Αφιερωμένο εξαιρετικά

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ εικοσαημέρου έλαβα από τον αναγνώστη Β. Κ. την κάτωθι επιστολή, σχετικώς με το θέμα της ανεργίας: «Είμαι ιδιοκτήτης μιας μεσαίας επιχείρησης, που απασχολεί περί τα είκοσι άτομα. Επειδή πρόσφατα μια υπάλληλος αποχώρησε, διότι βρήκε εργασία σε άλλη εταιρεία, έβαλα επί πληρωμή αγγελία σε ιστοχώρο εξεύρεσης εργασίας (Skywalker). Η αγγελία μου αναρτήθηκε την Παρασκευή, ώρα 14.00. Μέχρι τις 16.00 είχα λάβει εξήντα πέντε (65) βιογραφικά! Αμέσως τηλεφώνησα στον υπεύθυνο της ιστοσελίδας να ρωτήσω μήπως είχαν κάνει εσφαλμένη ανάρτηση, με αποτέλεσμα να λαμβάνω βιογραφικά τα οποία απευθύνονταν σε άλλους εργοδότες. Οχι δεν είχε γίνει κανένα λάθος. Ως τη στιγμή που σας γράφω, δηλαδή δύο ημέρες μετά την ανάρτηση της αγγελίας μου, ακριβέστερα μετά από 54 ώρες, έχω λάβει 350 βιογραφικά, κατά μέσο όρο δηλαδή 6,5 βιογραφικά ανά ώρα.

Προσοχή. Η αγγελία αφορά θέση υπαλλήλου γραφείου με αποδοχές που αναλόγως προσόντων θα κυμαίνονται μεταξύ 900 και 1.400 ευρώ μηνιαίως. Δεν θα την έλεγα «ευκαιρία», είναι όμως δυνατότητα εργασίας σε μια υγιή εταιρεία με αξιοπρεπείς συνθήκες. Για την ανάλογη θέση, προ εξαετίας μαζεύαμε -με το ζόρι- 10 βιογραφικά και ήμασταν αναγκασμένοι να βλέπουμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Προ τριετίας, τον Μάιο του 2008, μέσα σε δύο εβδομάδες είχα λάβει 25 βιογραφικά. Φέτος, έφθασαν τα 350 σε 54 ώρες. Σημειωτέον ότι οι αποστέλλοντες τα βιογραφικά είναι κατά 80% πτυχιούχοι ελληνικού πανεπιστημίου, κατά 75% γυναίκες, κατά 45% σταζιέρ, κατά 95% άνεργοι και κατά 75% ηλικίας κάτω των τριάντα ετών. Δεν ξέρω τι βλέπετε εσείς σε αυτό το δείγμα, εγώ βλέπω απελπισία και κοινωνική έκρηξη. Η Ελλάδα επιστρέφει τάχιστα στη δεκαετία του 1960 και μάλιστα δίχως τις ευκαιρίες που πρόσφερε εκείνη η δεκαετία». Αυτά μας έγραψε ο αγαπητός Β. Κ. Την επομένη όμως επανήλθε, για να με ενημερώσει ότι σε 72 ώρες τα βιογραφικά είχαν φθάσει τα 500. Τη μεθεπομένη, με νέα επιστολή του, μου γνωστοποίησε ότι τα βιογραφικά ήσαν πλέον 650. Υστερα, υποθέτω ότι, θα έχασε το μέτρημα…

Την παραπάνω επιστολή, ομολογουμένως, την φύλαγα προκειμένου να την αξιοποιήσω σε ένα γενικότερο σημείωμα για το πρόβλημα της ανεργίας. Οταν όμως διάβασα στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής και, συγκεκριμένα, στο άρθρο του Χαρίδημου Τσούκα ότι το θέμα επί του οποίου μίλησε ο Γιώργος στο Οσλο, σε κάποια β΄ κατηγορίας ημερίδα για την «παγκόσμια προοδευτική διακυβέρνηση», ήταν «Θέσεις εργασίας και ανάπτυξης στο μέλλον», έκρινα ότι όφειλα να τη δημοσιεύσω το συντομότερο, αυτούσια και, βεβαίως, εξαιρετικά αφιερωμένη στον πρωθυπουργό μας!

Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, εμφανέστατα, δίνει την προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων εργασίας των πελατών του στον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, ενώ ουσιαστικά αδιαφορεί για την καλπάζουσα ανεργία στον ιδιωτικό και, ταυτοχρόνως, σε θεωρητικό επίπεδο προβληματίζεται με το ζήτημα των θέσεων εργασίας στο μέλλον; Δεν αμφιβάλλω ότι οι λάτρεις της γλωσσικής λιτότητος θα μπορούσαν να απαντήσουν αμέσως με -το πολύ- δυο τρεις λέξεις. Αλίμονο όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν από τις στήλες μιας εφημερίδας που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της…

Τον σοσιαλισμό κι ας τρώγωμεν πέτρες

Σε ένα μνημειώδες κείμενο πολιτικής παραφροσύνης και παιδαριώδους βολονταρισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής, αναλύει το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος και προτείνει: «Σας ζητώ λοιπόν βάσει του άρθρου 44 του κανονισμού της Βουλής τη σύσταση επιτροπής από το ελληνικό Κοινοβούλιο για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους που θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο της προέλευσης και της σύστασής του, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο (sic), άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του».

Δεν αμφιβάλλω ότι είναι πολύ βολικό το «επαχθές» να ταυτίζεται με το «άκυρο» και το «παράνομο», ωστόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ένα ερώτημα σχετικώς με τον ρεαλισμό των μέτρων που προτείνει στο πολιτικό πρόγραμμά του: Είναι γνωστό τοις πάσι ότι αν η Ελλάδα ακολουθούσε οποιαδήποτε μεθόδευση παρόμοια με αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεών της, είναι αμφίβολο αν τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια θα βρισκόταν τρελός να δανείσει τους Ελληνες. Επομένως, μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα πλήρωνε τους 100.000 επιπλέον υπαλλήλους, που κατά τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προσληφθούν αμέσως στο Δημόσιο;

Sweet

Στο δελτίο των 3 μ. μ. στην κρατική τηλεόραση, μία καθηγήτρια των λατινικών έδινε τις απαντήσεις στα θέματα των χθεσινών πανελλαδικών εξετάσεων για τη θεωρητική κατεύθυνση. Οση ώρα μιλούσε, από πάνω της ο τηλεθεατής μπορούσε να διαβάσει τον ανορθόγραφο τίτλο: «Λατινικά θεωριτικής κατεύθυνσης». Αξιοσημείωτο ήταν ότι μάλλον δεν το πρόσεξε κανείς, διότι δεν μπήκαν στον κόπο να το διορθώσουν. Εκτός, βέβαια, αν επρόκειτο για μια επίδειξη αντιεξουσιαστικού πνεύματος έναντι της τυραννίας της ορθογραφίας!..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή