Θρύψαλα ο κόσμος ο γυάλινος

Θρύψαλα ο κόσμος ο γυάλινος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μακροημέρευσε το βουλγαρικό καθημερινό σίριαλ «Γυάλινος κόσμος» του Αlpha το οποίο κόπηκε προχθές, στα έξι επεισόδια, λόγω χαμηλής τηλεθέασης.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά τηλεοπτικά χρονικά προβλήθηκε ένα βουλγαρικό σίριαλ καθημερινά και στο πράιμ τάιμ. Η σειρά αυτή, κάτι ανάμεσα σε φωσκολική «Λάμψη» και χολιγουντιανή «Δυναστεία» και «Μπέβερλι Χιλς», θεωρήθηκε το πιο επιτυχημένο προϊόν της βουλγαρικής τηλεόρασης έως τώρα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Alpha, στους φαν της σειράς συγκαταλέγεται και ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, «ο οποίος μάλιστα δέχτηκε να κάνει μια γκεστ εμφάνιση, υποδυόμενος τον εαυτό του». Και να αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια σχολιάζαμε ειρωνικά τον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που είχε υποδυθεί τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς του ΑΝΤ1 «Λόλα»!

Ο «Γυάλινος κόσμος» δεν παραπέμπει στον Τένεσι Ουίλιαμς, αλλά σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στη Σόφια, γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ιστορία. Χλιδή, έρωτες, συνωμοσίες, λιμουζίνες με οδηγό (ακόμα και για μια 19χρονη!), ψέματα και προδοσίες. Ψηλόλιγνες κοπέλες με προδιαγραφές μοντέλου, ωραίες ώριμες κυρίες, ένας αρρενωπός πρωταγωνιστής, μπόλικη διαφθορά, ολίγη μαφία, μυστήριο και φιληδονία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα ανάμεσα στις 27 της Ε. Ε. Ομως η φτώχεια αυτή βρίσκεται εκτός του τηλεοπτικού γυάλινου κόσμου ή μάλλον η φτώχεια θέλει καλοπέραση, δηλαδή θέλει να βλέπει πώς καλοπερνούν οι άλλοι.

Μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, έγινε, εδώ στην Ελλάδα, συνώνυμο της μαχητικότητας και της αξιοπρέπειας, όμως οι ηρωίδες του «Γυάλινου κόσμου» δεν της μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο, καθώς δίνουν την εντύπωση ότι τα βρήκαν όλα έτοιμα. Σε αντίθεση με άλλους πατριάρχες σε δυναστικού τύπου σίριαλ, ο Βούλγαρος μεγιστάνας, που δολοφονείται στο πρώτο κιόλας επεισόδιο, δεν έχει πετρελαιοπηγές ή διυλιστήρια: το εμπορικό κέντρο ήταν η υπέρτατη φιλοδοξία του, το μεγάλο όνειρό του.

Μάθαμε να θεωρούμε τις γυναίκες από τη Βουλγαρία κατάλληλες μόνο για να γηροκομούν τους ηλικιωμένους μας, να καθαρίζουν τα σπίτια, τα νοσοκομεία και τα γραφεία μας, ενώ επί πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι οι μισθοί Βουλγαρίας των 200 ή των 300 ευρώ είναι ένα κακό όνειρο που ποτέ δεν θα περάσει τα βόρεια σύνορά μας. Πώς να δεχτούμε τον Βούλγαρο που ακούει τζαζ, οδηγεί τζιπ και έχει και τον κύριο πρέσβη θαυμαστή; Ωστόσο, η σειρά αυτή δεν είναι χειρότερη από πολλές ελληνικές της ίδιας κατηγορίας, ενώ η αιτία του καταποντισμού της δεν ήταν η αισθητική της ή η προέλευσή της, αλλά ο Εζέλ, ο ήρωας της ομώνυμης καθημερινής τουρκικής σειράς του ΑΝΤ1, απέναντι στην οποία προσπάθησε να ορθωθεί ο «Γυάλινος κόσμος». Στου Εζέλ την ποδιά σφάζονται Τουρκάλες καλλονές, αλλά και νονοί του υποκόσμου και, προφανώς, Ελληνίδες θαυμάστριες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή