Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ευτελισμός

Οκτώ ημέρες μετά τον «κεραυνό εν αιθρία» της υπόθεσης Στρος-Καν, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πόσο το γεγονός αυτό επιτάσσει ένα μίνιμουμ ταπεινοφροσύνης. Μόνο αυτή μπορεί να επιτρέψει -αν όχι την κατανόηση και ακόμη λιγότερο τη δικαιολόγηση- την προσέγγιση στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, που οδήγησε στην πράξη αυτή. Εντυπωσιακή – αλλά τόσο κοινή, απίστευτη – αλλά τόσο εφικτή, η πράξη αυτή δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι έχει δράστη της τον κ. Στρος-Καν. Η ταπεινοφροσύνη καθίσταται αναγκαίο προτέρημα του πολίτη που παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Μόνο αυτή μπορεί να διατηρήσει στο επίκεντρο τον πόνο του θύματος, εγγυώμενη παράλληλα τη δίκαιη μεταχείριση του κατηγορουμένου. Η εβδομάδα που μας πέρασε συγκλόνισε συθέμελα την πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το φαβορί της Αριστεράς να αποσύρεται. Ο Φρανσουά Ολάντ μοιάζει να εκμεταλλεύεται δημοσκοπικά το νέο σκηνικό. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Σαρκοζί και της Μαρίν Λεπέν παραμένουν αμετάβλητα. Ισως αυτό αποδεικνύει την ωριμότητα του εκλογικού σώματος, που διαχωρίζει συναίσθημα και λογική στην υπόθεση Στρος-Καν.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Η μάστιγα

Η ανακάλυψη μιας μεθόδου που αναστέλλει τη μετάδοση του ιού του έιτζ διαμέσου της ερωτικής πράξης θα μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο τόσο τα κράτη όσο και οι διεθνείς οργανισμοί αντιμετωπίζουν την επιδημία. Κάτι τέτοιο βέβαια θα συμβεί μόνο εάν καταστεί δυνατό να υπερκεραστούν τα προβλήματα κόστους και γενικότερα δυνατότητας εφαρμογής των νέων προσεγγίσεων. Η νέα μελέτη έδειξε ότι εάν ο προσβεβλημένος σύντροφος λάβει αμέσως θεραπευτική αγωγή κατά του ιού, ο κίνδυνος μετάδοσης του παθογόνου παράγοντα περιορίζεται κατά 96%. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να νοσηλεύσουν όσους προβλέπονται σήμερα από τα διεθνή πρωτόκολλα. Θα χρειαστεί να βρουν πολύ περισσότερα χρήματα για να θεραπεύσουν εκατομμύρια ανθρώπους και να επιβραδύνουν τη μετάδοση της νόσου. Δεν είναι μόνο λόγοι ηθικής που επιβάλλουν την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων. Μακροπρόθεσμα, η επένδυση στην αποτροπή των νέων λοιμώξεων θα αποδειχθεί και οικονομικώς ωφέλιμη καθώς θα περιορίσει τον αριθμό και το κόστος όσων έχουν ανάγκη θεραπείας.

ΕL ΡΑΙS

Νίκη της κεντροδεξιάς

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει, μετά τις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, τη μεγαλύτερη εξουσία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία. Το αν το εκλογικό αποτέλεσμα για το Λαϊκό Κόμμα είναι συνέπεια της δικής του στρατηγικής ή των σφαλμάτων του αντιπάλου του, είναι συζητήσιμο. Αυτό όμως που δεν χωρεί αμφιβολία είναι ότι το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη όχι μόνον έναντι όσων το ψήφισαν, αλλά και εκείνων των πολιτών που έριξαν αλλού την ψήφο τους. Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής αφορούν την ανάδειξη νέων δημάρχων και τη ανανέωση των τοπικών κοινοβουλίων σε 13 περιφέρειες της Ισπανίας και όχι την εκλογή νέας κεντρικής κυβέρνησης. Ωστόσο, αν ο πρωθυπουργός Θαπατέρο και η κυβέρνησή του δεν αποδείξουν ότι είναι εις θέσιν να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα καταστήσουν ουσιαστική την αναμονή μέχρι τη διεξαγωγή γενικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε το Λαϊκό Κόμμα θα αισθανθεί αρκετά ενισχυμένο ώστε να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Η εικόνα φθίνει

Ο πρόεδρος Ομπάμα φθάνει σήμερα στη Βρετανία για επίσημη επίσκεψη και ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί. Οι πιο ενθουσιώδεις είναι οι μαύροι, καθώς παρατηρούν ότι «απέδειξε πως δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε σκλάβοι… Μας έδωσε πίσω την υπερηφάνεια μας». Ο Ομπάμα είναι από τη φύση του αουτσάιντερ, γιος ενός Κενυάτη και μιας Αμερικανίδας, θετός γιος ενός Ινδονήσιου μουσουλμάνου. Οι οπαδοί των «Tea party» τρομάζουν μόνο με την ιδέα. Δεν είναι αρκετά μαύρος για κάποιους Αφροαμερικανούς, προϊόν μιας ιδιότροπης χίπισσας, η οποία πρόδωσε τη φυλή της δύο φορές. Και όμως, εξουδετέρωσε αυτές τις φυλετικές προκαταλήψεις, διαπέρασε τις άμυνες. Εκατομμύρια από μας τον λατρέψαμε τότε. Παραμένουμε οπαδοί, αλλά δεν είμαστε τόσο σίγουροι τώρα. Η εικόνα φθίνει. Οι συμβιβασμοί, ναι, πρέπει να γίνονται από αυτούς που ασκούν την εξουσία. Αλλά ο Ομπάμα το παρακάνει. Δείχνει να μετατρέπεται σ’ έναν απεχθή Αμερικανό, τα λόγια του οποίου συχνά στοχεύουν στον κατευνασμό της Σάρα Πέιλιν και άλλων δεξιών συκοφαντών. Το Γκουαντάναμο είναι ακόμη ανοιχτό. Η κουστωδία που το δημιούργησε εξακολουθεί να παραβιάζει τις αμερικανικές αξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή