Οι ψηφίδες μιας εκτροπής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι δηλώνουν έκπληκτοι από την καταγγελία του κ. Αλέκου Αθανασιάδη, ο όποιος είπε σε τοπικό σταθμό ότι κάποιοι -και δη του εξωτερικού- τον απείλησαν να ψηφίσει «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο. Κραυγάζουν «ω, σε τι κοινοβουλευτισμό ζούμε, μπαμπά, που εκβιάζεται η ψήφος των βουλευτών;».

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κοζάνης. Αρμοδιότεροι πρέπει να το ελέγξουν. Αυτοί, όμως, που προβληματίζονται, δεν έχουν περάσει από το Σύνταγμα; Το πανό που «προειδοποιεί» τους βουλευτές «όπου και να πάτε θα σας βρούμε» δεν το έχουν δει; Το άλλο που γράφει για «Γουδί» γιατί το προσπερνάνε; Εκτός αν οι εκβιασμοί των πανό καθαγιάζονται επειδή προέρχονται από κάποιο απροσδιόριστο «κίνημα» ή επειδή δεν γίνονται… «τηλεφωνικά από το εξωτερικό».

Από την άλλη, οι μόνοι βουλευτές που προπηλακίζονται από τον όχλο είναι μόνο όσοι ψήφισαν «ναι». Δεν είδαμε νεοκοτζαμάνηδες κατά βουλευτών της Αριστεράς, που ψήφισαν «όχι». Επομένως οι μόνοι που είναι υπό πραγματικό και διαρκή εκβιασμό είναι όσοι ψήφισαν «ναι».

Αυτές τις μέρες βλέπουμε τη μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης να γκρεμίζεται κομμάτι-κομμάτι. Το φασιστικό σύνθημα «να καεί, να καεί», μεταμορφώθηκε σε μούντζα κατά του Κοινοβουλίου και έγινε βίαιες επιθέσεις κατά βουλευτών. Κυκλοφόρησαν αφίσες με υπογραφή «Αμεση Δημοκρατία» που καλούσαν τους πολίτες να πάνε σε μπλόκα πέριξ του κέντρου. Μπλόκα στην Αθήνα είχαμε να δούμε από την εποχή της Κατοχής και το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης πολιτικών μόνο κατά τη διάρκεια της χούντας φαλκιδεύτηκε. Κι όμως! Αυτός ο φασισμός πέρασε ασχολίαστος, άσχετα αν μία βουλευτής του ΚΚΕ, η κ. Λιάνα Κανέλλη, προπηλακίστηκε και γιαουρτώθηκε. Οι οχλοκρατικές συμπεριφορές αποστειρώνονται ως «οργή λαού», με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο βίαιες.

Το χειρότερο είναι ότι δεν ανησυχεί κανείς. Την Κυριακή, 30 – 50 τραμπούκοι επιτέθηκαν κατά του βουλευτή κ. Νίκου Τσώνη. Παρόντες ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία, οι οποίοι, κατά τον γραμματέα του κόμματος, κ. Δημήτρη Βίτσα, «δημιούργησαν αλυσίδα για να μη χτυπηθεί ο κ. Τσώνης».

Ετσι πρέπει να είναι. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δημιουργούν αλυσίδα. Αλλά πώς βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του βουλευτή τα στελέχη του Συνασπισμού; Περνούσαν και παρεμπιπτόντως έκαναν περιφρούρηση; Ή μήπως ήταν οργανωτές του χάπενινγκ, το οποίο εξετράπη σε βιαιότητες; Οπότε, ακόμη κι αν πιστέψουμε ότι «όπου ΣΥΡΙΖΑ και μάλαμα», τότε το κόμμα ή θα πρέπει να μάθει να περιφρουρεί καλύτερα τα χάπενινγκ που διοργανώνουν τα στελέχη του ή να τα κόψει. Ούτε μπορεί υποψήφια βουλευτής του Συνασπισμού να μποϊκοτάρει σε τηλεοπτικό σταθμό των Τρικάλων για να διακόψει συνέντευξη πολιτικής της αντιπάλου.

Λογικώς σκεπτόμενοι πρέπει να συμπεράνουμε ότι αυτοί οι τραμπουκισμοί δεν εκπορεύονται από μια κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου. Το σχέδιο μάλλον είναι ένα ιδιότυπο αντάρτικο διαμαρτυρίας, το οποίο, επειδή ακριβώς ο Συνασπισμός είναι χαλαρή οργάνωση, εκτραχύνεται -πιθανώς και από τρίτους- και καταλήγει σε φασιστικές πρακτικές. Ομως, τελικά, το αποτέλεσμα μετράει και ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται, έστω άθελά του, προαγωγός της αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή