Η ώρα της αλήθειας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μοιάζει να μην έχει καταλάβει σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα, μοιάζει να μη συνειδητοποιεί ότι οι πολίτες, από τους πλέον συνεπείς στη λογική των επώδυνων αλλά αναγκαίων αλλαγών, μέχρι τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας και της «εύκολης λύσης» της χρεοκοπίας, έχουν φθάσει στα όριά τους. Ο δημόσιος πολιτικός λόγος εξαντλείται στα μικροκομματικά όρια προηγούμενων δεκαετιών, αρκεί μόνον για τα 10 λεπτά της τηλεοπτικής προβολής.  

Το ίδιο το πολιτικό σύστημα που ευαγγελίζεται την αλλαγή του και το «τέλος της μεταπολίτευσης» μοιάζει ουσιαστικά εγκλωβισμένο σε όσα έμαθε τόσα χρόνια. Προσπαθεί να διαχειρισθεί την αλλαγή, παραμένοντας ίδιο και απαράλλακτο. Μη ακούοντας όχι μόνον τις φωνές ή ακόμη και τις άναρθρες κραυγές των «Αγανακτισμένων», αλλά ούτε καν την αγωνία της μεγάλης σιωπηρής πλειοψηφίας. Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη κοιτούσε με αγωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η πλατεία απ’ έξω φλεγόταν και τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για την «κρισιμότερη ψηφοφορία όλων των εποχών», οι πολιτικοί μας λειτουργούσαν με όρους περασμένων δεκαετιών, όρους επιβίωσης και διαδοχής.

Ο πρωθυπουργός που ετοιμάζεται, και ορθώς, να προτείνει τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, να προχωρήσει σε δημοψηφίσματα με στόχο το «βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας» (έτσι δεν το έλεγε κάποτε το ΠΑΣΟΚ;) διαγράφει τον βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή που διαφωνεί. Από κοντά και ο αρχηγός της Ν. Δ. που -μην έχετε αμφιβολία- αν δεν είχε προλάβει να ανεξαρτητοποιηθεί θα διέγραφε την κ. Ελσα Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο άνθρωπος που καλείται να προσωποποιήσει τη μάχη επιβίωσης της χώρας, αναλωνόταν σε ρητορικούς και λογικούς ελιγμούς προκειμένου να πείσει τους κ. Π. Κουρουμπλή (ανεπιτυχώς) και Αλ. Αθανασιάδη (επιτυχώς) να υπερψηφίσουν, θέτοντας εν αμφιβόλω έστω και ρητορικά όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικος επέτρεπε στον βουλευτή Κοζάνης να εξηγήσει σε πανελλήνια μετάδοση πώς πείσθηκε, τη δωδεκάτη ώρα, να υπερψηφίσει όσα κατήγγελλε επί ημέρες από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο κ. Αθανασιάδης έγινε, εντέλει, γνωστός στο πανελλήνιο. Για όλους τους λάθος λόγους, όμως.

Κι αν για τα «μεγάλα κομματικά μαγαζιά» τέτοιου είδους εσωτερική διαχείριση μοιάζει συνήθης, η θέση της Αριστεράς είναι δεδομένη και οι αλλαγές στάσης του κ. Γ. Καρατζαφέρη δεν εκπλήσσουν πλέον, το «παρών» της Δημοκρατικής Συμμαχίας -σε αντίθεση με τη ροπή προς το «ναι» της κ. Ντόρας Μπακογιάννη- εμφανίστηκε μάλλον ως αποτέλεσμα των εσωκομματικών ισορροπιών και ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και τα νεότερα των κομμάτων φέρουν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος εντός του οποίου αναδείχθηκαν.

Αυτές τις ημέρες στη Βουλή και τα τηλεπαράθυρα κυριάρχησε η λέξη «πατριωτισμός». Πατριωτικό καθήκον η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι πλέον θα βάλει χέρι στη σπατάλη του Δημοσίου και δεν θα αρκεστεί στα οριζόντια μέτρα που πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας. Πατριωτικό καθήκον το «όχι» και στο Μεσοπρόθεσμο αλλά και, προκαταβολικά, στη νέα δανειακή σύμβαση αν δεν υιοθετηθεί η στρατηγική του για μείωση της φορολογίας, απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς και εκείνος να τολμά να προβάλλει και τα «επώδυνα» του προγράμματός του, δηλαδή τη μείωση του μισθολογικού κόστους και των δαπανών στο Δημόσιο.

Οι συνθήκες μοιάζουν πιο ώριμες από ποτέ για να τολμήσουν τα κόμματα κάτι απλό: να πουν την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό, αφήνοντας κατά μέρος τις ασκήσεις κομματισμού. Αυτό ισχύει, κατ’ εξοχήν, γι’ αυτούς που απαρτίζουν τα κόμματα, τους βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά (ομαλά δεν σημαίνει και εύκολα) αν όχι στην επόμενη, σίγουρα στη μεθεπόμενη Βουλή, οι περισσότεροι δεν θα είναι μέσα. Υπάρχει, βέβαια, και μία ακόμη παράμετρος. Πριν ή παράλληλα με τους βουλευτές και εμείς οι δημοσιογράφοι να ακολουθήσουμε, με μεγαλύτερη συνέπεια, τον ίδιο δρόμο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή