49 χρόνια πρίν…6.VΙΙ.1962

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Ο εισηγητής της μειοψηφίας κ. Γ. Μαύρος αναπτύσσων χθες εις την Επιτροπήν Εξουσιοδοτήσεως της Βουλής τας απόψεις της Ενώσεως Κέντρου επί του νομοθετικού διατάγματος περί εκτάκτων μέτρων, ετόνισεν ότι υπό τας παρούσας συνθήκας δεν τίθεται θέμα αναγνωρίσεως του Κ.Κ.Ε. Ο κ. Μαύρος ετάχθη όμως κατά του σχεδίου, το οποίον ισχυρίσθη ότι αποβλέπει εις την φασιστικοποίησιν της χώρας, υπεστήριξεν ότι αι διατάξεις του άρθρου 7 έχουν ληφθή από νόμον του Γ’ Ράιχ και ότι ο κομμουνισμός δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα, και ανέφερε την αντίθεσιν της Ενώσεως Κέντρου προς τας διοικητικάς εκτοπίσεις και την διεύρυνσιν της χρήσεως πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Είπεν ότι η Κυβέρνησις (Κωνσταντίνου Καραμανλή) επεδίωξε την πόλωσιν και διά του νόμου του 1956 και διά του ισχύοντος συστήματος του πλειοψηφικού, υπαινιχθείς ενδεχομένην συνεργασίαν της Ενώσεως Κέντρου με την Αριστεράν, εις περίπτωσιν εφαρμογής του.

ΕΛΛΑΣ – ΙΤΑΛΙΑ – ΕΟΚ: Ρώμη, 5.- Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε σήμερον τας συμφωνίας διά την σύνδεσιν της Ελλάδος με την Κοινήν Αγοράν παρά την αντίθεσιν των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών, οι οποίοι ωμίλησαν περί αντιδημοκρατικότητος εις την Ελλάδα.

ΑΛΓΕΡΙΑ: Παρίσιοι, 5.- Η ολιγοήμερος ανεξαρτησία της Αλγερίας ημαυρώθη συνεπεία αιματηρών επεισοδίων, τα οποία συνέβησαν σήμερον την μεσημβρίαν εις το κέντρον του Οράν. Κατ’ ανεπιβεβαιώτους πληροφορίας εφονεύθησαν 60 άτομα, τόσον Αλγερινοί όσον και Ευρωπαίοι και περί τα 100 ετραυματίσθησαν. Τα επεισόδια ήρχισαν, όταν άγνωστοι ήνοιξαν πυρ από τας στέγας και τους εξώστας ευρωπαϊκών πολυκατοικιών εναντίον πυκνού πλήθους Αλγερινών εορταζόντων την ανεξαρτησίαν της χώρας των. Κατά την επικρατεστέραν εκδοχήν τα επεισόδια προεκλήθησαν από κομμάντος της γαλλικής στρατιωτικής τρομοκρατικής οργανώσεως ΟΑΣ.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ: Παρίσιοι, 5.- Αι εφημερίδες «Φιγκαρό», «Κομπά» και «Λιμπερασιόν» δημοσιεύουν ευμενεστάτας κριτικάς διά τας παραστάσεις, εις την παρισινήν σκηνήν του Θεάτρου των Εθνών, έργου του Αριστοφάνους υπό του θιάσου του «Θεάτρου Τέχνης» των Αθηνών. […] Ο γνωστός κριτικός κ. Ζαν-Ζακ Γκωτιέ γράφει εις τον «Φιγκαρό»: […] Αι χορεύτριαι είχαν χάριν, ελαφρότητα και πνεύμα. Η μία ψιλόλιγνη, εις το χορογραφικόν της τάλαντον προσέθετε και την γοητείαν ενός χαριτωμένου κορμιού. Ας με συγχωρήσουν αν δεν αναφέρω ονόματα, αλλά φοβούμαι μήπως αποδώσω εις την Ζουζού ό,τι ανήκει εις την Ιουλίαν ή την Μάγια.[…]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή