Μια ημέρα από τη ζωή του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, 1 Ιουνίου 2011

Μια ημέρα από τη ζωή του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, 1 Ιουνίου 2011

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το θέμα της σημερινής ομιλίας αφορά, τι άλλο; Τους ποιητές της Θεσσαλονίκης, θέμα που με έχει απασχολήσει εδώ και μισόν αιώνα. Τους έχω εντάξει, σε τρεις μεγάλες ενότητες: τους Αρχαϊκούς -των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας, τους παραδοσιακούς – του Μεσοπολέμου και τους μοντέρνους- από το 1938 και εξής…» Εάν μπορούσαμε να δώσουμε και το Staccato της εκφοράς του λόγου του, την άψογη άρθρωση, θα καταλαβαίνατε ότι ομιλεί ο ποιητής της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, ο επαναστάτης με αιτία του «Εναντίον» και τόσων άλλων ποιημάτων από τις συλλογές του Ντίνου Χριστιανόπουλου που τόσο αγαπήθηκαν, καθώς η μία γενιά παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη, και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι εκείνος που τους μιλάει, αν όχι και τους εκφράζει… Είμαστε στην ασφυκτικά γεμάτη Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ο Ντ. Χριστιανόπουλος ομιλεί από έδρας, μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του (από την πρόσκληση του ΑΠΘ) λογοτέχνη, κριτικού, βιβλιογράφου και εκδότη Ντίνου Χριστιανόπουλου. Θέμα του «Οι σημαντικότεροι ποιητές της Θεσσαλονίκης: Μικρό Γραμματολογικό σχεδίασμα», παρουσία του πρυτάνεως κ. Ι. Μυλόπουλου, του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας Μ. Χρυσανθόπουλου και ύστερα από τον έπαινο που εξεφώνησεν η επίκουρος καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Ιατρού για το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «που μεγάλωσε σαν επίμονο μοναχικό δέντρο». Φοράει την τήβεννο με το διάσημα της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας – είναι ο πρώτος και ο μόνος απόφοιτος φιλόλογος της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ που έγινε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας.

«Είναι μία τιμή που προέρχεται από τη Φιλοσοφική, τη σχολή μου και γι’ αυτό δέχθηκα αυτή τη διάκριση», όπως είπε σε φίλο του λόγιο, όταν εκείνος παρατήρησε «μήπως αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με το «Εναντίον» του». Δεν θα επεκταθεί η στήλη στην ομιλία του, η οποία, φυσικά, μαγνητοφωνήθηκε, θα τυπωθεί και θα εκδοθεί από το ΑΠΘ. Ας μιλήσουμε καλύτερα γι’ αυτή την ημέρα της 1ης Ιουνίου 2011, όπου το ελαφρότατο χαμόγελο της ικανοποίησης διαδεχόταν η συγκίνηση στο πρόσωπο του ποιητή της Θεσσαλονίκης.

Οι φίλοι του -λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού- από την εποχή της «Διαγωνίου» και τώρα από τις συναντήσεις τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα στο «Ντορέ», είχαν έρθει από ενωρίς, με μαγνητόφωνα και με φωτογραφικές μηχανές, για να κρατήσουν τις στιγμές της ημέρας αυτής. Ο ποιητής έφθασε με τον Δημήτρη Νικολούδη, τον τραγουδιστή και διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού 958 FM της ΕΤ3 που έχει τραγουδήσει πολλά μελοποιημένα ποιήματά του. Κοστούμι άψογο, λευκό υποκάμισο με ριγέ γραβάτα, σοβαρό ντύσιμο αστού, τα λευκά μαλλιά καλοχτενισμένα, όπως πάντα. Εννοείται στην ώρα του, 11 ακριβώς, ανέβηκε τα σκαλιά και μετά αρνήθηκε το ασανσέρ, ανέβηκε πάλι τη σκάλα προς τον όροφο της Αίθουσας Τελετών – 150 σκαλιά, μέτρησαν οι φίλοι του που τον ακολουθούσαν. Μέσα, γεμάτη η αίθουσα με ορθίους, με κάμερες και βίντεο, και σε πρώτο πλάνο οι πρυτανικές αρχές. Μετά η τελετή, η ένδυση, η επίδοση των διάσημων, η αναγόρευση, η ομιλία, τα χειροκροτήματα και η ατελείωτη σειρά φίλων και θαυμαστών που κράτησε στις φωτογραφίες του ο καλλιτέχνης φωτογράφος Γιάννης Βανίδης, και όπου βλέπουμε, εξίσου χαμογελαστούς και όμοια συγκινημένους τους φίλους του -«γέφυρα» με τη Θεσσαλονίκη- τον ζωγράφο Ντίνο Παπασπύρου, τον Θωμά Κοροβίνη, λογοτέχνη, τραγουδοποιό και τραγουδιστή και τον ιδιοκτήτη του «Ιανός» Νίκο Καρατζά. Ολη η πνευματική Θεσσαλονίκη μια αγκαλιά αναγνώρισης και αγάπης για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

«Η ποίηση δεν σταματάει ώς εδώ. Συνεχίζει έντονη, παραγωγική ίσως και καλύτερη ώς τις μέρες μας. Για το τι συμβαίνει με το αίνιγμα της ποίησης δεν θα μας απασχολήσει, γιατί δεν ξέρω να λύνω αινίγματα. Αλλά το ότι εξακολουθεί να υπάρχει σε κάθε εποχή αυτό είναι μεγάλη χαρά και σ’ αυτή τη μεγάλη χαρά συμμετέχει και η πόλη μας. Σας ευχαριστώ». Ντινος Χριστιανοπουλος

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή