«Παιδική χαρά», φωτογραφίες «φτιαγμένες με τους κανόνες και τη χαρά του παιχνιδιού»… Το λεύκωμα του Ηλία Κοσίντα από τις εκδόσεις «Ευρασία»

«Παιδική χαρά», φωτογραφίες «φτιαγμένες με τους κανόνες και τη χαρά του παιχνιδιού»… Το λεύκωμα του Ηλία Κοσίντα από τις εκδόσεις «Ευρασία»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα έξι τελευταία χρόνια είχα τη χαρά και την τύχη να βρεθώ ξανά μέσα σε έναν όμορφο κόσμο, τον κόσμο των παιδιών. Εναν κόσμο δημιουργικό, τρυφερό, αυθόρμητο. Δεν βρέθηκα ανάμεσά τους με την απόσταση του ενήλικα, αλλά με την άνεση του συνομηλίκου. Από τη στιγμή που με έκαναν ισότιμο μέλος της παρέας τους, όλα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Παιχνίδια, σοβαρές κουβέντες, σκανταλιές, φωτογραφίες». Πριν από έξι χρόνια ο Ηλίας Κοσίντας έγινε πατέρας.

Η γυναίκα του Φιόνα έφερε στον κόσμο την ξανθούλα Μελίνα που, θαρρείς, γι’ αυτήν έφτιαξε ο Θεός το χαμόγελο! «Πηγή χαράς και έμπνευσης για μένα», την αποκαλεί στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ευρασία», με μαυρόασπρες φωτογραφίες της Μελίνας και άλλων παιδιών που χαίρονται τη θάλασσα, το παιχνίδι τους, τη συντροφιά του σκύλου τους και μας φέρνουν πίσω στα χρόνια της ξενοιασιάς όταν οι γονείς και οι φίλοι μας ήταν όλος μας ο κόσμος, και το Παιδί ο πρωταγωνιστής! Προσωπικά, γνώρισα τον Ηλία Κοσίντα σε δωμάτιο του «Ευαγγελισμού», όταν ήρθε η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη να επισκεφθεί τον Αλέξη Μπίστικα. Εκείνος τη φωτογράφισε – είναι το πορτρέτο της με το πιο γλυκό ανθρώπινο χαμόγελο που μόνον οι πολύ δικοί της άνθρωποι το ξέρουν. Ο Ηλίας Κοσίντας, φίλος του Αλέξη από κοινά χρόνια σπουδών στη φωτογραφία, τον φωτογράφισε με τη μηχανή του σ’ εκείνη την επίσκεψη στον προθάλαμο της οριστικής φυγής και των δυο τους – η Μελίνα, πρώτη, ο Αλέξης μετά.

Λυτρωτική, λοιπόν, η χαρά όταν πήρα το λεύκωμα αυτό με τη μικρή του Μελίνα, που τον παίρνει από το χέρι και τον οδηγεί στον παράδεισο της παιδιάστικης ανεμελιάς και αθωότητας. «O Ηλίας κατάφερε με ένα κλικ να αιχμαλωτίσει εικόνες μοναδικές. H καθημερινότητα απεικονίζεται σε εικόνες που μας κάνουν να ταξιδέψουμε και να ονειρευτούμε. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μάς βγάζουν συναισθήματα χαράς, τρυφερότητας, ευτυχίας», γράφει η Ελένη Γερουλάνου στην εισαγωγή. Είναι η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη, εκεί γνώρισε τη Μελίνα και τον πατέρα της Ηλία. «Οι φωτογραφίες του Ηλία Κοσίντα δεν έχουν ήχο. Κι όμως εάν σταθείτε λίγο σε καθεμία θα ακούσετε τις φωνές των παιδιών, το πλατσούρισμα στο νερό, τον ήχο των τζιτζικιών. Οι φωτογραφίες του μας λένε ιστορίες…». O Ηλίας Κοσίντας, μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου, με πλήθος εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές και δημοσιεύσεις, αυτή τη φορά φωτογράφισε τη χαρά της ψυχής και των ματιών του, τη δική του Μελίνα, και η τόσο ατομική έκθεση στην «The Image Gallery», όσο και το λεύκωμά του αυτό μάς καλεί στην «Παιδική χαρά» που την γνωρίσαμε ως παιδιά και ως γονείς. Ευχαριστούμε, Ηλία, Φιόνα, Μελίνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή