49 χρόνια πρίν στην «Κ»3.VΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»3.VΙΙ.1962

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑΣ: Παρίσιοι, 2.- Μετά επτά και πλέον έτη αιματηροτάτου πολέμου, καταστροφών, δηώσεων, εμπρησμών και χιλιάδων θυμάτων, εγεννήθη σήμερον η νέα Αλγερία κατόπιν των αποτελεσμάτων του χθεσινού δημοψηφίσματος διά την αυτοδιάθεσιν του αλγερινού λαού, τα οποία απέβησαν συντριπτικώς υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Ανω του 99% των ψηφοφόρων απεφάνθησαν υπέρ αυτής. Αλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, που παρέμειναν εις την Αλγερίαν, εψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Πάντως επεκράτησεν απόλυτος τάξις κατά την χθεσινήν ψηφοφορίαν. Ενώ όμως αναμένεται η εκ μέρους της γαλλικής Κυβερνήσεως επίσημος αναγνώρισις της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, εξεδηλώθη σοβαρωτάτη διάσπασις εις τους κόλπους της αλγερινής προσωρινής Κυβερνήσεως, ιδία δε μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Μπεν Κέντα και του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Μπεν Μπέλα, ο οποίος φαίνεται ότι υποστηρίζεται και από το μεγαλύτερον μέρος του αλγερινού απελευθερωτικού στρατού. […] Από της 20.30΄ ώρας σήμερον η νομαρχία του Αλγερίου κατελήφθη υπό δυνάμεων του αλγερινού απελευθερωτικού στρατού, που εξαρτώνται από την αυτόνομον διοίκησιν του Μετώπου Απελευθερώσεως (FNL) της περιοχής Αλγερίου.

ΝΤΕ ΓΚΩΛΛ – ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ: Παρίσιοι, 2.- Ο Πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Κάρολος ντε Γκωλλ και ο καγκελλάριος της Δυτικής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ έσφιξαν σήμερον τας χείρας των εις ιστορικήν αναγνώρισιν της συμφιλιώσεως των δύο χωρών των, αι οποίαι διεξήγαγον τρεις μεγάλους πολέμους εναντίον αλλήλων, εις χρονικόν διάστημα μικρότερον του αιώνος.

ΓΙΑΓΚΟΣ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ: Εδημοσιεύθη εις την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» το διάταγμα διά του οποίου ορίζεται πρόεδρος της παρά τω υπουργείω Συντονισμού επιτροπής ευρωπαϊκής συνεργασίας ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ι. Πεσμαζόγλου, ο οποίος ως γνωστόν ηγήθη της αντιπροσωπείας που διεπραγματεύθη την Συμφωνίαν Συνδέσεως της Ελλάδος με την ΕΟΚ.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Ανακοινούται η ίδρυσις της «Ενώσεως Σκηνοθετών Ελληνικού Κινηματογράφου», σωματείου έχοντος σκοπόν την από κοινού αντιμετώπισιν των διαφόρων προβλημάτων επαγγελματικής και καλλιτεχνικής φύσεως. […] Το προσωρινόν διοικητικόν συμβούλιον, υπό την προεδρίαν του κ. Γ. Τζαβέλα, απετελέσθη υπό των κ.κ. Αλ. Σακελλάριου, Νικ. Κουνδούρου, Μιχ. Κακογιάννη, Γ. Ζερβού, Γρ. Γρηγορίου, Βασ. Γεωργιάδη, Ντ. Δημόπουλου και Ρούσσου Κουνδούρου.

ΑΝΕΥ ΨΥΓΕΙΩΝ: Την νύκτα της Κυριακής εις τον σταθμόν πρώτων βοηθειών Αθηνών μετεφέρθησαν περί τα 50 άτομα εκ λαϊκών ιδίως συνοικιών, τα οποία υπέστησαν ελαφράς μορφής τροφικάς δηλητηριάσεις από τρόφιμα συντηρηθέντα άνευ ψυγείων ή με ανεπαρκή ψύξιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή