49 χρόνια πρίν…5.VΙΙ.1962

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΘΟΡΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ: Θεσσαλονίκη, 4. – Δύο σοβαρά μεθοριακά επεισόδια εσημειώθησαν χθες. Το έν εξ αυτών εις την ελληνοβουλγαρικήν μεθόριον όπου, υπό τας ριπάς των βουλγαρικών πολυβόλων, εφονεύθη 16ετής ποιμενόπαις και το δεύτερον επί του Εβρου εις την ελληνοτουρκικήν μεθόριον, όπου υπό τα πυρά τριμελούς τουρκικής περιπόλου συνελήφθησαν δύο Ελληνες χωρικοί.

Το πρώτον αιματηρόν μεθοριακόν επεισόδιον εσημειώθη εις την περιοχήν Σουφλίου και όταν ο μουσουλμάνος ποιμενόπαις Χαμλάς Ραμαντάν του Αχμέτ, ετών 16, εκ του χωρίου Βρύση, εισήλθεν εις την διαχωριστικήν γραμμήν. Ο μικρός μουσουλμάνος έβοσκε τα πρόβατά του εις βοσκότοπον κείμενον πλησίον των συνόρων. Αιφνιδίως όμως ένας αμνός απεσπάσθη εξ αυτού και επροχώρησε προς την διαχωριστικήν μεθοριακήν γραμμήν. Ο Ραμαντάν εκινήθη διά να τον περισυλλέξη, αλλ’ όταν επροχώρησεν ολίγα μέτρα εδέχθη ριπήν πολυβόλου των Βουλγάρων μεθοριακών φρουρών και έμεινεν άπνους. Το πτώμα του αφέθη επί τόπου και αύριον θα συναντηθούν Ελλην και Βούλγαρος αξιωματικοί προκειμένου να διαπιστώσουν τας συνθήκας του φόνου του ποιμενόπαιδος και να υπογράψουν τα πρωτόκολλα παραδόσεως και παραλαβής του πτώματος.

Το δεύτερον επεισόδιον εσημειώθη την 6ην πρωινήν παρά την θέσιν Κανδηλάκια του Εβρου, όταν τριμελής στρατιωτική τουρκική περίπολος ήνοιξε πυρ κατά λέμβου επί της οποίας επέβαινον οι Αλέξανδρος Κολκούτης, ετών 50, και Χαράλαμπος Αραμπατζής, ετών 38, κάτοικοι Γεμιστής Εβρου και τους υπεχρέωσε να διαπεραιωθούν επί του τουρκιού εδάφους. Οι δύο Ελληνες συνεμορφώθησαν και συλληφθέντες υπό των Τούρκων στρατιωτών ωδηγήθησαν εις το μεθοριακόν τουρκικόν φυλάκιον, εκεί όμως ο Κολκούτης κατόρθωσε να διαφύγη της προσοχής των Τούρκων στρατιωτών, να ριφθή εις τον Εβρον και κολυμβών υπό τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών να φθάση εις το ελληνικόν έδαφος και να αναφέρει το επεισόδιον εις τας αρχάς.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ: Παρίσιοι, 4. – Ο θεατρικός κριτικός του παρισινού «Κόσμου» κ. Bertrand Poirot-Delpech γράφει διά την παράστασιν των «Ορνίθων» του Αριστοφάνους εις το Θέατρον των Εθνών, από το ελληνικόν Θέατρον Τέχνης: «[…] Ο Κάρολος Κουν, εμψυχωτής και σκηνοθέτης, δικαίως επίστευσεν εις το αμετάβλητον της φύσεως. Εισηκούσθη με μπρίο και άνεσιν από ένα θίασον πολυάριθμον όλον ζωντάνιαν. Ο Αριστοφάνης υπό τον ουρανόν του…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή