θα έθεταν τέλος στον προηγούμενο εμφύλιο του 2002 – 2003, κατέληξαν να διχάσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα.

ΝΕUΕ ZURCHER ΖΕΙΤUΝG

Τίγρης χωρίς δόντια

Η νομοθεσία για τη δίωξη του insider trading (των συναλλαγών με εσωτερική πληροφόρηση) στην Ελβετία είναι ένας χάρτινος τίγρης χωρίς δόντια. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε μία καταδίκη. Η σχετική νομοθεσία θεσπίστηκε μόλις το 1988 κατόπιν επιμονής των ΗΠΑ και ενισχύθηκε το 2008. Ως τον Ιούνιο, η νομοθεσία θα γίνει ακόμα πιο αυστηρή, ώστε να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πρακτική.

Στο μέλλον, θα απαγορευθούν όλες οι κινήσεις χειραγώγησης της αγοράς. Ομως, ο καθηγητής Οικονομικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, Πέτερ Κνουτς, τονίζει ότι δεν έχουν όλοι οι εισαγγελείς την εκπαίδευση ώστε να κατανοήσουν τα ζητήματα εσωτερικής πληροφόρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή