Γραμματα Αναγνωστων

7' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή των φαρμάκων

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 5ης Ιουλίου δημοσιεύσατε επιστολή του κ. Μάνου για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Σχετικά με το δημοσίευμα απαντώ: «Το δελτίο τιμών που δημοσιεύτηκε και ισχύει από 1-7-2011 προέκυψε από γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.3840/2010, για πρώτη φορά από την ψήφισή του με μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 10,23% (επιπρόσθετα στη μείωση κατά 2,5% του δελτίου τιμών που εκδόθηκε στις 17-5-2011) και κατ’ επέκταση στις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Με την ανάληψη της αρμοδιότητας τιμολόγησης των φαρμάκων από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ από 1/4/2011, με τα δύο δελτία τιμών που εκδόθηκαν, πετύχαμε συνολική μεσοσταθμική μείωση 13%. Η εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ είναι αμελητέα στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα;

Κατά την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, η τιμή που διαμορφώνεται αρχικά, είναι η τιμή παραγωγού στην οποία προστίθενται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών και ΦΠΑ. Με τα άρθρα 34 και 38 του ν.3918/2011 έγιναν παρεμβάσεις στο ποσοστό κέρδους και των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων. Ειδικότερα με το άρθρο 34 οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, κλιμακωτό ποσοστό επί του αιτούμενου ποσού από κάθε φορέα από 1,5% έως 8% και συνεπώς με έμμεση μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών από τον Απρίλιο του 2011 κατά 4% μεσοσταθμικά. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός ενός φαρμακείου τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επιστροφής προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα θέλαμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα στον κύριο Μάνο, επί των παραδειγμάτων που έθεσε, αλλά τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ελλιπή, αφού δεν αναφέρονται οι λιανικές τιμές των φαρμάκων, για να προσδιορίσουμε στην κάθε περίπτωση το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Με το άρθρο 38 πραγματοποιήθηκε άμεση μείωση του κέρδους των χονδρεμπόρων κατά 1/3 του αρχικού ποσοστού κέρδους, με εφαρμογή από τον Μάιο του 2011, δηλαδή από 7,8% σε 5,4%.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ο Θετικός Κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οποίος αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και η επέκταση του καταλόγου με τα ακριβά φάρμακα – οι 89 εμπορικές ονομασίες (αντιστοιχούν σε 330 διαφορετικές συσκευασίες και περιεκτικότητες) θα αυξηθούν στις 150 με τις αντίστοιχες συσκευασίες και περιεκτικότητές τους. Στον κατάλογο αυτό, το κέρδος του φαρμακοποιού έχει μειωθεί οριζόντια και αντιστοιχεί σε 14,3% στη λιανική τιμή, όταν για τα υπόλοιπα φάρμακα είναι 23,4% (φάρμακα άρθρου 12 ν.3816/2010 ). Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι από τον Απρίλιο του 2011 ισχύει αρνητική λίστα περίπου 500 σκευασμάτων και η ανανεωμένη λίστα ΜΥΣΗΦΑ (περίπου 500 σκευασμάτων επίσης). Με την εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων, αναμένεται η εκπλήρωση του στόχου μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2011. Το μείζον είναι η επίτευξη του στόχου και όχι τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξή του.

Μας εγκαλεί ο κ. Μάνος για αποφάσεις μας στον χώρο του φαρμάκου, που καμία κυβέρνηση και κανένας αρμόδιος υπουργός δεν έλαβε από το 1984, τη στιγμή που στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι σχετικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα ώς σήμερα και απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας για να μειώσουμε και να συγκρατήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των πολιτών. Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποσπασματικές αναλύσεις δεν βοηθούν ούτε τον χώρο της υγείας ούτε τη χώρα την ίδια».

Ανδρεας Λοβερδος – Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Special Οlympics
Υπερηφάνεια και ντροπή
Ι

Κύριε διευθυντά

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί να πηγαίνει κάποιος εθελοντής σε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός; Τι είναι αυτό που περιμένει να βιώσει εκεί;

Ο κάθε εθελοντής έχει τους λόγους του, όπως είναι η συνεισφορά στην επιτυχία των αγώνων, ειδικά τώρα που παίρνουν μέρος άτομα με νοητική υστέρηση, η δυνατότητα να συναναστραφεί με ανθρώπους από τα πέρατα της γης, να μιλήσει και να παίξει μαζί τους, να βρει άλλους συναδέλφους εθελοντές με ενδιαφέροντα για τους αγώνες. Το να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο πολυεθνικό περιβάλλον και να εισπράττεις τα ζεστά χαμόγελα αθλητών και συνοδών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη δουλειά σου, είναι απλά συγκλονιστικό. Μα θα μου πείτε, όλα πήγαν ρολόι, δεν υπήρξαν προβλήματα, τραυματισμοί, ζημιές ή άλλες στιγμές που σε έφεραν σε δύσκολη θέση; Μα φυσικά και υπήρξαν, όλα τα παραπάνω σε μικρό ή μεγάλο βαθμό συνέβησαν στη διάρκεια των αγώνων. Είδαμε όμως ότι λύσεις δόθηκαν και ορισμένες φορές από ενθουσιώδεις εθελοντές.

Η μεγάλη αυτή γιορτή έλαβε χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες στην πατρίδα μας. Οι κινητοποιήσεις στους δρόμους, τα γεγονότα στο Σύνταγμα θα μπορούσαν να ήταν καταστρεπτικά στην ομαλή τους έκβαση. Ομως οι οδηγοί της ΕΘΕΛ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις μεταφορές από τα ολυμπιακά χωριά προς τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων, οι περισσότεροι εθελοντές επιστράτευσαν όλα τα μέσα για να πάνε στα πόστα τους εν μέσω των απεργιών στις συγκοινωνίες. Δεν υπήρξε άνθρωπος που να είπε δεν βαριέσαι! Οι αγώνες αυτοί πρόσφεραν ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους μας. Αποχαιρετήσαμε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου το βράδυ τους αθλητές μας. Εγιναν όλοι δικά μας παιδιά και φίλοι και ανανεώσαμε μαζί τους το ραντεβού για την επόμενη αθλητική οργάνωση. Οι περισσότεροι εθελοντές πήραν προσκλήσεις για να επισκεφθούν τις μακρινές τους πατρίδες. Προσωπικά πήρα πρόσκληση για το Ιράκ!

Δημητρης Κανελλοπουλος – Εθελοντής

ΙΙ

Κύριε διευθυντά

Εκανε πάλι τα δικά της η ΕΡΤ. Δεν μετέδωσε καθόλου αγώνες, αλλά μέχρι 9 επαναλήψεις την εβδομάδα που πέρασε. Οι γονείς που είχαν παιδιά που ελάμβαναν μέρος -και δεν ήταν λίγα- δεν θα επιθυμούσαν να τα δουν να αγωνίζονται; Προ ετών ίδιοι αγώνες που ελάμβαναν μέρος σε άλλες χώρες μεταδίδονταν αναλυτικά. Απαράδεκτο. Ο υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να δώσει οδηγίες στην ΕΡΤ. Αυτά που μετέδιδε στις 11 μ.μ. δεν έδιχναν αγώνες, αποτελέσματα, μετάλλια κ.λπ.

Χριστοφορος Ματσουκης – Χαλάνδρι

ΙΙΙ

Κύριε διευθυντά

Αυτές τις ημέρες, ένα σημαντικό γεγονός συντελέσθηκε στην πατρίδα μας την Ελλάδα. Αθλητές των Special Olympics απ’ όλο τον κόσμο μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας έκαναν υπερήφανους. Ως εθελοντής είμαι ευτυχής που έζησα τον παλμό αυτών των αγώνων. Αγώνες για ανάταση ζωής, ελπίδας και αισιοδοξίας. Οποιος έζησε αυτούς τους αγώνες αισθάνθηκε τα συναισθήματα του ενθουσιασμού, της χαράς και της συγκίνησης στον ύψιστο βαθμό. Οι αθλητές αυτοί με τον όμορφο κόσμο τους, γέφυρες χτίζουν και φράγματα γκρεμίζουν! Οι τελετές έναρξης και λήξης ήταν καταπληκτικές. Οι Ελληνες κάνουμε πράγματα θαυμαστά, που μας κάνουν υπερήφανους. Αυτές τις ημέρες αντί να βγαίνουν αυτές οι εικόνες προς τα έξω, δυστυχώς έβγαιναν εικόνες ντροπής. Από τη μια υπερηφάνεια και από την άλλη ντροπή. Είθε κάποτε να αισθανόμαστε μόνο υπερηφάνεια!

Διον. Μαρκοπουλος – Εθελοντής

Το ίδιο μάθημα

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει ότι εμείς, οι κάποιας (μεγάλης) ηλικίας άνθρωποι, μόλις απομακρυνθούμε από τον δημόσιο θώκο που κατείχαμε, θυμόμαστε τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, το δίκαιο του λαού, το Σύνταγμα και τους νόμους και βγαίνουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά μας για την κατάντια που «οι άλλοι» έχουν οδηγήσει τη χώρα μας. Είμαστε εμείς, οι ίδιοι, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να διατηρήσουμε τη θέση μας και να «ανεβούμε», κάναμε «την πάπια». Ντροπή και αίσχος μας! Αλλά ντροπή και αίσχος και στους νεότερους, εκείνους που κατέλαβαν τις θέσεις μας και επαναλαμβάνουν το μάθημα που τους «διδάξαμε».

Δρ Αγγελος Ρηγοπουλος – Συγγραφέας – Πεύκη

Η δύναμη της ψυχής!

Κύριε διευθυντά

Με δικαιολογία την οικονομική κρίση η οποία «μαίνεται» στη χώρα μας δεν αρνηθήκαμε να φιλοξενήσουμε παρά το υψηλό κόστος τη διεξαγωγή των 13ων Παγκόσμιων Αγώνων «Special Οlympics».

Εδώ στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε το Ολυμπιακό ιδεώδες, η ευγενής άμιλλα. Στην έναρξη ένα παραμύθι ξετυλίχτηκε μπροστά μας με αληθινούς ήρωες. Στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της πόλης των Αθηνών χειροκροτήσαμε 7.500 αθλητές από 185 χώρες. Δεν υπάρχει αληθινά άνθρωπος ο οποίος να μη χαίρεται μαζί με τις νέες και τους νέους στους οποίους η ίδια η ζωή ή κάποιο ατύχημα τους στέρησε ένα ολοκληρωμένο κορμί ή κάποια σημαντική από τις αισθήσεις τους. H εμπιστοσύνη στη δύναμη της ψυχής, τους βοηθά να υπερβούν τους εαυτούς τους. Παρακολουθώντας, την τελετή έναρξης και τη συμμετοχή τους καθημερινά σε διάφορα αθλήματα η σκέψη ίσως πολλών μαζί και η δική μου γύρισε χιλιάδες χρόνια πίσω.

Τότε στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Σπάρτη ίσχυε μια απάνθρωπη, σκληρή νομοθεσία: «Μετά αποφάσεως των γερόντων της φυλής κάθε ασθεντικό ή ανάπηρο νεογνό απερρίπτετο εις τον Ταΰγετο όπου υπήρχε μια βαθειά φάραγξ, ο περίφημος Καιάδας (πηγή: Λεξικόν Ηλιος). Ευτυχώς τούτο δεν ίσχυε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. H καθιέρωση των «Special Olympics» θέλει να αποδείξει ότι κάθε άτομο αρτιμελές ή μη μπορεί και είναι χρήσιμο στην κοινωνία! Δεν υπάρχουν σήμερα Καιάδες. Υπάρχει μόνο ο σεβασμός σε όλους και η αναγνώριση τους ως «ίσοι προς ίσον».Η Ολυμπιακή φλόγα κάνει τη σημερινή κοινωνία μας φωτεινή και δίνει σ’ όλους το δικαίωμα του «ευ αγωνίζεσθαι». Αυτή είναι η αληθινή ομορφιά της. Να συνυπάρχουμε, να συναγωνιζόμαστε όλοι οι πολίτες του κόσμου για κάθε τι καλό και ωραίο στην ζωή μας!

Βουλα Τσαρα-Ζιωγανα / Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή