«Αυλαία» των Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο, με πρόγραμμα πλούσιο σε συγκίνηση

«Αυλαία» των Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο, με πρόγραμμα πλούσιο σε συγκίνηση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα άρχισαν τον Σεπτέμβρη του 2006 στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics στη Ρώμη, όπου η πρόεδρος των Special Olympics – Hellas Γιάννα Δεσποτοπούλου υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητα της Ελλάδος για τη διοργάνωση των 13ων Θερινών Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics στην Αθήνα του 2011… Πέντε χρόνια εντατικής προετοιμασίας τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics από την έδρα στην Washington DC, να πηγαινοέρχονται, εξετάζοντας γήπεδα, χώρους, προοπτικές για χορηγίες και όταν πάρθηκε η επίσημη απόφαση, για τους Παγκόσμιους Αγώνες στην Αθήνα, 25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2011, Πρώτος Εθελοντής υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ακολούθησε στο Φανάρι στην Πόλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο πρόεδρος των Διεθνών Special Olympics κ. Timothy Shriver στις τακτικές του επισκέψεις παρακολουθούσε το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής και έγινε ο Κήρυκας του συνθήματος του Απόλλωνα, της μασκότ των Αγώνων, διαδηλώνοντας ότι «Είμαι Μέσα». Το ίδιο έκανε και το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2011, που συνέπιπτε με την εθνική εορτή των ΗΠΑ. «Ολοι μαζί, να φωνάξουμε «Είμαι Μέσα» είπε», «για αυτούς τους υπέροχους αθλητές, για τον κόσμο των Νικητών». Και το κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο ανταποκρίθηκε, φωνάζοντας, στα ελληνικά «Είμαι Μέσα». Στη φωτογραφία το δώρο του προέδρου Τιμ Σράιβερ στην «Τζοάννα που έφερε για πρώτη φορά τους Αγώνες Special Olympics στην κοιτίδα του Ολυμπισμού. Την ευχαριστούμε». Και της παρουσίασε το αναμνηστικό δώρο, τη φωτογραφία των Special Αθλητών από όλο τον κόσμο στον Παρθενώνα, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης! Να μια φωτογραφία που πρέπει να δημοσιεύσουν τα ξένα περιοδικά που πίκραναν την Ελλάδα με τα σχόλιά τους σαν να μην έφθαναν τα δικά μας τα βάσανα! Τέλος καλό, όλα καλά! Από την Τελετή Εναρξης, με την «Οδύσσεια» του Ομήρου και την «Ιθάκη» του Καβάφη φθάσαμε ύστερα από 10 ημέρες Αγώνων άμιλλας και νίκης των υπέροχων Αθλητών στην Τελετή Λήξης. Η αρχή έγινε με τα «Κόκκινα γυαλιά» και τη γνώριμη φωνή του Σταμάτη Κραουνάκη, την Αλκηστη Πρωτοψάλτη να τραγουδά στο ιπτάμενο Καραβάκι της, τους «Χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη να συγκινούν τις κερκίδες, τη Γλυκερία με Σαββόπουλο να σκορπά ευθυμία, ερμηνεύοντας το «σαν τον Καραγκιόζη», τη λατέρνα να παίζει «Τα παιδιά του Πειραιά» και να ακολουθεί «το βαλς των χαμένων ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Δημήτρης Λιγνάδης να απαγγέλλει Οδυσσέα Ελύτη και η Global Messenger Ολγα Δασουρά να χαιρετά σε σπίτι από «νέον».

Τα «Ησυχα Βράδια» του Λάκη Παπαδόπουλου από τη Δήμητρα Δουμένη σκόρπισαν γαλήνη στο Στάδιο. Το τέλος της διοργάνωσης είχε έλθει. Η Σημαία των Special Olympics υπεστάλη με τελετουργική επισημότητα και παραδόθηκε στους Special Αθλητές της Κορέας, όπου θα γίνουν οι Παγκόσμιοι Χειμερινοί Αγώνες στον Pyeongang της Νοτίου Κορέας. Πριν σβήσει στον Βωμό «η Φλόγα της Ελπίδας» εθελοντές με φαναράκια και το φως της Ελπίδας ανακατεύθηκαν με τον κόσμο στις κερκίδες – γιατί το φως της Ελπίδας δεν σβήνει! Και με αυτό τελειώνει και η κάλυψη από το «Σημειωματάριο» που παρακολούθησε τη γένεση και την πραγματοποίηση των Αγώνων στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης – ποια καλύτερη απόδειξη ότι «η Ελλάδα Μπορεί;» Καλή επιτυχία, Κορέα!
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή